14 din 2014 – Cele mai bune filme ale anului, la Cinema Studio
https://www.ziarulmetropolis.ro/14-din-2014-cele-mai-bune-filme-ale-anului-la-cinema-studio/

14 dintre cele mai premiate, apreciate şi discutate filme care au marcat ultimul an vor fi proiectate la Cinema Studio din Bucureşti, între 2 şi 8 ianuarie 2015. Selecţia include titluri semnate de cineaşti precum Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel şi Ethan Coen, David Cronenberg, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2014

14 din 2014 / Cinefilii au șansa de a (re)vedea pe ecran mare câteva dintre producțiile care fie au marcat anul cinematografic 2014, fie au fost lansate în sălile din România în acest an.

Seria de proiecții se va deschide vineri, 2 ianuarie 2015, la 17.30, cu o avanpremieră în sălile românești: multi-premiatul La Jaula de Oro (r. Diego Quemada-Díez), urmat de The Search, drama despre războiul din Cecenia regizată de Michel Hazanavicius, de la 19.30.

La Jaula de Oro/ Colivia de aur a adunat peste 65 de trofee în ultimul an, începând cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuții. La premiile industriei mexicane de film, și-a adjudecat nouă trofee, inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut. Drama hiperrealistă și plină de suspans are în centru patru adolescenți, jucați de actori non-profesioniști, care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului este dat de o baladă mexicană despre cei care au reușit să treacă frontiera, dar s-au trezit prizonieri într-o „colivie de aur”.

Filmul a fost proiectat în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest și va fi distribuit de Voodoo Films, în primăvara lui 2015.

Prezentat la București de regizor, alături de actrița Bérénice Bejo, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, The Search/ Căutarea a concurat pentru Palme d’Or și urmărește patru destine prinse într-un război despre care se știu puține lucruri.

Stations of the Cross

Stations of the Cross

De la Cannes 2014 vine și Maps to the Stars/ Hărți către stele, de David Cronenberg, o drama acidă despre Hollywood-ul drogurilor, al depresiei și al vanității care i-a adus actriței Julianne Moore un premiu de interpretare și îi are în distribuție pe Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams.

În program figurează și două dintre „hiturile” competiției Festivalului de la Berlin, ediția 2014: In Order of Disappearance/ În ordinea dispariției (r. Hans Petter Moland), un thriller cu mult umor negru despre un tată care-și răzbună fiul, și Stations of the Cross/ Patimile Mariei (r. Dietrich Brüggemann), o comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe „altarul credinței”, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu.

Cei care au ratat controversatul Nymphomaniac, al lui Lars von Trier, pot viziona ambele volume, 1 & 1, între 2 și 8 ianuarie.

Bizarul și provocatorul Borgman (r. Alex Van Warmerdam) figurează în topul celor mai bune thrillere din 2014 și a fost propunerea Olandei la Oscar. Un crime thriller plin de suspans și de vedete – Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard, Mila Kunis și Zoe Saldana – este Blood Ties/ Legături de sânge, un remake regizat de renumitul actor francez Guillaume Canet și plasat în New York-ul anilor 70.

Printre titlurile importante ale ultimului an se află și câștigătorul premiilor Oscar, Globul de Aur și BAFTA pentru Cel mai bun film străin, La Grande Bellezza/ Marea frumusețe, în regia lui Paolo Sorrentino, alături de emoționantul The Broken Circle Breakdown (r. Felix Van Groeningen),

14

Borgman

nominalizat la Oscarul pentru film străin și distins cu trofeul César la aceeași categorie.

Apreciat de critică a fost și filmul lui Corneliu Porumboiu, Când se lasă seara peste București sau metabolism, nominalizat la șapte premii Gopo, la începutul anului, și proiectat la Locarno, New York, Toronto, Vancouver și Rotterdam.

Favoriți ai criticilor în ultimul an au fost și Inside Llewyn Davis, al fraților Joel și Ethan Coen, istoria atașantă a unui artist în lumea muzicii folk din New York-ul anilor 60, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan și Justin Timberlake pe afiș, și Only Lovers Left Alive/ Îndrăgostiții mor ultimii, o comedie romantică semnată de Jim Jarmusch, în care Tom Hiddleston și Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticați.

Un „răsfățat” al presei și al publicului, deopotrivă, este filmul Like Father, Like Son/ Așa tată, așa fiu, în regia lui Kore-Eda Hirokazu, povestea a două familii care află, după 6 ani, că băieții lor au fost schimbați între ei la naștere, din greșeală. A câștigat Premiul Juriului la Cannes și Premiul Publicului la San Sebastian, anul trecut, și va avea parte de un remake la Hollywood.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului Studio.

Foto: 14 din 2014 – filmedefestival.ro.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.