VIDEO Miercuri începe Festivalul Internațional de Film NexT ediția a 7-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/miercuri-incepe-festivalul-international-de-film-next-editia-a-7-a/

Miercuri, 10 aprilie începe cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Proiecţiile şi seminariile NexT se vor desfăşura în locaţiile partenere: Cinema Studio, Cinema Corso, Cinema Patria şi Cafe Verona Cărtureşti.

Un articol de Andrada Văsii|9 aprilie 2013

Miercuri, 10 aprilie începe cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT. Proiecțiile și seminariile NexT se vor desfășura în locațiile partenere: Cinema Studio, Cinema Corso, Cinema Patria și Cafe Verona Cărturești.

Anul acesta, o serie de proiecții de filme vor avea loc și în țară: Iași, Cluj și Brasov.

Gala de deschidere va avea loc la Cinema Studio, începând cu ora 19:00 și va fi urmată de primul calup de filme din Competiția NexT 2013. La Cinema Corso, de la ora 20:30 va avea loc proiecția din cadrul secțiunii NexT Generation, a filmului „Invadatorul” („L’Envahisseur”), realizat de Nicolas Provost. Regizorul a concurat cu scurtmetrajul „Stardust” în competiția NexT din 2011 și revine anul acesta la festival cu primul său lungmetraj.

23 de filme din 16 țări

Competiția Festivalului NexT este alcătuită anul acesta din 23 de filme provenind din 16 țări, alese din peste 1.200 de înscrieri. Directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, și co-selecționera sa, Irina Trocan, spun despre acest program că este unul ce menține echilibrul între estetici populare și estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaționale (dar prezentate în premieră în România) și filme care abia încep să fie descoperite.

Filmele alese in Competiție se vor lupta pentru Trofeul NexT, acordat pentru cel mai bun film, Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de ArCuB), Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc (oferit de ShortsTV și Abis Studio), Premiul publicului pentru film străin (oferit de Sony) și Premiul publicului pentru film românesc (oferit de Cocor Media Channel).

Juriul completat de un program artistic

Juriul NexT 2013 este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Méditerranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Programele speciale ale ediției din 2013 aduc la București voie buna și muzică: programul Comedy Night reunește, în 2 ore, 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce reprezintă mai multe tipuri, forme și tradiții de comic cinematografic și promit să ofere o seară memorabilă publicului spectator.

Programul Focus: Aubagne prezintă 6 filme ce au făcut parte din programul Festivalului Internațional de Film de la Aubagne începând cu 2008 şi până în prezent. Festivalul de la Aubagne este dedicat creaţiilor cinematografice care ies în evidenţă datorită compoziţiilor muzicale şi coloanelor sonore deosebite, iar prin atenția pe care o acordă la rândul său sound- design-ului, NexT este locul perfect unde ele pot fi prezentate.

Filme de Oscar

Festivalul Internațional de Film NexT continuă și anul acesta tradiția Oscars Night și oferă publicului bucureștean o proiecție-eveniment ce prezintă filmele nominalizate și filmul câștigător în 2013 la categoria scurtmetraj de ficțiune a Premiilor Oscar. Proiecția celor 4 filme nominalizate și a filmului care a câștigat anul acesta prestigiosul premiu al Academiei Americane de Film va avea loc în cea de a treia seară a Festivalului NexT, vineri, 12 aprilie, începând cu ora 20.00, la Cinema Patria. Filmele prezentate în programul Oscars Night sunt oferite de SHORTSTV.

Și anul acesta, în cadrul NexT vor fi prezentate scurtmetraje din selecțiile Semaine de la Critique și din programul Short Matters! al Academiei Europene de Film. La al șaptelea an în cadrul Festivalului NexT, Semaine de la critique aduce 8 scurtmetraje la București, printre care și unul românesc – „Orizont”, cel mai recent film al regizorului Paul Negoescu. În programul prezentat în parteneriat cu Academia Europeană de Film, vor fi proiectate 13 scurtmetraje multi-premiate. Printre acestea se numără și filmul lui Tudor Giurgiu, „Spiderman, Superman sau Batman” – câștigătorul premiului EFA pentru Cel mai Bun Scurtmetraj în 2012.

Festival Friends, una dintre cele mai îndrăgite secțiuni ale Festivalului, reunește filmele realizate de foști concurenți NexT sau de cineaști tineri și talentați, consacrați sau la început de drum, aflați aproape de Societatea Culturală NexT. Anul acesta, din programul Festival Friends fac parte 13 filme provenind din România, Austria, Israel, Spania și Germania. Programul este susținut de HBO România.


NexT Generation este secțiunea ce prezintă lungmetrajul de debut sau al doilea lungmetraj realizat de un fost participant NexT, pentru că unul dintre pariurile Festivalului este acela că foștii săi concurenți vor deveni nume importante în industria filmului. Nicolas Provost, un artist video belgian ce se bucură de ani de zile de atenția festivalurilor importante din Europa, a făcut parte din Competiția NexT în 2011 cu scurtmetrajul „Stardust”. Lungmetrajul său de debut, „L’Envahisseur”, a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Venezia, în secțiunea Orizzonti, iar anul acesta este prezent la București în secțiunea NexT Generation.

