10 lucruri pe care teatrele trebuie să le facă urgent, pentru a se salva
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-lucruri-pe-care-teatrele-trebuie-sa-le-faca-urgent-pentru-a-se-salva/

„Produceţi obraznic, repede şi des! Spuneţi-ne ceva ce nu ştim! Organizaţi noaptea mitocanilor la teatru!”. Jurnalistul Brendan Kiley le oferă directorilor de teatre zece idei prin care aceştia îşi pot scoate instituţiile din impas.

Un articol de Ziarul Metropolis|11 martie 2014

Jurnalistul Brendan Kiley le-a oferit directorilor de teatre zece idei prin care aceştia îşi puteau scoate instituţiile din impas, într-un articol publicat în The Stranger. Vă prezentăm un fragment din acest articol. Traducerea textului din engleză este realizată de Judy Florescu.

1. Terminați cu punerea în scenă a a blestematului de Shakespeare! Cel mai mare dramaturg din istorie a devenit singura voastră posibilitate de creație pe care vă sprijiniți, cel de care aveți nevoie atunci când sunteți timorați și sunteți fără idei. A venit timpul unui moratoriu de cinci ani – fără liceeni care se sărută în grabă în Romeo și Julieta, fără Comitetul Profesoral care să finanțeze piesele lui Shakespeare și fără companii independente care vor să se înnobileze prin Hamlet. (Sau cu orice altceva. Teatrul independent nu ar trebui să facă parte din jocul înnobilării, ci din jocul degradării.)

Deveniți flexibili. Trăiți un pic. Găsiți piese noi, ciudate și bune, de care nu a auzit nimeni până acum. Învățați-vă publicul să-și dorească surprize, nu pacificatori.

2. Spuneți-ne ceva ce nu știm! Fiecare piesă din stagiunea voastră ar trebui să fie o premieră – mondială, națională, sau măcar regională. Fiecare trebuie să ajute. Regizorii: să găsească o piesă nouă pe care să o monteze în următoarele 12 luni. Actorii: idem. Dramaturgii: să înceteze să-și dezvolte piesele cu ajutorul interminabilelor ateliere – să-și scoată piesele la public. Criticii- să remarce teatrele care riscă spectacole noi prin scrierea de cronici.

3. Produceți obraznic, repede și des! Teatre independente: aduceți-vă aminte că acum 20 de ani, în 1988, o companie numită Annex a produs 27 de spectacole, dintre care 16 erau premiere mondiale. Plecați-vă capetele de rușine. În această stagiune, Annex va produce zece spectacole, dintre care 4 premiere mondiale, ceea ce este binișor încă. Ensemble Theatre din Washington a produs doar trei spectacole, dintre care una va fi o premieră mondială (o adaptare a lui Shakespeare!).

Ce s-a mai întâmplat în 1988? Nirvana începea să înregistreze albumul Bleach – și susținea un concert la Annex Theatre. Anul următor, Nirvana pleca într-un turneu mondial. Morala: Produceți piese noi și Kurt Cobain se va ridica din mormânt și va concerta în teatrul vostru.

4. Atrageți public tânăr! Dramaturgul canadian Paul Mullin a spus-o cel mai bine într-un email săptămâna trecută: Aduceți spectatori sub 60 de ani, chiar de va trebui să spargeți teatrul ca să aduceți suflare tânără în sală. Dacă nu aveți public tânăr, atunci teatrul vostru e deja falimentar – pocnitul din degete nu v-a ajuns la urechi deocamdată.

5. Oferiți alternative persoanelor cu copii mici! Școala de duminică este programul educațional de gherilă cu cel mai mare succes din istoria Americii. Furați-l. Persoanele cu copii mici ar trebui să poată veni la teatru și să-și lase copiii cu niște actori tineri într-o sală de repetiții pentru două ore de joacă.

Beneficiile: în primul rând, va fi mai ușor să-i convingeți pe noii bogătani (dintre care mulți au copii mici), să cumpere abonamente pentru noua stagiune. În al doilea rând, acest lucru va defini și misiunea educațională a teatrului (și va fi mult mai distractiv, iar, prin urmare, mai eficient, pentru copii).

În al treilea rând, copiii vor învăța să meargă la teatru regulat. Și vor aștepta cu nerăbdare ziua în care vor termina școala și vor sta în aceeași sală de teatru cu adulții. Să fii târât până la teatru se va transforma din pedeapsă în recompensă.

6 . Luptaţi pentru locuinţe! În 1999, muzicianul Neko Case a rupt contractul cu Seattle, părăsind orașul pentru Chicago. Când a fost întrebat despre motivația sa într-un interviu, a explicat: „Chicago este mult mai prietenos, mai ales față de artiștii săi. Seattle este foarte neprietenos față de artiștii săi. Nu acordă locuinţe artiștilor săi – le place foarte mult să folosească artele comunitare, dar nu le place să pună nimic nou în comunitatea de arte.”

