Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ceau-cinema-a-sarbatorit-zece-ani-alaturi-de-public-si-invitati/

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.

Un articol de Ionuţ Mareş|19 iulie 2023

Peste 3.500 de spectatori au participat la proiecţiile şi evenimentele din cadrul ediţiei a zecea, iar fiecare din cele patru paneluri de discuţii despre festivaluri de film, cinematografe arthouse şi programe de educaţie cinematografică a fost urmărit online de sute de persoane.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie a fost câştigat de producţia poloneză „Pâine şi sare” (2022), de Damian Kocur, care a obţinut de asemenea şi Premiul Publicului. Juriul, format din actriţa Ioana Iacob şi regizorii Paul Negoescu şi Vlad Petri, „a apreciat abordarea regizorală, capacitatea deosebită de a povesti și subtilitatea cu care regizorul abordează, fără să fie părtinitor, teme importante ale prezentului”. Juriul a decis să acorde şi un premiu special actriţei Glory Kevin din filmul italian „Prinţesa” (2022, regie Roberto de Paolis), pentru „candoarea, versatilitatea şi vehemenţa cu care şi-a abordat rolul”.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări.

Premierele româneşti au fost cele mai de succes proiecţii. „Încă două lozuri” (2023), de Paul Negoescu, şi „Arsenie. Viaţa de apoi” (2023), de Alexandru Solomon, au făcut săli pline. La fel şi producţia germană „Am putea la fel de bine să fim morţi” (2022), care o are în rolul principal pe actriţa timişoreană Ioana Iacob.

De un mare interes s-au bucurat şi proiecţiile cu „Ordinary Failures” (2022), de Cristina Groşan, „Între revoluţii” (2023), de Vlad Petri, şi filmele bănăţene, toate prezentate cu participarea realizatorilor.

Cineconcertul susţinut de muzicianul timişorean Petre Ionuţescu în deschiderea festivalului şi filmele în aer liber de la Grădina de Vară „Capitol” au fost, de asemenea, foarte apreciate. În plus, sute de spectatori au vizitat şi expoziţia aniversară de la Casa Artelor.

Participanţii la Atelierul Ceau, Cineva!, sprijinit de Vitas România, au învăţat timp de patru zile primii paşi în pregătirea unui scenariu, sub coordonarea cineastei Cristina Groşan.

Spectatorii timişoreni au putut să descopere, totodată, o serie de filme şi invitaţi din Norvegia, în cadrul unui focus dedicat cinematografiei din această ţară şi organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF).

Panelurile şi Focusul Norvegia au făcut parte dintr-un proiect finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul are ca obiectiv principal consolidarea relației bilaterale între România și Norvegia, dezvoltând o punte de legătură prin film.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsori: Vitas România, Groupama Asigurări.

Finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri: Asociaţia Marele Ecran, Bergen Internațional Film Festival (BIFF), Centrul Cultural German din Timişoara, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Centrul Ceh Bucureşti, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.

Cu sprijinul: Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cinema Victoria, Animest, Ibis Timisoara City Center, TAZZ, Faber, Porsche Timişoara, Ovride, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Oskar Foto, Atelier Print, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Timiş, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Claudia Roşu.

Parteneri media: All about Romanian Cinema (AaRC), West City Radio, Ziarul Metropolis.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.