Scurtmetraje pentru copii

Festivalul Internațional de Film NexT găzduiește pentru cel de-al 4-lea an consecutiv și un program special de scurtmetraje dedicat copiilor. Compus, ca și la cele 3 ediții anterioare, din două etape (proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora), NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.

Seminarii pe teme de regie și film

Ca în fiecare an, agenda Festivalului de Film NexT include și o serie de seminarii pe teme de regie de film și sound design, cărora li se adaugă de data aceasta seminarii de marketing, post-producție, imagine, o prezentare a strategiilor de promovare a compoziției muzicale pentru film, implementate de Festivalul de Film de la Aubagne, o prezentare a noilor perspective de finanțare ale Programului MEDIA și o prezentare a drumului către Oscaruri al scurtmetrajelor dar și al festivalurilor care califică scurtmetrajele pentru lista scurtă de nominalizari la cele mai râvnite premii ale industriei de film. Seminariile NexT sunt prezentate de JTI și au loc in Café Verona Cărturești, iar accesul este liber.

Anul acesta, NexT va ajunge simultan și în trei orașe din țară – Iași, Cluj și Brașov – unde va prezenta proiecții cu programul de suflet al Festivalului – Cristi & Otto. Filmele realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu, în memoria cărora a luat naștere Festivalul de Film NexT, vor putea fi văzute pe 10, 11 și 12 aprilie la Brasov, iar în Cluj și în Iași, pe 10 aprilie.

Fiecare dintre zilele de festival se încheie cu petreceri în Panic! Club, unde accesul este liber (miercuri, 10 aprilie și joi, 11 aprilie) sau se face pe bază de bilet Oscars Night sau invitație (vineri, 12 aprilie și respectiv sâmbătă, 13 aprilie).

 

Foto credit: captură video

02
/11
/17

Primele două lungmetraje ale lui Katell Quillévéré, „O otravă puternică” și „Suzanne”, au ajutat-o să pună bazele carierei sale de regizor de film ce trateaza orice subiect cu delicatețe și dăruire. Acest al treilea lungmetraj, „Reparându-i pe cei vii”, se bazează pe povestea romanului cu același nume al lui Maylis de Kerangal, și este adaptat de Quillévéré alături de scenaristul veteran Giles Taurand.

01
/11
/17

Duminică, 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, a avut loc proiecția filmului „Polina”, în cadrul Festivalului Național de Teatru. Co-regizat de Angelin Preljocaj și de Valérie Müller, filmul spune povestea unei fete care își trăiește viața prin dans.

01
/11
/17

Producţia celui de-al şaselea sezon al „House of Cards”, care va fi şi ultimul al acestui serial, a fost suspendată până la „noi ordine”, după ce, în urmă cu trei zile, Kevin Spacey, care joacă rolul principal, a fost acuzat de actorul Anthony Rapp că l-a hărţuit sexual în urmă cu 30 de ani.

01
/11
/17

Cineama.ro vă invită vineri, 3 noiembrie 2017, orele 18:00, la sala Atrium a Institutului Francez, la o întâlnire cu regizorul Péter Forgács, care va introduce publicul român în practica sa artistică ce constă în folosirea filmărilor cineamatorilor ca material brut în instalații media și filme documentare de reorchestrare postmodernă a istoriei.

30
/10
/17

Kevin Spacey a recunoscut că este homosexual, după ce Anthony Rapp, actorul din ”Star Trek” şi ”Rent”, l-a acuzat că i-ar fi făcut avansuri sexuale pe vremea când Rapp avea doar 14 ani. Actorul distins cu două premii Oscar spune că această poveste i-a dat curajul să mărturisească alte lucruri despre viaţa lui personală...

27
/10
/17

ActiveWatch a prezentat la București, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili.

27
/10
/17

“Capace” intră pe marile ecrane din România începând de astazi, 27 octombrie. Filmul semnat de Sorin Marin îl aduce în fața publicului pe Vlad Ivanov într-o ipostază mai puțin obișnuită, personajul interpretat de celebrul actor ieșind din zona personajelor negative.

25
/10
/17

Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film și co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), a câștigat o finanțare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducțiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.

23
/10
/17

CRONICĂ DE FILM Conceput ca un film antispectacular, dedramatizat şi nonsenzaţional, dar asumat polemic, „Soldaţii. Poveste de Ferentari”, debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizoarei Ivana Mladenovic, poate rămâne, prin curajul său formal şi tematic, un reper în cinema-ul românesc.

23
/10
/17

Scurtmetrajul Offstage, scris și regizat de actorul Andrei Huțuleac, a câștigat sâmbătă seara Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul celei de-a 33-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.

23
/10
/17

În data de 26 octombrie, de la ora 19:00, va avea loc lansarea platformei online www.cineama.ro, o colecție unică de filme de scurtmetraj digitizate de pe suport peliculă de 16 mm în perioada 1957-1989, documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecția muncii), filme de ficțiune și de animație, precum și articole și interviuri cu cei mai activi cineamatori ai vremii.

23
/10
/17

„Bărbaţii sunt buni, dar femeile sunt magice.” – Catherine Deneuve. Îndrăgita actriță franceză a împlinit 74 de ani. În anull 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

22
/10
/17

Regizorul Wong Kar-wai a primit vineri în Franța, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu. ''Dedic această onoare care mi s-a făcut soției și muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele'', a spus regizorul după ce a primit premiul din mâinile actriței Isabelle Adjani.