Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-romana-iasi-va-invita-la-opera-balet-les-indes-galantes-de-jean-philippe-rameau/

Opera Naţională Română Iaşi vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban. Premierele vor avea loc pe 15, 16 şi 18 noiembrie 2012, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi. Primul spectacol va fi dirijat de maestrul […]

Un articol de |13 noiembrie 2012

Opera Națională Română Iași vă invită la opera-balet “Les Indes galantes” de Jean-Philippe Rameau, spectacol montat pentru prima dată în România de renumitul regizor Andrei Șerban.

Premierele vor avea loc pe 15, 16 și 18 noiembrie 2012, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

Primul spectacol va fi dirijat de maestrul Adrian Morar (Opera Națională Română Cluj-Napoca), iar la celelalte două reprezentații la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Gabriel Bebeșelea.

Regizor secund: Daniela Dima
Scenografia: Marina Drăghici
Scenografie adaptată de Carmencita Brojboiu
Mișcarea scenică: Nicky Woltz și Andrei Șerban
Coregrafia: Blanca Li
Light design: Andrei Șerban

 

Distribuții 15 noiembrie aici și 16 noiembrie aici.

Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale, un reputat teoretician, autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal.

Opera-balet Les Indes galantes de Jean-Philippe Rameau, libretul de Louis Fuzelier, a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735.

Menționăm că joi, 15 noiembrie 2012, în foaierul Teatrului Național, în pauza spectacolului, va avea loc lansarea albumului bilingv Cehov, Shakespeare, Bergman vazuți de/seen by Andrei Șerban, semnat de Mihaela Marin, apărut recent la Editura Institutului Cultural Roman. Albumul se adresează deopotrivă iubitorilor de teatru și celor ai fotografiei de artă. Cinci spectacole în regia lui Andrei Șerban – Unchiul Vania, Trei surori și Ivanov de Anton Cehov, Strigăte și șoapte după filmul lui Ingmar Bergman și Regele Lear de William Shakespeare – sunt privite de Mihaela Marin prin obiectivul camerei. Fotografiile sunt însoțite de comentariile și gândurile regizorului cât și de impresiile criticului de teatru Ana Maria Narti.

Albumul va putea fi achiziționat din incinta Teatrului, în toate cele 3 seri de spectacol.

10
/01
/17

Într-o zi de 10 ianuarie (2016), la trei zile după ce își lansase cel de-al 25-lea album, „Blackstar”, se stingea din viață David Bowie, unul dintre cei mai influenți muzicieni ai ultimelor decenii.

09
/01
/17

Face parte din generația tânără de actori și a absolvit două facultăți. Facultatea de Teatru de la UNATC (2010), la clasa Ion Cojar, și masterul la aceeași univesitate, la clasa conf. univ. dr. George Ivașcu și prof. univ dr. Radu Gabriel (2012), și Academia de Studii Economice București, specializarea Administrarea afacerilor în limba franceză.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

Orchestra Națională Radio susține primul concert din noul an la Sala Radio vineri, 13 ianuarie 2017, ora 19.00, sub bagheta dirijorului Iwan Wassilevski, director artistic al Akademisches Orchester Basel din Elveția, cunoscut și apreciat în peisajul muzical european și ca dirijor de operă.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.

09
/01
/17

Ediția din 2017 a Globurilor de Aur a fost dominată de musicalul "La La Land", marele favorit al serii, care a obținut toate cele șapte premii pentru care a fost nominalizat: Cel mai bun musical/comedie, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu , Cea mai bună actriţă și cel mai bun actor într-un musical/comedie, cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun cântec.

08
/01
/17

Într-o zi de 8 ianuarie (1935) se năștea, la Tupelo, Mississippi, Elvis Presley. La vârsta de 10 ani, acesta primea în dar prima sa chitară. Instrumentul muzical i-a fost oferit viitorului cântăreț cu scuza că bicicleta pe care și-o dorea era prea scumpă pentru bugetul familei...

07
/01
/17

Prima încercare a lui Elvis Presleyde a deveni muzician a decurs după cum urmează: și-a luat inima în dinți și vechea sa chitară într-o mână și s-a prezentat la audiții pentru o preselectie. Din juriu făcea parte cântăreţul Jimmy Denny, căruia nu i-a plăcut vocea lui Elvis. L-a întrebat pe viitorul star din ce îşi câştiga existenţa. "Sunt şofer", a spus Elvis. "Foarte bine - a răspuns Jimmy Denny -, întoarce-te la volanul tău, n-ai ce căuta aici".