12 Years a Slave – cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-years-a-slave-cele-mai-multe-nominalizari-la-independent-spirit-awards/

Drama istorică ,,12 Years a Slave” şi comedia noir ,,Nebraska” conduc în topul producţiilor care au primit cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards 2014 şi vor concura la categorii principale precum ,,cel mai bun film”, ,,cel mai bun regizor” şi cele de interpretare.

Un articol de Andrada Văsii|30 noiembrie 2013

Drama istorică „12 Years a Slave” şi comedia noir „Nebraska” conduc în topul producţiilor care au primit cele mai multe nominalizări la Independent Spirit Awards 2014 şi vor concura la categorii principale precum „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” şi cele de interpretare.

„12 Years a Slave” spune povestea emoţionantă a unui bărbat de culoare care, deşi era liber, a fost vândut ca sclav. Acest lungmetraj a primit şapte nominalizări, inclusiv la categoria „cel mai bun regizor” (Steve McQueen), „cel mai bun actor” (Chiwetel Ejiofor) şi „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Lupita Nyong’o).

Filmul „12 Years a Slave” a fost bine primit de criticii de specialitate şi este deja considerat un concurent cu şanse reale în cursa pentru Oscaruri.

„Nebraska”, o comedie spumoasă, în alb-negru, despre un bărbat muribund, a primit şase nominalizări,inclusiv la categoriile „cel mai bun regizor” (Alexander Payne), „cel mai bun actor în rol principal” (Bruce Dern) şi „cel mai bun actor în rol secundar” (Will Forte). Bruce Dern, în vârstă de 77 de ani, a câştigat cu acest rol trofeul pentru interpretare masculină la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

La categoria „cel mai bun lungmetraj” au fost selecţionate lungmetrajele „12 Years a Slave”, „Nebraska”, „All Is Lost”, „Frances Ha”, „Inside Llewyn Davis”.

Shane Carruth („Upstream Color”), J.C. Chandor („All Is Lost”), Steve McQueen („12 Yeas a Slave”), Jeff Nichols („Mud”) şi Alexander Payne („Nebraska”) vor concura la categoria „cel mai bun regizor”.

Oponenţi valoroşi pentru  12 Years a Slave

La categoria „cel mai bun actor” au fost nominalizaţi Bruce Dern („Nebraska”), Chiwetel Ejiofor („12 Years a Slave”), Oscar Isaac („Inside Llewyn Davis”), Michael B. Jordan („Fruitvale Station”), Matthew McConaughey („Dallas Buyers Club”) şi Robert Redford („All Is Lost”).

Cate Blanchett („Blue Jasmine”), Julie Delpy („Before Midnight”), Gaby Hoffman („Crystal Fairy”), Brie Larson („Short Term 12″) şi Shailene Woodley („The Spectacular Now”) vor concura la categoria„cea mai bună actriţă”.

La categoria „cel mai bun scenariu” au fost nominalizaţi Woody Allen („Blue Jasmine”), Julie Delpy, Ethan Hawke şi Richard Linklater („Before Midnight”), Nicole Holofcener („Enough Said”), Scott Neustadter şi Michael H. Weber („The Spectacular Now”) şi John Ridley („12 Years a Slave”), notează Mediafax.

12 Years a Slave

Chiwetel Ejiofor în  rolul lui Solomon Northup  

Lungmetrajale „A Touch Of Sin” (China), „La vie d’Adèle” (Franţa), „Gloria” (Chile), „La Grande Bellezza” (Paulo Sorrentino) şi „The Hunt” (Danemarca) vor concura la categoria „cel mai bun film străin”.

Independent Spirit Awards, decernate anual de asociaţia Film Independent din Los Angeles, reprezintă un eveniment major pentru filmele realizate în afara marilor studiouri de la Hollywood şi care au nevoie de promovare înainte de începerea sezonului ce precede premiile Oscar.

Independent Spirit Awards aduc un omagiu filmelor americane cu buget redus, selectate pe baza unor criterii precum originalitate, subiecte provocatoare şi gradul de finanţare independentă.

Limita maximă de buget este de 20 de milioane de dolari – aproximativ o treime din bugetul mediu al unui film de studio -, potrivit datelor oferite, în 2006, de Motion Picture Association of America.

În februarie anul acesta, lungmetrajul „Scenariu pentru happy-end/ Silver Linings Playbook” a fost marele câştigător la gala Independent Spirit Awards, adjudecându-şi patru trofee – cel mai bun film, cel mai bun regizor (David O. Russell), cel mai bun scenariu (David O. Russell) şi cel mai bun rol principal feminin (Jennifer Lawrence).

Independent Spirit Awards vor fi decernate pe 1 martie 2014, la Los Angeles, cu o zi înainte de decernarea premiilor Oscar.

Foto credit: 12 Years a Slave

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.