Silviu Purcarete şi Adrian Enescu, premiaţi de Academia Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-si-adrian-enescu-premiati-de-academia-romana/

Regizorul de teatru şi operă Silviu Purcarete şi muzicianul şi compozitorul Adrian Enescu se numără printre laureaţii premiilor Academiei Române pentru anul 2012, decernate vineri, în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2014

Premiile Academiei Române sunt acordate oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară şi din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Astfel, la categoria „Filologie şi literatură” au fost acordate mai multe premii, Simona Sora fiind laureata trofeului „Ion Creangă”, pentru volumul „Hotel universal”.

La categoria „Arte, arhitectură, audiovizual”, Adrian Enescu a primit premiul „George Enescu” – în domeniul creaţiei muzicale, pentru „Breakfast. Music for solo viola”, iar Silviu Purcărete a luat premiul „Aristizza Romanescu” – în domeniul artelor spectacolului, pentru „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, de I. L. Caragiale.

Un premiu din partea Academiei Române este deosebit de onorant. Un premiu care poartă numele unei fermecătoare stele a scenei româneşti nu poate decât să bucure şi să emoţioneze. Sunt bucuros şi emoţionat. Vă mulţumesc! – Silviu Purcarete

Din totalul celor 75 de premii propuse, pentru anul 2012 au fost atribuite 62, pentru 14 domenii. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.

Lista integrală a premiilor Academiei Române pentru anul 2012 va fi afişată pe site-ul oficial al Academiei Române.

Foto: Silviu Purcarete şi Adrian Enescu – wikipedia, cinemagia

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.