2017, o ediție record pentru Divan Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/2017-o-editie-record-pentru-divan-film-festival/

38 de filme, 46 de invitaţi speciali şi peste 3.300 de spectatori la cea de-a opta ediţie a Divan Film Festival, singurul eveniment din România dedicat filmului, muzicii şi bucătăriei balcanice.

Un articol de Liliana Matei|28 august 2017

Cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, care a avut loc în perioada 18 – 26 august, în Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema) și Port Cultural Cetate, a atras peste 3.300 de spectatori. Timp de nouă zile, aceștia au participat la proiecții de film, concerte și demonstrații culinare. Conceput inițial ca un divan al degustătorilor de film și artă culinară, evenimentul a atins anul acesta un număr record de spectatori comparativ cu edițiile trecute.

Reunite sub tema Balkan Love, în programul festivalului, s-au regăsit 18 filme de lungmetraj, dintre care 17 au rulat pentru prima dată pe un ecran din România, și 20 de scurtmetraje. Selecția filmelor a fost realizată de către Cătălin Olaru, director artistic Divan FF, și de către Massimiliano Nardulli. Proiecția aniversară a ediției 2017, Gadjo Dilo (r. Tony Gatlif), filmul de la a cărui lansare s-au împlinit 20 de ani, a rulat miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate, în prezența actriței Rona Hartner.

Un alt invitat special și, în același timp, una dintre surprizele festivalului a fost și înotătorul Avram Iancu. Acesta a ajuns în Port Cultural Cetate vineri, 25 august, la finalul unei zile în care a parcurs 40 de kilometri pe Dunăre în cadrul cursei de înot de la izvoarele fluviului până la Marea Neagră.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de către amfitrionul Mircea Dinescu și invitații săi. Anul acesta, surprize culinare de excepție au oferit Alejandro Barrachina Domenech – care a gătit burtă de vită a la Madrid și o paella valenciană adaptată specificului balcanic-, precum și Nicu Dumitru, un reprezentant de seamă al bucătăriei țigănești, care a cucerit publicul cu sax aj mas, un fel de mâncare compus din varză cu carne și folosit pentru a puncta sărbătorile.

Un public numeros, la ediția din acest an a Divan Film Festival

Mahala Rai Banda, celebra trupă de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, vineri, 18 august, în timp ce în Port Cultural Cetate coloana sonoră a Divan Film Festival a fost asigurată de Trio Solaar, un ansamblu format din trei tineri muzicieni absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București, formația IMPEX, recunoscută penru originalitatea cu care abordează stilurile rock, house, muzică etnică, muzică clasică contemporană și manele, precum și trupa de muzică lăutărească Mambo Siria.

Parteneriatul dintre Divan Film Festival și Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis a adus anul acesta într-o sală arhiplină a Teatrului “Marin Sorescu” din Craiova spectacolul

Home” interpretat de trupa Playhood, formată din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă” din Ferentari.

În cadrul Balkanistan Workshop, concept apărut în cadrul ediției trecute, a fost realizat scurtmetrajul Life After, co-regizat de Lidja Mojsoska și Ivan Bakrac. Balkanistan are ca scop principal stimularea colaborării dintre realizatorii de film din regiunea Balcanilor, la acest scurtmetraj lucrând o echipă mixtă, formată din cineaști din Muntenegru, Macedonia, Serbia, Albania și România.

Prezentatorii acestei ediții au fost actrița Aida Economu și scriitorul Adrian Teleșpan.

Demonstrații culinare, cu Mircea Dinescu

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.

Foto: Adi Bulboacă

 

Citiţi şi:
27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.