20 februarie în cultură – Eugen Barbu, „Cine iubește și lasă” şi Kurt Cobain
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-februarie-in-cultura-eugen-barbu-cine-iubeste-si-lasa-si-kurt-cobain/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 20 februarie s-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder? Eugen Barbu, care ar fi împlinit, astăzi, 90 de ani, a scris, printre altele, romanele “Groapa” şi „Principele”. A fost căsătorit cu actriţa Marga Barbu pentru care a creat, în calitate de scenarist, seria filmelor cu haiducii lui Mărgelatu.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 20 februarie s-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder? Eugen Barbu, care ar fi împlinit, astăzi, 90 de ani, a scris romanele “Groapa” şi „Principele”. A fost căsătorit cu actrița Marga Barbu pentru care a creat, în calitate de scenarist, seria filmelor cu haiducii lui Mărgelatu.

1816 – Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini a debutat la „Teatro Argentina” din Roma, cu un fiasco.

1838 – Elevii Conservatorului filarmonic-dramatic au susţinut, la Iaşi, prima reprezentaţie de operă în limba romană cu „Norma” de Bellini

1867 – A avut loc premiera piesei „Răzvan şi Vidra” de B.P.Hasdeu; piesa s-a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, rolul principal deţinându-l Mihail Pascaly

1872 – S-a deschis Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

1925 – S-a născut regizorul Robert Altman („Gosford Park”, „Pret a porter”).

1926 – A apărut, la Bucureşti, „Viaţa literară” (până în 1938, cu întreruperi), sub direcţia lui George Murnu

1927 – A încetat din viaţă Constantin Mille, scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România; a fost unul dintre iniţiatorii primei greve studenţeşti din România şi unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor „Adevărul” şi „Dimineaţa”, preşedinte al Asociaţiei generale a presei române.

1927- S-a născut Sidney Poitier, actor american (În arşiţa nopţii, Ghici cine vine la cină?)

1932 – A apărut, la Bucureşti, „România literară. Gazetă de critică şi informaţie literară, artistică şi culturală”, sub direcţia lui Liviu Rebreanu (până în ianuarie 1934)

1938 – A debutat, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase. Artista, acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a susţinut în acea zi, în direct, un program de cântece românești la emisiunea ‘Ora satului’: ‘M-am jurat de mii de ori’, ‘Șapte săptămâni din post’, ‘Ce-i mai dulce ca alvița’, ‘Cine iubește și lasă’, ‘Geaba mă mai duc acasă’, ‘Mărie și Mărioară’, ‘Țigăneasca‘, ‘Când o fi la moartea mea’.

1947 – S-a născut Peter Strauss, actor american. A devenit cu adevarat cunoscut şi  îndrăgit de public, odată cu interpretarea rolurilor principale din seriale şi filme de televiziune precum :”Om bogat, om săărac”, ” The Jericho Mile „, ” Masada ” sau ” Kane & Abel „.

1967 – S-a născut Kurt Cobain, liderul formaţiei rock Nirvana, unul din cei mai influenți cântăreți rock din toate timpurile. Cobain a format în 1986 trupa „Nirvana”, împreună cu Krist Novoselic. În 1991 lansarea videoclipului „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” avea să schimbe istoria muzicii, mai ales după ce mass-media transformă piesa în „anthem-of-a-generation” și pe Cobain în „purtătorul de cuvânt” al Generației X, contrar voinței sale. Pe 8 aprilie 1994 Cobain a fost găsit mort în casa lui din Seattle.

Kurt Cobain, 20 februarie 1967 – 8 aprilie 1994

Foto cu 20 februarie şi Maria Tănase – wikipedia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.