Muzeul National de Arta pune la dispozitie tururi virtuale
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-pune-la-dispozitie-tururi-virtuale/

Galeriile permanente ale MNAR din Bucureşti vor putea fi accesate şi virtual, cel mai probabil din luna februarie. Astfel, orice persoană interesată va putea vizita Muzeul National de Arta încărcând gratuit de pe site-ul instituţiei aceste tururi.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2014

Galeriile permanente ale MNAR din Bucureşti vor putea fi accesate şi virtual, cel mai probabil din luna februarie. Astfel, orice persoană interesată va putea vizita Muzeul National de Arta descărcând gratuit de pe site-ul instituției aceste tururi.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, MNAR pregăteşte tururi virtuale, însă nu s-a stabilit încă data exactă când vor fi disponibile. Data estimativă este luna februarie.

„Vor fi tururi virtuale cum există şi în alte muzee din străinătate şi din România. Practic, fiecare sală din galeriile permanente şi din muzeele satelit – Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady – vor putea fi văzute virtual şi cu detalii pe anumite lucrări.

Lucrările se măresc la mouseover, sunt vizibile şi etichetele, deci pot fi identificate”, notează Mediafax.

În 1837, domnitorul Alexandru Ghica a transformat în palat de ceremonie casa construită în 1820 de Dinicu Golescu pe Podul Mogoşoaiei, pe locul ocupat acum de aripa de sud a clădirii muzeului.

În 1948, prin hotărârea Consiliului de Miniştri, palatul regal din Calea Victoriei (cu excepţia sălilor de recepţie) trece în administrarea şi folosinţa Ministerului Artelor şi Informaţiilor, în perspectiva deschiderii unui muzeu naţional de artă.

Sălile de recepţie din corpul central sunt atribuite Consiliului de Miniştri (devenit apoi Consiliul de Stat).

În 1950 este inaugurată prima galerie a muzeului, cea de artă naţională, iar în anii următori au fost inaugurate succesiv galeria de artă universală şi cea de artă veche românească.

Muzeul National de Arta

Înființat în 1906, Muzeul National de Arta a funcţionat neîntrerupt până în 1989

În timpul evenimentelor din decembrie, clădirea a fost distrusă în proporţie de 80%, peste 1.000 de obiecte de artă fiind şi ele degradate sau distruse.

În 1990, printr-o hotărîre de guvern, întreaga clădire a fostului palat regal este atribuită Muzeului Naţional de Artă al României, mai informează Mediafax.

Muzeul Naţional de Artă are trei galerii de artă şi o istorie regală.

Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă însumează opere expuse într-o manieră atractivă şi modernă, orice vizită fiind un mod agreabil şi instructiv de a petrece timpul.

Foto: Muzeul National de Arta al României- MNAR

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.