VIDEO „La mulţi ani“ doamnei Brânduşa Zaiţa Silvestru!
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-la-multi-ani-doamnei-brandusa-zaita-silvestru/

Născută pe 8 iulie, în urmă cu 80 de ani, Brânduşa Zaiţa Silvestru „se joacă“ cu păpuşile de la 15 ani, fiind membră a trupei de la Țăndărică din 1950 până în anul 1997.

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

Născută pe 8 iulie, în urmă cu 80 de ani, „se joacă“ cu păpușile de la 15 ani, fiind membră a trupei de la Țăndărică din 1950 până în anul 1997. Brândușa Zaița Silvestru, una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animație Țăndărică, a scris istorie în teatrul de păpuși și marionete românesc.

Aceasta a reprezentat pentru multe generaţii de actori o culme a măiestriei, deseori fiind numită „Magica păpușăreasă’’, „Regina’’ sau ,,Prințesa păpușilor’’. Brândușa Zaița Silvestru a absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie.

Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Țăndărică, Brândușa Silvestru a devenit, după 1990, și unul dintre cei mai recunoscuți dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra „Arta acorului mânuitor de păpuși și marionete”.

Un actor profesor

A descoperit și format talente, fiind extrem de inventivă și de o rigurozitate profesională proverbială. A dat naștere unor personaje memorabile, de la „Elefănțelul curios” la „Cenușăreasa”, de la „Puiul” la „Coțofana hoață”, de la „Sânziana” la una dintre „Nevestele lui Don Cristobal”.

A realizat zeci de turnee în țară și străinătate, a participat la importante competiții interne și internaționale, a luat premii, a primit distincții, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conștiința multor generații de copii.

A jucat şi în filme pentru copii, precum „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”, „Cucoana Chiriţa” sau „Bună seara, Irina!”.

Posesoarea unei voci cristaline, dar și a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate și fantezie, Brândușa Zaița Silvestru este o mare Doamnă a teatrului de animație, căruia i s-a dedicat trup și suflet.

Foto credit: Teatrul de Animație Țăndărică

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.