Noi suportăm eșecul. Guvernul ar trebui să se îndrepte către locuinţele ieftine pentru artiști și să se asocieze cu CODAC, un comitet care vrea dezvoltatori pe Capitol Hill – și, în cele din urmă, peste tot, pentru a-și construi ateliere la prețuri accesibile, în noile lor apartamente. (Argumentele lor de persuasiune: taxe, împărțirea orașului în zone și stimulente de afaceri.)

Dezvoltarea imobiliară îi sufocă pe artiștii care nu își pot permite să țină pasul cu prețurile în creștere ale proprietăților imobiliare, pe care chiar artiștii le-au ajutat să supravieţuiască – prin transformarea cartierelor ieftine în districte artistice la modă.

7 . Construiți baruri! Alcoolul este singurul lichid de pe pământ care acționează atât ca lubrifiant, cât și ca agent de legătură. Exploatați-l. Transformați-vă spectacolele în petreceri la care publicul e musafir. Încurajați-vă publicul să vină mai devreme, să bea mult și să rămână până târziu. Chiar și cea mai zgârcită companie independentă își poate permite o cadă plină de gheață și bere, căci starea actuală a teatrelor-baruri este deplorabilă: cozi lungi, băuturi la suprapreț și o dorință asiduă pentru a sta pe scaune confortabile.

Teatrele încearcă să „construiască o comunitate ” cu discuții și prelegeri după spectacole și alte variante despre „cum v-ați petrecut două ore văzându-mi spectacolul, acum uitați-vă încă puțin la mine!” Vrei comunitate? Dă-le oamenilor un loc unde să stea, ceva despre care să discute (spectacolul pe care tocmai l-au văzut) și o sticlă de băutură.

Ca un gest de ospitalitate, oferă-le oamenilor care doresc săplece după pauză o băutură gratuită, astfel încât aceștia să-i poată aștepta pe prietenii lor, care au ales să se uite la actul doi. Fii atent la clienții tăi. Ei primesc băuturi, tu vei obține bani, toată lumea câștigă. Te poticnești de legile fiscale, de delimitarea orașului pe zonă, și de legea băuturilor alcoolice? Schimbă-le sau ignoră-le. Fă orice ai nevoie să faci pentru a răzbate.

8. Noaptea mitocanilor! Știţi ce altceva mai contribuie la crearea unei comunități? Participarea publicului ca spectator, dar în termeni proprii. La o singură reprezentaţie a unui spectacol, invitați mulțimea să se comporte ca un public elisabetan sau de vodevil: Vindeți-le bilete ieftine, serviți-i cu floricele de porumb, încurajați oamenii să huiduie și să-și strige replicile preferate. Spectacolul nasol și facil Rocky Horror Picture Show supraviețuiește doar pentru că este singurul la care oamenii sunt încurajați să se manifeste. Furați mecanismul.

9. Anticipați sărăcia! Teatrul este un om aflat la înec, iar sindicatele – în stadiul lor actual, sunt nicovale deghizate în conservatori ai vieții. Teatrul s-ar putea prăbuși fără sindicatele sale, dar se va îneca cu siguranță împreună cu ele. Iar actorii trebuie să aducă argumentul salariului și al traiului. Nimeni nu merită un salariu cu care să trăiască pentru că are talent și un munte de datorii la facultate. Scuze.

10. Abandonați facultățile! Cei mai mulți dintre studenții la facultățile de teatru nu au ce face acolo. V-ați putea face doi-trei ani mai profitabili, din punct de vedere financiar și artistic, în lume, prin exersarea meseriei de actor în teatru.

Departamentele de teatru din școli sunt formate din cei ce au fost și cei care nu vor fi niciodată, artiști care ar putea fi în măsură să vă spună ceva util despre trecut, dar nu și despre prezent, și în nici un caz despre viitor. Îi excludem pe istorici – istoricii de artă sunt grozavi. Dacă lucrurile nu iau o altă întorsătură, istoricii vor fi singurii care vor rămâne în picioare.

Foto: wikipedia

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]

14
/09
/12

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

14
/09
/12

TVR a anunţat joi printr-un comunicat  suspendarea Canalului TVR Cultural, începând cu data de 15 septembrie 2012, ora 23,59. „Măsura a fost dispusă joi, 13 septembrie 2012, prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române”, precizează comunicatul. Comunicatul Televiziunii Publice menţionează că decizia este parte a […]

13
/09
/12

  În 1931, Frankenstein era considerat de către public un film horror de excepţie, deşi a fost realizat cu buget redus, scrie visboo.com. Frankenstein a fost un film de groază cu monştri ce a reuşit să înspăimânte generaţii întregi. Fiind regizat de James Whale filmul i-a avut în roluri principale pe actorii Colin Clive, Mae […]

