Sonoro Conac – lansare de album de fotografie
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-conac-lansare-de-album-de-fotografie/

Marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu şi texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Şerban Mestecăneanu şi texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

Evenimentul de lansare face parte din a opta ediție a Festivalului SoNoRo.

Albumul Sonoro Conac transpune în imagini povestea a unsprezece clădiri de patrimoniu din România, unde muzicienii SoNoRo au susținut vara aceasta concerte camerale. Lansarea albumului va fi însoțită de o proiecție foto-video, de o discuție în prezența câtorva dintre deținătorii edificiilor de patrimoniu implicate în proiect şi de un concert de muzică de cameră.

„Felul în care muzica de cameră umple aceste spații este vizibil în fotografiile albumului. Muzica și arhitectura sunt interconectate, iar datoria artistului, fie el muzician, arhitect sau fotograf, este să sedimenteze această conexiune și să atragă atenția asupra importanței sale”, spune Şerban Mestecăneanu, fotograful albumului Sonoro Conac.

Moştenirea arhitecturală, consemnată în Sonoro Conac

„BRD a fost onorată să susţină acest proiect de muzică şi de arhitectură, precum şi publicarea acestui volum. Mecenatul muzical şi artistic este în centrul misiunii noastre sociale, conjugând excelenţa (prin interpretarea muzicală), generozitatea (prin împărtăşirea emoţiilor şi a istoriei locurilor) şi inovarea (prin originalitatea demersului), adică exact valorile acestui proiect .

Sonoro Conac este povestea frumoasă a unei echipe şi suntem foarte mândri că am făcut parte din ea”, declară Philippe Lhotte, Președinte & CEO BRD Romania, în introducerea albumului.

Sonoro Conac_Coperta album

Coperta albumului „Sonoro Conac”

Desfășurată sub titulatura „Sonoro Conac”, seria de concerte de muzică de cameră a fost inițiată pe 24 iunie, la Casa Mincu din București, și s-a încheiat pe 30 septembrie 2013, la Palatul Bánffy – Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, având ca scop revitalizarea și promovarea moștenirii arhitecturale și culturale românești.

În afara celor două edificii de patrimoniu deja numite, concertele Sonoro Conac au avut loc în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare precum Conacul Petre P. Carp (Țibănești, jud. Iași), Conacul Udriște-Năsturel (Herești, jud. Giurgiu), Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), Castelul Teleki (Gornești, jud. Mureș), Vila Golescu (Câmpulung-Muscel, jud. Argeş), Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu (Valea Bălcească, jud. Vâlcea), Mănăstirea Curtea de Argeș (Curtea de Argeș, jud. Argeș), Portul Cultural Cetate (Cetate, jud. Dolj) și Castelul Bran (Bran, jud. Brașov).

Foto credit: Șerban Mestecăneanu, Sonoro Conac

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.