Proiectul muzical LIPICIOȘII aniversează trei ani de viață
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-muzical-lipiciosii-aniverseaza-trei-ani-de-viata/

Acum trei ani, nişte actori sibieni s-au decis să pună bazele unui proiect care să îmbine teatrul cu muzica, performance-ul şi poezia. Germenele aventurii se regăseşte în Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, când în primăvara anului 2012, Bogdan Sărătean a regizat un spectacol-lectură (Camera Isabelei) în prezenţa autorului, Jan Lauwers de la NeedCompany.

Un articol de Liliana Matei|15 decembrie 2015

Muzica originală pentru spectacol a fost compusă de Claudiu Fălămaș. Succesul “coloanei sonore” a lecturii i-a determinat pe cei implicați în spectacol să iasă la public, într-un format inedit, care îmbina poveștile personale cu muzica live.

Astfel s-a născut performance-ul “Despre vise și alte amăgiri” (primul show marca Lipicioșii), cu personaje precum Piticul Cioplitor de Sunete, Dada Embarasada, Matli Câinele Vostru și Mistrețul Cu Colții Degeaba. Prima ieșire la public a avut loc în decembrie 2012, în Bohemian Flow Art & Pub din Sibiu. În distribuție puteau fi găsiți cei patru Lipicioși care în această lună aniversează 3 ani de comuniune artistică: Claudiu Fălămaș, Andrada Grosu, Bogdan Sărătean și Dan Țilea <Matli>.

Spectacolul „Despre vise și alte amăgiri” s-a jucat și s-a cântat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul Festivalului “25 de ore de teatru non-stop”, dar și pe scene din București, Timișoara, Vama Veche.

Sunt de remarcat prestațiile trupei în spații neconvenționale, de genul bisericilor părăsite sau al castelelor, spații preferate de cei patru artiști. În vara anului 2013, artiștii sibieni au concertat în Engelthal, pentru singurul locuitor al satului, ciobanul Aurel. Chiar dacă între timp, ciobanul Aurel a părăsit și el satul, LIPICIOȘII au susținut încă două concerte în vara anului 2014 în biserica părăsită din satul Engelthal (Mighindoala), la invitația artistului plastic Tara Von Neudorf.

În timp, LIPICIOȘII au adoptat și formatul de concert, putând fi văzuți live la festivaluri precum: HolzStock, Focus Festival, Huet Urban, Festivalul de pe Scări.

În 3 noiembrie 2015, în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent de la București, LIPICIOȘII au scos la iveală un nou format, care îmbină versurile rostite cu muzica live.

Show-ul se numește “Despre iubire, beție și alte forme de singurătate (un basm muzical cu nuanțe de stand up tragedy)” și poate fi văzut în exclusivitate la Atrium Café Bistro & Art, miercuri, 16 decembrie, la ora 20.00.

Pe 19 decembrie, la ora 20.00, LIPICIOȘII vor concerta în aer liber, în Cupola luminată de pe pietonala Nicolae Bălcescu, în cadrul SIBIU LIGHTS & MORE.

Decembrie este așadar lună aniversară pentru LIPICIOȘII. Cu ocazia împlinirii a 3 ani de viață, trupa va susține 3 show-uri aniversare în Sibiu, orașul de baștină, după următorul program:

Miercuri, 16 decembrie 2015, ora 20.00, Atrium café Bistro & Art (Piața Mică, nr. 16) – “Despre iubire, beție și alte forme de singurătate (un basm muzical cu nuanțe de stand up tragedy)”. (rezervări la 0723287486)

Sâmbătă, 19 decembrie 2015, ora 20.00, Pietonala Sibiu, Cupola luminată – CONCERT aniversar în cadrul Sibiu Lights & More.

Sâmbătă, 19 decembrie 2015, ora 22.00, Imperium Live (Str. Nicolae Bălcescu nr. 24) – CONCERT cu intrare liberă. (rezervări la 0369 454 690)

Mai multe detalii pe pagina de facebook.

LIPICIOȘII este un proiect muzical marca BIS TEATRU.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.