Procesul intelectualilor, Michel Legrand și Steve Jobs
https://www.ziarulmetropolis.ro/24-februarie-in-cultura-procesul-intelectualilor-michel-legrand-si-steve-jobs/

într-o zi de 24 februarie (1960) începea „procesul intelectualilor mistico-legionari”, acuzaţi că au citit şi răspândit operele lui Mircea Eliade. Principalii inculpaţi erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al. O. Teodoreanu şi Nicolae Steinhardt. Deşi au fost mai mulţi scriitori condamnaţi în acest lot, memorialistul grupului a rămas Nicu Steinhardt cu „Jurnalul fericirii”.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2016

O altă revelație literară s-a dovedit a fi romanul lui Dinu Pillat, „Așteptând ceasul de apoi”. După arderea unei versiuni de către Securitate, singura copie a romanului a dispărut din dosar, fiind miraculos identificată 50 de ani mai târziu. După experiența penitenciară, Dinu Pillat, de teamă să nu-și târască prietenii în alte anchete, nu a mai scris niciodată literatură.

1463 – S-a născut scriitorul Giovanni Pico della Mirandola, filozof şi învăţat umanist italian din perioada Renaşterii. (m. 17 noiembrie 1494)

1711 A avut loc , la Londra, premiera operei Rinaldo de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.

1786 – S-a născut Wilhelm Grimm, filolog şi folclorist german; împreună cu fratele său, Iacob, a publicat “Legendele eroice germane” şi culegerea de “Poveşti”, inspirată din folclorul german (m. 16 decembrie 1859).

1876 – Are loc premiera piesei Peer Gynt, de Henrik Ibsen’s, la Oslo.

1932 – S-a născut Michel Legrand, compozitor, aranjor, dirijor și pianist francez, de origine armeană? În 1964, Legrand a scris muzica pentru filmul lui Jacques Demy, Les parapluies de Cherbourg / Umbrelele din Cherbourg. Muzica din acest film îi consolidează reputația lui Michel Legrand la Hollywood, unde, acesta va câștiga trei premii Oscar pentru cea ami bună muzică de film în anii următori.

1942 – A fost inaugurat postului de radio american Vocea Americii. Pe vremea comuniștilor, pe Muntele Mic, la altitudinea de 1802 m, fusese instalată o stație de bruiaj radiofonic ce viza anihilarea cel puțin pentru Banat și Oltenia a emisiunilor posturilor de radio “V.O.A. The Voice of America” – Vocea Americii, retransmis pentru Europa Centrală și de Est din Tanger și München.

1975 – Trupa rock Led Zeppelin a lansat dublul album Physical Graffiti

1927 – S-a născut Emmanuelle Riva, actriță franceză

1929 – S-a născut Marga Barbu, actriță româncă de teatru și film (d. 2009)

1955 – S-a născut Steve Jobs, cofondatorulul și CEO-ul (directorul general) Apple Computer, precum și CEO al firmei Pixar, până la achiziția acestui studio de animație de către compania Disney. Este considerat unul dintre cele mai influente personaje din industria calculatoarelor și divertismentului.

 24 februarie

Steve Jobs, 24 februarie 1955 – 5 octombrie 2011

1965 – The Beatles au început filmările la „Help”, în Bahamas

1966 – S-a născut actorul american Billy Zane, actor (Orlando, Memphis Belle, Millions, Titanic)

1997 – A murit Ion Voicu, violonist de reputaţie mondială; în perioada 1972-1982 a fost director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti (n. 8 octombrie 1923)

Foto cu 24 februarie, Steve Jobs – wikipedia

11
/05
/17

După ce ajunge cel mai renumit artist al curentului suprarealist, Salvador Dali (11 mai 1904 - 23 ianuarie 1989) se vede vehement criticat de André Breton, pe motiv că spaniolul nu are o poziţie clară faţă de Hitler şi că nu se alatură mişcării de stânga a avangardiştilor. Exclus din sânul mişcării care l-a consacrat, Dali exclamă înfuriat: "Suprarealismul sunt eu!".

10
/05
/17

„Şansa este numele dat de nebuni destinului.” - Fred Astaire. Într-o zi de 10 mai (1899) se năștea, în Omaha, SUA, dansatorul, actorul şi coregraful Frederick Austerlitz (Fred Astaire), cel care avea să fie considerat cel mai mare dansator al tuturor timpurilor.

