12 ani fără Monica Lovinescu: pagini necenzurate din jurnal
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-ani-fara-monica-lovinescu-pagini-necenzurate-din-jurnal/

La 20 aprilie 2008, aşadar în urmă cu 12 ani, se săvârşea, în oraşul Paris, Monica Lovinescu, fiica lui Eugen Lovinescu şi voce importantă a Exilului românesc în anii comunismului.

Un articol de Andrei Crăciun|21 aprilie 2020

Ca să ne aducem aminte cine a fost și ce a făcut Monica Lovinescu ne-am întors la Jurnalul ei, publicat la editura Humanitas. Din care am ales câteva fragmente.

Marți, 15 ianuarie 1985
Frig inimaginabil (minus 14 grade), cum n-a mai fost la Paris de un secol. Urc scările anevoie și-mi închipui imediat că am ceva la inimă.

Duminică , 10 februarie 1985
Revăzut seara Danton al lui Wajda, de data asta la televiziune. Să fie ecranul mic, în care masivitatea transpirată a trupurilor nu se instalează cum trebuie și amenințarea ghilotinei pare atenuată o dată cu ei? Nu mai resimt șocul de prima oară. Sau poate că șocul provenea și din imaginile terorii comuniste contemporane Wajda le proiecta – pentru prima oară pe ecran – prin mijlocirea Revoluției Franceze? Și la care acum mă așteptam?

Joi, 7 martie 1985
Paul Everac, de care mi-am bătut joc cu veselie recent, îmi răspunde în Flacăra, ordinar cum știe el, sub titlul O babă la uluci. Dac-aș vrea să intru în polemică (mă ferească Dumnezeu!), i-aș răspunde Un moșneag la uluci. Inconștientul, n-are decât vreo trei-patru luni mai puțin ca mine. Dar dacă nu dispune de alte argumente, ia și el ce-i mai la îndemână.

Joi, 30 mai 1985
Seara la ora 6, în fața Ambasadei, pentru manifestația Tudoran (n.r. – scriitorul Dorin Tudoran, aflat în greva foamei la București, unde autoritățile comuniste refuzau să-i elibereze pașaportul). Suntem cam aceiași: vreo douăzeci și cinci în tot. Îl pun pe Matei în mijlocul grupului să înregistreze sloganurile strigate și fac pe șeful de orchestră.

Sâmbătă, 6 iulie 1985
Telefon de la Noica. I-a sosit fiica de la Londra. Are cam tot atât de puțini bani ca și el. A consolat-o amintindu-i ce spunea Socrate: Mă uit în jur să văd ce nu-mi trebuie.

Vineri, 14 martie 1986
Telefonează Dorin Tudoran din America și, tot grăbindu-mă să nu-l coste prea mult, nici nu știu dacă sfaturile pe care i le dau sunt cele bune.

Joi, 26 iunie 1986
Ieri, telefoane interminabile cu Goma, care vrea să recomande cartea lui Pleșu Pitoresc și melancolie la Albin Michel (n.r. – editură pariziană). I-o dau lui Cristovici pentru un referat, telefonez lui Bernea să-i transmită mesajul lui Pleșu, ca la rândul lui să-i trmită vărului lui Liiceanu o împuternicire.

Vineri, 2 ianuarie 1987
Telefon Cioran. Îmi amintește că el e cel care ne-a pus în gardă pe noi și pe Mircea (n.r. – Mircea Eliade) împotriva lui Marino.

Sâmbătă, 17 ianuarie 1987
Telefon de la Sonia Larian. Raicu și cu ea n-au îndrăznit să ne spună din prima zi că vor să rămână, ca să nu ne… supărăm!! Sau așa ceva. Luăm rendez-vous cu ei pe miercuri, să discutăm împreună ce să pună la motivele pentru care cer azil politic.

Duminică, 24 aprilie 1988
După ce votăm (pentru Chirac) stăm seara până târziu la televiziune: toate șansele celui de-al doilea tur sunt pentru Mitterand. Când mă gândesc că va reveni cohorta lui de socialiști (chiar într-un guvern de centru stânga), îmi spun că nu vom scăpa niciodată de socialism.

Duminică, 20 noiembrie 1988
Seara, emisiune la televiziune consacrată lui Eugen (n.r. – Ionescu, dramaturgul), excepțional de în formă după anul prin care a trecut.

Miercuri, 30 noiembrie 1988
După-amiază, Abăluță cu ce-a mai rămas din noul său volum de versuri, după cenzuri. Și el și-a găsit editor de poezie, și el vrea să se lanseze în Occident. Dar cu decență.

Ne povestește – și dacă e adevărat, pare senzațional – cum țăranii din satele sistematizate refuză să se mute la bloc și, ca să-i aducă la muncă pe câmp, șeful cooperativei sau primarul se vede obligat să le cedeze terenuri mai dosite, unde să-și clădească – așa cum vor ei – colibe.

Frig inimaginabil (minus 14 grade), cum n-a mai fost la Paris de un secol. Urc scările anevoie și-mi închipui imediat că am ceva la inimă. (Monica Lovinescu)

 

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

16
/12
/15

„Oameni de unică folosință” este o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, un „film” derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice complexe pe care le pune, transmite o puternică emoţie. Romanul grafic cu acest nume, scris și ilustrat de Elena Ciolacu, se lansează oficial joi, 17 decembrie, de la ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei, nr. 155).

16
/12
/15

Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.

12
/12
/15

În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu ajungea la Spitalul de Urgență Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului. Cu o zi înainte fusese la nunta unor prieteni. A ajuns la București, cu trenul, chiar în seara aceea, cu câteva ore înainte să moară.

10
/12
/15

Miercuri-seară, de la 18.30, la Ateneul Român, care a fost plin, autorul de bestseller-uri Eric-Emmanuel Schmitt s-a întâlnit cu criticul de teatru Marina Constantinescu, pentru un dialog despre literatură și teatru, dialog care a fost marcat de panseuri adânci.

10
/12
/15

Un monument dedicat filosofului și scriitorului Emil Cioran a fost dezvelit în Capitală, la intersecția străzilor Gara de Nord și Mircea Vulcănescu. Turnarea și transpunerea în bronz a bustului a fost gata în 2013, iar soclul, confecționat din calcar de Vrața, adus din Bulgaria, a fost terminat anul acesta.

09
/12
/15

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului și muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”. Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

08
/12
/15

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

08
/12
/15

“Ce va fi pe mai departe e, pur şi simplu, voia lui Dumnezeu şi, deci, destin personal. Am filmat inclusiv emisiunile din 30 şi 31 decembrie 2015 şi mă amuz cu tandreţe la gândul că ultima înregistrare are ca subiect o enciclopedie universală a vinului, ca semn de împărtăşire întru bucurie şi nădejde. Cu tot sufletul al domniilor voastre, Dan C.” - Dan C. Mihăilescu a anunţat, pe site-ul său, "decesul" emisiunii "Omul care aduce cartea", pe care a prezentat-o timp de 16 ani, la Pro TV.

05
/12
/15

”O singurătate prea zgomotoasă” de Bohumil Hrabal (în traducerea lui Sorin Paliga) a fost publicată recent la Editura Art, în seria de autor dedicată scriitorului ceh.