Noaptea Albă a Filmului Românesc la a patra ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-la-a-patra-editie/

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 20 septembrie şi va fi rezervată Filmelor Româneşti.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 20 septembrie şi va fi rezervată Filmelor Românești.

În cadrul celei de-a patra ediții a evenimentului de mare succes Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea parte de un program alcătuit atât din producţii recent lansate pe marile ecrane, recompensate pe plan internațional sau care s-au bucurat de succes la public, cât și din filme clasice, care au influențat generații de artiști.

Din selecție nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2013.

Și în acest an, în cadrul Nopții Albe, bucureștenii vor avea parte de o surpriză: ,,Lupu”, debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mustață, va fi proiectat în avanpremieră pe 20 septembrie.

Filmul despre o călătorie suprarealistă a unui adolescent în lumea morții și a dragostei a fost prezentat recent în competiția Festivalului de Film de la Sarajevo. În distribuție se regăsesc actorii Mihai Vasilescu, Ada Condeescu, Costel Cașcaval, Carmen Ungureanu și Sergiu Nicolaescu.

Noaptea Albă a Filmului Românesc cu Love Building

Un alt debut regizoral inclus în programul Noaptea Albă a Filmului Românesc este și cel al Iuliei Rugină, ,,Love Building”. Distins cu Premiul Publicului și Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film B-EST și avându-i în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, ,,Love Building” va fi în mod cert unul dintre cele mai îndrăgite titluri ale Nopții.

14 cupluri ajunse în impas, ajutate de trei pshihoterapeuți și traineri ai taberei, încearcă să-și reconstruiască poveștile de dragoste. Dar cei trei traineri meniți să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control.

Noaptea Albă a Filmului Românesc- maraton de filme

,,Poziţia copilului” (r. Călin Peter Netzer), premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin și desemnat să reprezinte România la Premiile Oscar de anul viitor, ,,Sunt o babă comunistă”, cel mai recent film al regizorului Stere Gulea, cu Luminița Gheorghiu în distribuție, sau ,,Și caii sunt verzi pe pereți”, o poveste tragico-comică despre iluzia îmbogățirii în România, în regia lui Dan Chișu, fac parte din programul de la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

pozitia copilului interviu 1

Noaptea Albă a Filmului Românesc a pregătit cinefililor și o selecție a celor mai proaspete scurtmetraje, printre care ,,Ca o umbră de nor”, în regia lui Radu Jude, desemnat anul acesta Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Sarajevo si la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), ,,Claudiu și crapii” (r. Andrei Tănase), ,,Pastila fericirii” (r. Cecilia Felmeri), În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – recompensat cu Premiul Cinefondation la Festivalul de Film de la Cannes 2013, ,,My Baby” (r. Luiza Pârvu) sau ,,Bad Penny” (r. Andrei Cretulescu).

Conceput ca urmare a necesităţii de promovare constantă a filmului românesc şi inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare, evenimentul îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti de toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi.

Numărul de spectatori înregistrați la edițiile precedente dovedesc faptul că evenimentul organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

Anul trecut, peste 8500 de spectatori s-au bucurat de filmele din programul Nopții Albe.

Info:

Spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film din locațiile Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Ţăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei | 4, Biblioteca Centrală Universitară (Strada de C’Arte).

Foto credit: Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

11
/06
/17

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și-a desemnat câștigătorii, sâmbătă seară, pe 10 iunie, la Teatrul Național Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, i-a fost acordat lungmetrajului Familia mea fericită/ My Happy Family, povestea georgiană regizată de Nana Ekvtimishvili și Simon Gross. Imaginea filmului este semnată de Tudor Panduru, prezent la eveniment. Gala de închidere, la care marele invitat a fost actorul Alain Delon, va fi difuzată duminică, 11 iunie, de la ora 21.10, pe TVR 1.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.