27 de filme, 74 de evenimente și 68 de zile de film românesc, la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/27-de-filme-74-de-evenimente-si-68-de-zile-de-film-romanesc-la-londra/

În vreme ce filmele româneşti cele mai recente sunt primite cu elogii la actuala ediţie a Festivalului de la Cannes, iar cineaştii români strălucesc din nou pe Croazetă, la Londra se lansează cel mai mare proiect dedicat cinematografiei româneşti realizat vreodată în Marea Britanie.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

Intitulat „Revoluție în realism” și pregătit de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu British Film Institute (BFI), cu sprijinul mai multor instituții și organizații publice și private, programul se va desfășura timp de două luni și va cuprinde peste 70 de evenimente, în principal proiecții de film, dar și întâlniri cu cineaștii, dezbateri, conferințe și expoziții. Proiectul este menit să pună în valoare, în primul rând, extraordinara creativitate și originalitate a „noului cinema românesc”, dar fără a pierde din vedere relația dintre filmele generației tinere și capodoperele deceniilor anterioare. Ca atare, retrospectiva de la BFI Southbank e precedată de câteva proiecții ale unor filme-reper pentru tradiția noastră cinematografică, prezentate în cadrul „Cinematecii românești” de la ICR Londra.

Printre invitații speciali ai programului se numără cunoscuți regizori, actori, scenariști, critici, compozitori și artiști vizuali. De-a lungul celor peste șaizeci de zile de film românesc, se vor întâlni cu cinefilii britanici Teodor Corban, Marian Crișan, Anca Damian, Silviu Gheție, Tudor Giurgiu, Andrei Gorzo, Radu Jude, Florin Lăzărescu, Cristian Lolea, Ana Lungu, Anamaria Marinca, Radu Muntean, Dominique Nasta, Bobby Păunescu și Cristi Puiu. Interlocutorii britanici ai invitaților români vor fi influenții critici și curatori de film Geoff Andrew și Nick Roddick.

Pentru a sublinia câteva dintre antecedentele creative ale așa-numitului Nou Val românesc, proiectul debutează cu o serie găzduită de „Cinemateca românească”, program permanent al ICR Londra lansat în anul 2010, incluzând opere ale unor regizori citați adesea drept surse de inspirație sau referințe ale tinerilor cineaști. În perioada 12-31 mai, în sala de proiecții a Institutului se derulează secțiunea „Precursorii”, din care fac parte peliculele „Concurs” (1982), în regia lui Dan Pița, „Reconstituirea” (1968), în regia lui Lucian Pintilie, „Secvențe” (1982), în regia lui Alexandru Tatos, și „È pericoloso sporgersi” (1993), în regia lui Nae Caranfil.

La BFI Southbank, proiecțiile cu creații definitorii ale cinematografiei românești contemporane încep în data de 2 iunie. De-a lungul întregii luni, în sălile British Film Institute, vor putea fi văzute sau revăzute multe dintre cele mai premiate pelicule din ultimii ani: „Marfa și banii” (r. Cristi Puiu, 2001), „Aferim!” (r. Radu Jude, 2015), „A fost sau n-a fost?” (r. Corneliu Porumboiu, 2006), „După dealuri” (r. Cristian Mungiu, 2012), „De ce eu?” (r. Tudor Giurgiu, 2015), „Eu când vreau să fluier, fluier” (r. Florin Șerban, 2010), „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu, 2005), „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (r. Cristian Mungiu, 2007), „Aurora” (r. Cristi Puiu, 2010), „Hârtia va fi albastră” (r. Radu Muntean, 2006), „Trois exercices d’interprétation” (r. Cristi Puiu, 2013), „Felicia, înainte de toate” (r. Melissa de Raaf și Răzvan Rădulescu, 2009), „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (r. Andrei Ujică, 2010), „Crulic – Drumul spre dincolo” (r. Anca Damian, 2011), „Poziția copilului” (r. Călin Peter Netzer, 2013), „Un etaj mai jos” (r. Radu Muntean, 2015). Programul va include și două premiere: „Orizont” de Marian Crișan și „Autoportretul unei fete cuminți” de Ana Lungu, cu participarea celor doi regizori. Pentru a completa această panoramă a filmului românesc acoperind mai bine de un deceniu, între 7 și 14 iulie ICR Londra va mai prezenta filmele „California Dreamin’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

Pe lângă proiecțiile celor peste 25 de filme, va mai avea loc o serie de evenimente speciale, printre care: o discuție despre industria de film din România și succesul Noului Val – avându-i ca protagoniști pe regizorii Radu Muntean, Anca Damian și Tudor Giurgiu -, o dezbatere despre contextul apariției „noului cinema românesc” – cu participarea criticilor Andrei Gorzo, Dominique Nasta, Geoff Andrew și Nick Roddick -, o conferință a lui Geoff Andrew despre realism în cinematografia românească, expoziția de fotografie Freeze Frame semnată de Silviu Gheție, precum și sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul, la care sunt așteptați regizorii Cristi Puiu, Radu Jude, Marian Crișan, Bobby Păunescu și Ana Lungu, actorii Anamaria Marinca și Teodor Corban, scenaristul Florin Lăzărescu și compozitorul Cristian Lolea.

05
/08
/14

Filmul "Balanţa", de Lucian Pintilie, cu Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu şi Victor Rebengiuc, va fi proiectat, pe 21 august, la Institutul Cultural Român (ICR) din Viena, informează instituţia din capitala austriacă.

05
/08
/14

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

05
/08
/14

Lungmetrajul "Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man", în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat, pe 17 august, în avanpremieră, în închiderea celei de-a 11-a ediţii a Festivalului International de Film Independent Anonimul din Capitală.

04
/08
/14

Într-o noapte de 4 spre 5 august, 1962, murea o actriță care n-are nevoie de nicio prezentare: Marilyn Monroe. În ultimul său interviu, spunea că „adevărata frumuseţe şi feminitatea nu pot fi create artificial şi n-au vârstă”.

02
/08
/14

De pe 8 până pe 23 august, Caravana Filmelor NexT se opreşte în parcuri, pe pajişti, în grădini sau pieţe centrale în opt oraşe din ţară. Spectatorii vor putea viziona în aer liber o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute de-a lungul timpului în sălile de cinema în cadrul Festivalului de Film NexT.

02
/08
/14

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra și să ți se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ți se răspundă. Îi aștept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

01
/08
/14

Prezentat în cadrul secțiunii competitive “Un certain regard” la Cannes 2014, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Asia Argento, “Incompresa”/ “Misunderstood”, va fi proiectat în premieră la Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, la București.

01
/08
/14

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă", a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

31
/07
/14

Mai mulţi regizori de la Hollywood, între care Quentin Tarantino, Christopher Nolan şi JJ Abrams, vor să salveze ultima fabrică Kodak, ce produce peliculă pentru filme, informează online.wsj.com.

30
/07
/14

Actriţa Maria Dinulescu a declarat, marţi, la un eveniment organizat la Institutul Cultural Român, că nu şi-a dorit succes şi nu-l doreşte în continuare şi a afirmat că, dacă primeşte o audiţie şi trebuie să lucreze la ea, este ,,cea mai fericită", precizând că trăieşte ,,visul ei american".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

29
/07
/14

 Evenimentul „Cinema în aer liber” se va desfăşura timp de şase săptămâni în perioada 5 august-14 septembrie, în Parcul Alexandru Ioan Cuza - Insula Pensionarilor (acces din str. Baba Novac), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene şi de autor ale momentului, precum şi o selecţie de filme clasice îndrăgite şi apreciate de publicul cinefil.