18 proiecte din 5 țări, selectate în programul FILM+ 2021-2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-proiecte-din-5-tari-selectate-in-programul-film-2021-2022/

FILM+, programul alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, anunţă rezultatele selecţiei celei de-a şasea ediţii.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2021

Din cele 91 de proiecte înscrise de cineaști din Bulgaria, Moldova, România, Serbia și Grecia au fost selectate 18 proiecte, dintre care: cinci lungmetraje documentare, 11 scurtmetraje ficțiune, un scurtmetraj animație și un mediumetraj ficțiune.

„Ne bucurăm că am avut parte, anul acesta, de cea mai bogată selecție, așadar am stabilit un record al proiectelor pe care ne angajăm să le susținem într-o singură ediție: 18. Extindem cu această ocazie granițele programului nostru către a cincea țară, Grecia. Participanții celei de-a șasea ediții a FILM+ vor avea parte de tot suportul nostru personalizat atent, pentru fiecare dintre module: dezvoltare, producție și pentru post-producție. Suntem alături de realizatorii de film care au nevoie de structuri, îndrumare și ajutorul necesar care să le faciliteze un debut de succes în industrie. Cu atât mai mult în această perioadă marcată de dificultăți”, spune Ana Drăghici, coordonatoarea programului FILM+.

Reprezentanții proiectelor selectate din România, Bulgaria, Moldova, Serbia și Grecia se vor reuni în această toamnă la București, în funcție de situația din România legată de pandemia COVID-19, într-o rezidență în cadrul căreia vor avea loc masterclass-uri cu cineaști consacrați, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, grupuri de lucru urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile acestora. Programul de lucru va include, în prima parte anul viitor, noi sesiuni de lucru.

Proiectele selectate pentru cea de-a șasea ediție Film + 

Work in Progress: cinci scurtmetraje de ficțiune

Aurică, viață de câine, de Mihai Dragolea – România

Berliner Kindl, de Lucia Chicoș – România

September Dawn, de Ivan Djurovic – Serbia

The Course of the Duchman, de Noura Al Kadri – Bulgaria

Vreau să sparg sera, de Teona Galgoțiu – România

 

Producție: patru scurtmetraje de ficțiune și un scurtmetraj de animație

Cats, de Danilo Stanimirovic – Serbia, scurtmetraj ficțiune

Închis, deschis, de Teodora Mihaila și Catalina Pistol – Moldova | România, scurtmetraj animație

Karina, de Ilinca Hărnuț – România, scurtmetraj ficțiune

Nu mânca dacă nu-ți place, de Doru Vatavului – România, scurtmetraj ficțiune

Revedere, de Vasile Todincă – România, scurtmetraj ficțiune

 

Dezvoltare: patru lungmetraje documentare, un mediumetraj și un documentar de ficțiune

Boro / Ramiz, de Ana Dragic – Serbia, lungmetraj documentar

Bărbatul de velur, de Emil Vasilache – România, mediumetraj

Classics Never Go Out Of Style, But… They Do, de Ivelin Kostadinov – Bulgaria, scurtmetraj

Last Man Standing, de Maria Bălănean  – România, lungmetraj documentar

Unacknowledged, de Elena Borcea – România, lungmetraj documentar

The Poor Dove, de Călin Laur – Moldova, lungmetraj, documentar

 

Acestora li se adaugă alte două proiecte, incluse într-o nouă secțiune, introdusă anul trecut:

Expanded

Lethe, de Nefeli Rapti – Grecia, scurtmetraj ficțiune

More Than Love, de Maria Cîrstea – România, lungmetraj, documentar

 

FILM+ a fost inițiat în 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din directoarea de imagine Ana Drăghici, regizorul Paul Negoescu și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, fiind primul program din Europa Centrală și de Est ce reunește resurse și expertiză în cadrul unei platformei de colaborare și este finanțat de programul Europa Creativă – Media al Comisiei Europene.

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film independent, FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Grecia, ce beneficiază de experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

Programul inițiat de Asociația Graphis 122 a fost implementat alături de parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.

Cea de-a șasea ediție FILM+ este cofinanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene*

Parteneri media:, AaRC.ro, Cinemap, Zile și Nopți, Cooperativa Urbană, Radio România Cultural, IQAds, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, Films in Frame.

* Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestui program nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opinia autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acesta.

Detalii pe: Website | Facebook | Instagram

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.