13
/09
/12

Turneul ce are loc în perioada 15-25 septembrie  face parte din protocolul încheiat pe zece ani între Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Guangzhou Performance/ Film Co Ltd şi Teatrul Belei, în urma declarării anului 2012 „Anul dialogului intercultural: Uniunea Europeană-China”. Menit să dezvolte o cooperare structurală între poporul chinez şi instituţii culturale ale Uniunii Europene, proiectul […]

13
/09
/12

Google şi-a schimbat, joi, 13 septembrie, logo-ul pentru a o omagia pe Clara Scumann, pianista şi compozitoarea germană, soţia lui Robert Schumann. Noul logo o prezintă pe Clara Schumann cântând la pian, alături de cei opt copii ai ei.   Născută la 13 septembrie 1819, la Leipzig, Clara Schumann a fost crescută de tatăl ei. […]

13
/09
/12

Peste 20 de trupe din şapte ţări vor susţine spectacole, de joi până duminică, de Zilele Bucureştiului, manifestare organizată de Primăria Capitalei prin ArCuB.   Conform comunicatului Primăriei Municipiului Bucureşti, trupe din şapte ţări (Franţa, Olanda, Spania, Elveţia, Belgia, Germania, România) vor susţine spectacole de teatru de stradă în Piaţa Constituţiei, Piaţa George Enescu, Parcul […]

13
/09
/12

În 1913, a încetat din viaţă, prăbuşindu-se cu avionul său, Aurel Vlaicu, inginer şi constructor de avioane, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale (n. 1882).   1592    – A încetat din viaţă scriitorul şi moralistul Michel Eyquem de Montaigne, iniţiator al eseului, ca gen filosofico-literar,  prin capodopera “Eseuri”, prima operă filosofică scrisă în limba franceză (n. […]

13
/09
/12

Aproximativ 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă vor fi prezentate la Muzeul Naţional de Artă al României începând de joi, când va avea loc vernisajul expoziţiei „Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830-1930)”   Expoziţia include lucrări impresionante realizate de cei mai importanţi artişti români moderni, precum Barbu Iscovescu, […]

13
/09
/12

  Radio România informează că violonistul Alexandru Tomescu îşi va lansa, luni, 17 septembrie, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, albumul „Stradivari Obsessions”.   Albumul cuprinde integrala sonatelor pentru vioară solo compuse de Eugene Ysaye iar fiecare dintre cele şase sonate a fost dedicată de compozitorul belgian unui mare violonist, a treia dintre ele fiind scrisă […]

10
/08
/12

După succesul de anul trecut al acestei noi creaţii, Shakespeare’s Globe dă startul turneului european al producţiei. Ca în vremurile când trupele de artişti ambulanţi colindau oraşele, cei opt actori vor însufleţi pieţele publice din mai multe oraşe europene cu acest recent succes al companiei londoneze. Seria de reprezentaţii va debuta la Margate (Marea Britanie) […]

10
/08
/12

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR vă invită în Piaţa Timpului Joi, 24 mai, ora 12.00.   Doi artiști compleți, doi oameni desăvârșiți, doi actori unici, Marin Moraru și Iurie Darie vor fi celebrați cu mare onoare și recunoștință primind câte o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului. “Să vorbesc despre Marin Moraru și despre Iurie […]

10
/08
/12

Teatrul Independenților Profesioniști, Comunitatea lui Noe și lorgean theatre vor prezenta la Home Matache anti-piesa „Tabloul” adaptată după Eugen Ionescu de Alexandru Robert Nagy. Spectacolul este distins cu 13 premii naționale pentru regie și interpretare, a fost pre zent în 2007 la Bruxelles, iar marți, 12 iunie, ora 20, la Home Matache, va avea loc […]

10
/08
/12

Programul aniversar pregatit reprezinta o încercare de a recrea experienţa cinematografică din România în anul înfiinţării ANF, filmele avand pe generic nume mari ale istoriei cinematografului autohton. Pentru ca un public cât mai larg să se poată bucura de această sărbătoare nu doar a ANF, ci şi a filmului românesc, accesul spectatorilor în sală este […]

10
/08
/12

Festivalul de Film Serile Filmului Minoritar le este propus clujenilor de Funda?ia Tranzit, în cadrul proiectului ”Generarea încrederii prin cultur? într-un mediu multietnic – Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment”. Proiectul e realizat cu bani de la Uniunea European? ?i const? în construirea unei re?ele de institu?ii culturale europene printr-un proces de […]

16
/06
/12

Teatrul Masca propune două montări inedite cu piesele lui Caragiale, „O scrisoare pierdută“ şi „O noapte furtunoasă“ cu statui vivante   În Bucureştiul începutului de secol 21, cine s-a aventurat în aceste zile pe străduţele din Centrul vechi, în zona Teatrului de Comedie unde se desfăşoară până la sfârşitul săptămânii Festivalul Comediei Româneşti, s-a întâlnit, […]