08
/05
/17

Într-o zi de 8 mai se nășteau Cristian Vasile, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi ai perioadei interbelice, Fernandel, Roberto Rossellini, Thomas Pynchon și prozatorul Gheorghe Crăciun și se stingeau din viață Gustave Flaubert și Paul Gauguin.

06
/05
/17

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful și scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.

02
/05
/17

Într-o zi de 2 mai (1519) deceda pictorul, sculptorul, arhitecul, muzicianul, inventatorul, anatomistul, geologul, cartograful, botanistul și scriitorul Leonardo da Vinci, considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor şi cel mai important geniu din istoria omenirii.

13
/04
/17

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul" - Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

11
/04
/17

Într-o zi de 11 aprilie se stingea din viaţă Ion Minulescu, autorul memorabilelor "Romanţe pentru mai târziu". În acea zi, într-un Bucureşti ruinat de bombardamentele aliaţilor, poetul de 63 de ani aniversa 30 de ani de căsnicie cu poeta Claudia Millian. Tot într-o zi de 11 aprilie era prezentat în România Visul lui Tănase, un film-scheci de N. Kirițescu, realizat la Berlin, avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal şi avea loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.

06
/04
/17

Regele Naiului, Gheorghe Zamfir, unul dintre cei mai de seamă muzicieni români, împlinește astăzi 76 de ani. Tot ]ntr-o zi de 6 aprilie se năștea pictorul şi arhitectul italian Rafael Sanzio reprezentant de seamă al Renaşterii italiene și înceta din viaţă scriitorul de literatură ştiinţifico-fantastică Isaac Asimov.

04
/04
/17

Într-o zi de 4 aprilie se năştea Andrei Tarkovsky, unul dintre cei mai importanţi cineaști din istoria filmului. Tarkovsky a realizat doar 7 filme în cei 27 de ani ai carierei sale. Tot într-o zi de 4 aprilie se nășteau actorii Ștefan Tapalagă și Heath Ledger, se realiza primul film românesc de desen animat „Păcală în Lună” și era asasinat Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare.

31
/03
/17

În urmă cu 84 de ani, pe data de 31 martie 1933, venea pe lume, la Ploieşti, poetul, scriitorul şi eseistul român Nichita Stănescu, ales post-mortem membru al Academiei Române. A fost unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut limba română, limbă pe care el însuşi o denumea: Dumnezeiesc de frumoasă. Tot într-o zi de 31 martie se nășteau filosoful René Descartes, compozitor Franz Joseph Haydn și scriitorii Nikolai Vasilievici Gogol si John Fowles.

30
/03
/17

“Aș spune fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman. Nu avea niciun fel de studiu, dar ce studiu îi mai trebuia? Ea pe scenă trăia, nu spunea nimic altceva. Era o bijuterie, cum să vă spun? Eu n-am ce sa vă povestesc despre Vasilica, ea însăși este o poveste. O mare minune pe care am întâlnit-o în viața mea". - Radu Beligan. Într-o zi de 30 martie ne părăseau actrița Vasilica Tastaman şi Părintele Nicolae Steinhardt.

28
/03
/17

Într-o zi de 28 martie se nășteau Mario Vargas Llosa şi Maxim Gorki şi se stingeau din viaţă Eugen Ionescu, Grigoraș Dinicu, Gheorghe Tomozei, Ștefan Radof, Virginia Woolf, Serghei Rahmaninov, Marc Chagall, Billy Wilder şi Peter Ustinov.

27
/03
/17

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, "Academia Română", se năștea regizorul american Quentin Tarantino și se stingea din viață George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

24
/03
/17

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern și se nășteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american și Steve McQueen, actorul american supranumit "King of Cool".

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

09
/03
/17

Într-o zi de 9 martie  (2006) înceta din viaţă îndrăgita cântăreață Laura Stoica, în urma unui grav accident rutier.  Artista participase la un recital la Urziceni, cu ocazia zilei de 8 Martie şi se întorcea la Bucureşti, la bordul unui automobil condus de logodnicul său  Înainte de localitatea Sineşti, un alt autovehicul a intrat pe contrasens lovindu-i în plin pe aceștia. 

07
/03
/17

Într-o zi de 7 martie se stingeau din viaţă Stanley Kubrick, unul dintre cei mai inovativi, vizionari și influenți regizori de film, Aristotel, faimosul filosof al Greciei Antice. Tot într-o zi de 7 martie se năştea compozitorul francez Maurice Ravel.