Noul format al Bucharest Music Film Festival a cucerit bucureștenii
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-format-al-bucharest-music-film-festival-a-cucerit-bucurestenii/

Ieri seară s-a încheiat cea de-a IX-a ediţie a Bucharest Music Film Festival, în ropote de aplauze, venite din partea publicului numeros, care a urmărit seară de seară concertele cuprinse în programul evenimentului. 

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2014

Timp de 10 zile, bucureștenii veniți în Piața George Enescu s-au delectat cu sunete magice și mișcări de dans, într-un spațiu elegant și rafinat și într-o atmosferă dinamică și boemă în același timp. Ediția din 2014 a Bucharest Music Film Festival, eveniment organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a diversificat programul de anul acesta, prezentând și formații din alte sfere ale muzicii, nu doar din cea clasică.

Mercury Quartet, un grup de patru tineri veniți din Marea Britanie, au adus în mijlocul Capitalei cele mai iubite piese ale trupei Queen, în aranjamentele violonistului Vlad Maistorovici.

Duminică, 22 iunie, Vunk le-a oferit celor aproape 4.000 de oameni din Piața George Enescu o ocazie unică de a asculta 12 dintre cele mai cunoscute piese ale trupei, în variantă simfonică, alături de Camerata Regală și Bucharest Jazz Orchestra, ansambluri dirijate de George Natsis, căruia îi aparțin și aranjamentele pentru concertul Vunk Simfonic.

De asemenea, în seara de joi, 26 iunie, Nicu Alifantis a prezentat proiectul Simfonicu, împreună cu Impromptu Orchestra și Jazzappella, concert care s-a bucurat de participarea unui număr mare de spectatori.

Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Tiberiu Soare, Symphactory Orchestra dirijată de Gabriel Bebeșelea și Filarmonica George Enescu, condusă de Constantin Adrian Grigore, au însuflețit scena, prin interpretarea excepțională a repertoriilor atent alese pentru această ediție a festivalului.

Pe toată durata evenimentului, Piața George Enescu a fost transformată într-o „sală de concerte“ în aer liber, în care sopranele Irina Baiant, Veronica Anușca și Cecilia Ganovici, mezzosoprana Ema Pascu, basbaritonul Zoltan Nagy și tenorul Teodor Ilincăi au cântat cu sufletul arii dintre cele mai apreciate opere muzicale.

Concertul de închidere a festivalului a fost susținut de orchestra Spirit of Vienna, care a adus polcile lui Johann Strauss și spiritul aristocrat al capitalei Austriei în „grădina muzicală” special amenajată de organizatori în Piața George Enescu. Departe de a fi o demonstrație sobră de muzică clasă, concertul vienezilor a fost un spectacol interactiv și de bun gust, presărat cu câteva secvențe umoristice, care au făcut deliciul publicului.

Ca și în edițiile anterioare, spectacolele live au fost urmate de proiecții ale câtorva dintre cele mai semnificative opere clasice și concerte, susținute pe marile scene ale lumii. Documentarele respective au fost introduse de organizatori în programul festivalului cu scop pur educativ. Nelipsite au fost și orele de dans, în cadrul cărora dansatori profesioniști ai Academiei de Dans Mihai Petre au fascinat publicul prin mișcările lor uluitoare și au animat atmosfera din Piața George Enescu, dansând împreună cu toți cei care s-au lăsat cuceriți de ritmurile îmbietoare.

castigatori BMF

În ultima zi a Bucharest Music Film Festival 2014, s-au desemnat cei 6 câștigători ai tombolei organizate în cadrul festivalului.

În urma extragerilor, care au avut loc pe scenă, în timpul concertului susținut de Orchestra Spirit of Vienna, s-au acordat șase premii, constând într-o excursie la Istanbul și aparate video și audio.

Cele mai multe dintre concertele desfășurate pe scena Bucharest Music Film Festival au putut fi vizionate și online, în transmisiune directă, pe canalul Youtube al ARCUB.

Seria evenimentelor outdoor se va încheia cu unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de jazz din Capitală, care, începând cu acest an, se redenumește, devenind Bucharest Jazz Festival. Astfel, în perioada 2-6 iulie, același spațiu din Piața George Enescu va găzdui un număr impresionant de vedete ale muzicii jazz.

