Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-romana-iasi-va-invita-la-opera-balet-les-indes-galantes-de-jean-philippe-rameau/

Opera Naţională Română Iaşi vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban. Premierele vor avea loc pe 15, 16 şi 18 noiembrie 2012, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi. Primul spectacol va fi dirijat de maestrul […]

Un articol de |13 noiembrie 2012

Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban.

Premierele vor avea loc pe 15, 16 și 18 noiembrie 2012, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

Primul spectacol va fi dirijat de maestrul Adrian Morar (Opera Națională Română Cluj-Napoca), iar la celelalte două reprezentații la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeșelea.

Regizor secund: Daniela Dima
Scenografia: Marina Drăghici
Scenografie adaptată de Carmencita Brojboiu
Mișcarea scenică: Nicky Woltz și Andrei Șerban
Coregrafia: Blanca Li
Light design: Andrei Șerban

 

Distribuții 15 noiembrie aici și 16 noiembrie aici.

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale, un reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal.

Opera-balet Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau, libretul de Louis Fuzelier, a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Menționăm că joi, 15 noiembrie 2012, în foaierul Teatrului Național, în pauza spectacolului, va avea loc lansarea albumului bilingv Cehov, Shakespeare, Bergman vazuți de/seen by Andrei Șerban, semnat de Mihaela Marin, apărut recent la Editura Institutului Cultural Roman. Albumul se adresează deopotrivă iubitorilor de teatru și celor ai fotografiei de artă. Cinci spectacole în regia lui Andrei Șerban – Unchiul Vania, Trei surori și Ivanov de Anton Cehov, Strigăte și șoapte după filmul lui Ingmar Bergman și Regele Lear de William Shakespeare – sunt privite de Mihaela Marin prin obiectivul camerei. Fotografiile sunt însoțite de comentariile și gândurile regizorului cât și de impresiile criticului de teatru Ana Maria Narti.

Albumul va putea fi achiziționat din incinta Teatrului, în toate cele 3 seri de spectacol.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.