Teatru 200 – marea sărbătoare a Teatrului Naţional Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-200-marea-sarbatoare-a-teatrului-national-iasi/

Vineri, 16 decembrie, de la ora 19.00, spectacolul excepţional TEATRU 200 deschide marea sărbătoare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, un omagiu adus celor 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni naţionale, 120 de ani de la inaugurarea clădirii şi 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc în România, la Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|15 decembrie 2016

Un spectacol emoţionant, în regia lui Cristian Hadji – Culea, în care, pe scena Sălii Mari, într-un decor de excepţie creat de Dragoş Buhagiar, vor trece prin faţa publicului toţi actorii trupei, reînviind cele mai reprezentative momente din marile spectacole ale ultimelor stagiuni ale Teatrului.

Alături de aceste scene, prima piesă în limba română, Mirtil şi Hloe de Gheorghe Asachi (montare – Irina Popescu Boieru, distribuţie – Beatrice Teişanu, Alexandru Torboli).

Inaintea evenimentului din Sala Mare, faţada Teatrului va prinde viaţă într-un fascinant moment de video mapping (concept – Andrei Cozlac) care va prezenta întreaga istorie a Naţionalului ieşean.

În foaier, un semnal editorial – „Vârstele scenei”, două volume semnate de criticul de teatru Ştefan Oprea şi apărute la Editura Junimea. Albumul aniversar Teatru 200, editat de Naţionalul ieşean şi lansat cu această ocazie, oferă publicului informaţii cu valoare istorică şi mărturii de suflet  ale personalităţilor care au avut  şi au destinele împletite cu vârstele  teatrului.

Scene din spectacolele (în ordinea apariţiei): Mirtil şi Hloe de Gheorghe Asachi-regia Irina Popescu Boieru, Iaşii în carnaval de Vasile Alecsandri-regia Alexandru Dabija, Un duşman al poporului de Arthur Miller-regia Claudiu Goga, O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale-regia Mircea Cornişteanu, Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri, Golem- scenariul şi regia Alexander Hausvater, Cafeneaua de Carlo Goldoni-regia Silviu Purcărete, Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco-regia Radu Alexandru Nica, Actorii de Flavia Buref, Acasă în miezul verii de Tracy Letts-regia Claudiu Goga, Hamletmachine de Heiner Muller-regia Giorgos Zamboulakis, Aici la porţile beznei după Euripide-scenariul şi regia Mihai Măniuţiu, Vizita bătrânei doamne de Fr. Durrenmatt-regia Claudiu Goga, Pălăria florentină de Labiche-regia Silviu Purcărete, Vizita bătrânei doamne de Fr. Durrenmatt-regia Claudiu Goga.

Foto: Teatru 200 – facebook

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.