4 mari actori și 4 argumente să mergeți la “O spovedanie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/4-mari-actori-si-4-argumente-sa-mergeti-la-o-spovedanie/

Spectacolul “O spovedanie”, în regia lui Emanuel Pârvu, are două reprezentaţii joi, 28 Decembrie, de la ora 18.45 şi de la ora 20.45, la Godot Café Teatru (Str. Blănari Nr. 14, sector 3).

Un articol de Petre Ivan|27 decembrie 2017

Iată 4 motive pentru care trebuie să vedeți acest spectacol, mâine seară, la Godot.

1. Teatrul independent colaborează foarte bine cu teatrul de stat. Trei profesori de la UNATC (Adrian Titieni, George Ivașcu, Emanuel Pârvu) și un actor extraordinar de la Teatrul Odeon, Alexandru Papadopol, cu toții pe scena de la Godot.

Îi puteți vedea pe Emanuel Pârvu, în rolul unui ateu convins, dar cu motivații ascunse, pe Adrian Titieni, fratele pios al ateului, pe George Ivașcu interpretând, ca arhetip al omului științei, un doctor în psihologie, iar la capătul opus, pe Alexandru Papadopol, în personajul unui preot.

Completată de vocea lui Constantin Cojocaru (tatăl celor doi frați), povestea se concentrează pe dezbaterea – falsă, de altfel – dintre cei care cred în Dumnezeu și cei care-l reneagă.

2. Luna decembrie este luna eroilor. Sunt oamenii căzuți la Revoluția română din ‘89. Personajul despre care se vorbește toată piesa este cel mai cumplit torționar de pe vremea comunismului. Felul de a-l judeca rămâne o dilemă. Viziunile preotului și ale psihologului sunt evident la poli opuși.

3. Combinația dintre teatru și film (lucru care îl pune pe spectator în condiția de a observa un prim plan, un fel de voyeurism teatral) și mai ales distanța dintre public și spectator (extrem de mică) te transportă în realitatea unei cafenele, în realitatea unei discuții concrete în care parcă ai vrea să intervii.

4. Sunt ultimele două reprezentații pe anul acesta. Joi, 28 decembrie, de la ora 18.45 și de la ora 20.45.

“O spovedanie” este o piesă de teatru adaptată după scenariul unui film de Dan Chișu, “Aniversarea”, și regizată de Emanuel Pârvu, actor și regizor de teatru, unul dintre cei mai promițători regizori de film ai momentului.

Filmul său de debut, “Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, a avut premiera mondială anul acesta în competiţia celei de-a 23-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo (11-18 august), unde a concurat cu alte şase lungmetraje de ficţiune din zona balcanică. Şi unde a câştigat două trofee: Premiul de regie, pentru Emanuel Pârvu şi Premiul pentru cel mai bun actor, pentru Şerban Pavlu.

Durata: 1h 30 min. Rezervări: 0736414244. Bilete online: https://www.mystage.ro/spectacole/o-spovedanie-427

Aflându-se pe patul de moarte, tatăl, fost securist, vrea iertarea păcatelor prin spovedanie. E ateu, dar e credincios – spune despre el fiul cel mare, partizanul dorinței lui, iar spectatorii râd; e un joc al aluziilor, o satiră la adresa nonșalanței cu care se vorbește azi despre oameni și credințele lor. Fiul cel mic, pe de altă parte, susține cu înverșunare că, în fața morții, e inutilă căința unui om care nici măcar nu crede că există un Dumnezeu. Ciocnirea de convingeri dintre cei doi frați e întreținută de ceilalți doi, preotul și psihologul, fiecare poziționându-se foarte clar de o parte și de alta a baricadei.

Citiți cronica integrală în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/o-spovedanie-in-decembrie-21/

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.