Ediția din acesst an se deschide marți, 1 iulie, ora 18:00, la Hanul Gabroveni, cu vernisajul expoziției de afiș polonez de jazz. În premieră pentru Bucharest Jazz Festival, până duminică 6 iulie, în același spațiu, se vor defășura și alte manifestări conexe, precum: lansări de carte și disc de jazz, sesiuni de autografe, dezbateri și colocvii sau proiecții de film.

Foto:  Bucharest Music Film Festival

 

30
/05
/18

Opera Națională București dedică ziua de vineri, 1 iunie, copiilor. Ziua va începe cu un spectacol în foaier, de la ora 11:00, „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia Andei Tabacaru și va conntinua de la ora 17:00, pe scena mare a Operei Naționale București, cu reprezentația „Albă ca zăpada si cei șapte pitici”, pe muzica lui Cornel Trăilescu.

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

28
/05
/18

În 2016, dirijorul britanic LEO  HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House - Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului și a criticii.  Vineri, 1 iunie (de la ora 19.00),dirijorul britanic va aduce în fața publicului bucureștean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio.

28
/05
/18

Între 31 mai și 3 iunie 2018, clubul de jazz Green Hours, aflat în al 24-lea an de activitate neîntreruptă, organizează ediția a 10-a, aniversară, a Green Hours JAZZ Fest. Eveniment eminamente cultural, GHJFest este primul - și încă singurul - festival de club din România.

25
/05
/18

Angela Gheorghiu, celebră cântăreață de operă a timpului nostru, vine la Festivalul Internațional de Film  Transilvania, ca invitată de onoare a celei de-a 17-a ediții. Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmatde proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.

24
/05
/18

Vineri, 1 iunie (de la ora 11.00), de Ziua Internaţională a Copilului, părinții melomani sunt așteptați împreună cu cei mici la Sala Radio, la un concert educativ. Copiii se vor putea bucura de un repertoriu antrenant și accesibil, de la Mica serenadă a lui Mozart sau fragmente din Anotimpurile lui Vivaldi, până la partituri din musical-uri celebre ca Mary Poppins, Sunetul Muzicii sau Veronica.

16
/05
/18

Ați visat să dansați prin Paris precum Gene Kelly în pelicula ”Un american la Paris” sau să vă pierdeți printre zgârie norii din New York în timp vă răsună în urechi ”Rhapsody in Blue”, ambele compuse de Gershwin? Sau poate v-ați amuzat cu scamatoriile ucenicului vrăjitor interpretat de celebrul personaj Mickey Mouse în desenul animat ”Fantasia” (1940), realizat de Walt Disney? Dacă vă surâde oricare dintre aceste trei propuneri, grăbiți-vă să vă asigurați un loc la concertul programat vineri, 18 mai (de la ora 19.00), la Sala Radio.

13
/05
/18

La cea de-a 48-a ediție a Sibiu Jazz Festival, vom întâlni artiști din toate colțurile lumii ce vor trezi la viață jazz-ul! Timp de 4 zile Piața Mare din Sibiu va deveni nucleul acestui stil.

11
/05
/18

Fundaţia Calea Victoriei organizează miercuri, 23 mai, de la ora 19:00, un eveniment special pentru ubitorii de poezie şi muzică. Cei prezenți la eveniment vor putea asculta cele mai frumoase versuri de dragoste interpretate de actriţa Daniela Nane pe muzica unor compozitori celebri, Rahmaninov şi Piazzolla. La pian, Ioana Maria Lupaşcu.

11
/05
/18

România nu se va afla sâmbătă în finala Eurovision 2018, după ce trupa „The Humans” nu a reuşit să obţină un punctaj suficient din partea juriilor de specialitate (din 20 de ţări) şi telespectatorilor. Acest eşec exclude astfel ţara noastră din rândul celor şase state care în ultimii 14 ani au reuşit să se califice de fiecare dată în ultimul act al concursului.

10
/05
/18

Pe 9 mai, de Ziua Europei și la chemarea președintelui Europa Nostra, Placido Domingo, de a celebra prin acțiuni culturale în spiritul Odei Bucuriei de Ludwig van Beethoven un monument al patrimoniului arhitectonic din fiecare țară a Europei, SoNoRo Conac a oferit două concerte publicului constanțean în Cazinoul din Constanța.