În noaptea de Înviere, luminăm România împreună
https://www.ziarulmetropolis.ro/%c3%aen-noaptea-de-%c3%aenviere-lumin%c4%83m-rom%c3%a2nia-%c3%aempreun%c4%83/

În noaptea de Înviere, luminăm România împreună. Cu lumânările în mâini, în curte, pe balcon, la fereastră, fiecare acasă, dar împreună în bucuria Învierii Domnului, românii trăiesc diferit anul acesta sărbătorile pascale. TVR ne conectează pe toţi la miracolul Învierii.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2020

„E vremea la care putem fi celorlalţi lumină prin dragoste, prin cuvânt bun, prin încurajare. E vremea la care ne întâlnim toţi într-o singură rugăciune, aceea a nevoii de rugăciune. Nevoie de rugăciune care se transformă întotdeauna într-o lumină, care luminează tuturor. Fiţi parte integrantă a acestei lumini, dăruiţi-vă lumină şi nu uitaţi: Hristos, prin Înviere, ne dăruieşte fiecăruia dintre noi lumina de care avem nevoie pentru a merge mai departe”, ne îndeamnă părintele Constantin Necula, invitat special al emisiunii Universul credinței de la TVR 1.

Anul acesta e altfel. Anul acesta, în noaptea de Înviere, nu mergem fiecare la biserica din apropiere, așteptând lumina sfântă de la Ierusalim. Anul acesta, suntem împreună. O Biserică. O Românie.

Televiziunea Română ne cheamă pe toți să ne bucurăm de Învierea Domnului, să aprindem speranța în sufletul nostru. Să ieșim cu lumânarea în mână, în curte, pe balcon, la fereastră – și astfel să fim împreună. Este apelul pe care, într-o formă sau alta, îl fac autorități, preoți, medici; este pornirea ce vine din sufletul fiecăruia dintre noi: să fim împreună de Paști. În noaptea de Înviere, toți românii cântăm într-un glas „Hristos a înviat!”. Arad – Constanța – Iași – Craiova – București – Baia Mare – distanțele se estompează când o Românie întreagă luminează cerul. Fiecare om, acasă, cu lumina în mână, cu lumina în suflet. Și împreună suntem Lumină.

Televiziunea Română ni-i aduce aproape pe părinții și bunicii pe care i-am lăsat să stea în siguranță, pentru ca, după o perioadă, să îi putem revedea sănătoși. Pe frații și prietenii pe care i-am fi dorit alături de noi, de Paști. Pe lângă slujba de Înviere pe care o putem urmări la TVR 1 în direct de la Catedrala Patriarhală din București, echipe de filmare ale Televiziunii naționale vor transmite imagini din întreaga țară, conectându-ne pe toți la miracolul Învierii.

S-au închis bisericile, nu și inimile noastre. Poate mai mult ca oricând, ele sunt deschise pentru a primi speranța. La TVR 1, în miezul nopții de Înviere, luminăm împreună România.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

28
/02
/14

La prima vedere, am putea gândi că este o nepotrivire: cum ar putea să sune arii franceze cu un peruan, Simfonia Alpilor cu o orchestră japoneză şi simfoniile lui Robert Schumann cu dirijorul Yannick Nezet Seguin decât, să spunem, nepotrivit? În 3 martie se lansează la nivel internaţional aceste albume semnate de extra-europeni care oferă însă versiuni de referinţă pentru repertoriul european.

28
/02
/14

Sâmbăta, 1 Martie, “de la orele 19 si ceva, spre 20.00, cant despre urzici patimase, spanac inrourat de sentimente, loboda cu inima, soare instabil, mugurasi, depresie, anxietate...”, spune Maria Raducanu, care vă invită să o vedeţi şi să o ascultaţi pe scena Teatrului de Artă Bucureşti.

28
/02
/14

Din cartea scrisă de soţia sa, Romola de Pulszki, aflăm că marele balerin rus s-a născut la 28 februarie 1890, la Kiev, oraşul cu patru sute de biserici, într-o familie de dansatori de origine poloneză.

28
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 28 februarie s–a născut scriitorul şi filozoful Mircea Eliade? După terminarea învățămîntului primar la școala de pe strada Mîntuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arșavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica și Barbu Brezianu.Devine interesat de științele naturii și de chimie, ca și de occultism, și a scris piese scurte pe subiecte entomologice. În ciuda tatălui său care era îngrijorat de faptul că-și pune în pericol vederea și așa slabă, Eliade citește cu pasiune şi învăță, fără profesor, italiana și engleza, apucându-se să studize în acelaşi timp persana și ebraica. Opera completă a lui Mircea Eliade cuprinde peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

27
/02
/14

Anul 2013 a fost considerat bun pentru cinematografia de calitate. Iar asta se vede, parţial, în nominalizările la premiile Oscar 2014, dar şi prin filmele care au fost ocolite. Câştigătorii vor fi anunţaţi în noaptea de 2 spre 3 martie.

27
/02
/14

Asist la o lecție de profesionalism artistic, ce seamănă prea puțin cu o repetiție, fiind mai degrabă un concert în toată regula, fără lumini și public. Artistul este Ștefan Bănică. Alături de el sunt cele două trupe ale sale, The 50`s şi Rock n roll band, iar repetiţiile sunt dedicate concertelor sale acustice, din data de 7 și 8 martie, de la Circul Globus.

27
/02
/14

Februarie 2014. Zi frumoasă de iarnă nedefinită. Pași adunându-se în sala ce avea să devină pentru aproape două zile cuib de gânduri și rânduri. Și muzică plină de tumult, pasiune și îndemn către meditație. Întrebări și lacrimi.

27
/02
/14

Iris Spiridon mai scoate o piesă de excepție din cufărul cu păpuși vechi. Spectatorii pătrund ȋn sală ca printr-o oglindă fermecată, ȋn toiul unei ședințe de spiritism. Trei tinere ȋn rochii negre invocă spiritul uneia dintre cele mai controversate figuri feminine ale secolului XX.