5 zile până la Concursul Internațional „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/5-zile-pana-la-concursul-international-george-enescu/

Pianista Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu în 1964: „Imediat dupa 1989, când încă se vedeau la Bucureşti urmele gloaneţelor pe clădiri, la Concursul şi la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Nu poţi decât să te înclini în faţa acestor lucruri!”

Un articol de Petre Ivan|1 septembrie 2014

Au mai rămas cinci zile până începe cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu”, care are loc între 6 și 27 septembrie. Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja vorbește despre ce a însemnat pentru cariera sa internațională să câștige Premiul I la Concursul Enescu.

Interviul face parte dintr-o serie de clipuri video unice care arată cum și de ce „România contează”.

Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja, una dintre cele mai importante artiste ale muzicii clasice internaționale rememorează venirea în România și participarea la Concursul Internațional „George Enescu”, în anul 1964, când a obținut Premiul I la Secțiunea de Pian într-un interviu exclusiv care face parte din George Enescucampania „România contează”.

„Aveam 18 ani când am venit prima dată la București ca să particip la Concursul Enescu. Și de fiecare dată când vin în România și intru în sala Ateneului Român, amintirile se întorc. Au trecut 50 de ani de-atunci. Mă simt și acum o începătoare, o participantă la Concurs”, spune Elisabeth Leonskaja.

Pianista este considerată “ultima mare doamnă a școlii ruse” și a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat. Cea mai recentă înregistrare a sa, apărută pe piața internațională în anul 2013 conține, alături de lucrări de Ravel și Debussy, și compoziții ale lui George Enescu.

Clipul integral cu Elisbabeth Leonskaja:

Importante nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi, laureați ai Concursului Enescu – violoniștii Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Vlad Stănculeasa și Florin Croitoru, pianista Elisbaeth Leonskaja, compozitorul Dan Dediu și violoncelistul Marin Cazacu arată lumii întregi, timp de o săptămână, că „România contează!”.

Într-o campanie video care se derulează începând de astăzi și până pe 6 septembrie, ziua în care se deschide cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu“, artiști de renume internațional povestesc cum le-a schimbat viața și cariera câștigarea unui premiu în cadrul Concursului Enescu.

Foto cu George Enescu şi Elisabeth Leonskaja – facebook

04
/01
/14

Opera Nationala Bucuresti sărbătoreşte în 9 ianuarie 60 de ani de la inaugurarea actualului sediu. Șase decenii de când prima scenă lirică a ţării - instituţie înfiinţată încă din anul 1885 și devenită teatru de stat în 1921 - şi-a abandonat statutul de chiriaş şi a primit un sediu al său, în ianuarie 1954.

02
/01
/14

Mireille Mathieu, una dintre cele mai populare cântăreţe franceze, celebrul artist britanic Peter Gabriel şi cântăreţul american Marc Anthony vor concerta pentru prima dată în România, în 2014, un an care se anunţă a fi plin de evenimente interesante pe piaţa muzicală.

02
/01
/14

Trupa Elliphant, devenită cunoscută în aprilie 2012, odată cu lansarea single-ului „Tekkno Scene” ce a marcat debutul său pe scena suedeză, va concerta în această lună în Capitală. Seria concertelor bucureștene din luna ianuarie va continua cu nume ca Timpuri Noi, Proconsul sau Zdob şi Zdub. Timpuri Noi, una dintre cele mai longevive trupe de rock […]

30
/12
/13

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski "Pianistul/ The Pianist", a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala.

29
/12
/13

Concertul de Anul Nou de la Viena vine cu o noutate de ultimă oră în acest an. Mesajele de Anul Nou ale milioanelor de telespectatori vor fi proiectate în direct, în acordurile celebrului vals An der schönen blauen Donau, pe ecranul uriaş de la Muskverein.

28
/12
/13

De Revelion, bucureştenii vor fi ademeniţi în Piaţa Constituţiei de peste 130 de artişti, între care Mandinga, Connect-R, Vunk, Loredana şi Smiley. Aceştia vor evolua pe o scenă de 280 de metri pătraţi şi vor fi întâmpinaţi de cel mai spectaculos show de artificii din România.

28
/12
/13

Hoquiam, un orăşel din statul american Washington, va sărbători Ziua Nirvana (Nirvana Day), pe 10 aprilie 2014, data la care celebra trupă grunge americană va fi inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

24
/12
/13

Un crater de pe Mercur a primit numele rockerului britanic John Lennon, iar alte nouă zone de impact de pe această planetă au fost denumite în memoria unor personalităţi din universul cultural şi artistic.

20
/12
/13

Dacă este sâmbătă, 21 decembrie, este Melopoesis. Adică ultima întâlnire din an în “Stagiunea Perpetuă” de muzică, gânduri şi lucruri frumoase, una care vă îmbie cu pilde, catrene şi poeme, presărate în acorduri de chitară.

20
/12
/13

Se spune că jazzul este singura muzică în care aceeași notă poate fi cântată seară de seară, dar de fiecare dată diferit. Pe 23 decembrie, de la ora 21:00, Jazzappella va cânta în clubul Puzzle (Calea Victoriei 155, Bl. D1).

19
/12
/13

Anul acesta atmosfera caldă şi festivă a sărbătorilor ajunge în casele tuturor românilor printr-un concert extraordinar înregistrat la Sala Radio, cu celebra soprană Angela Gheorghiu și Orchestra Naţională Radio dirijată de Tiberiu Soare. Concertul va fi transmis la radio si tv.

17
/12
/13

Sub titlul „Cele trei Dive“, trei artiste aplaudate în toate teatrele mari ale lumii: sopranele Elena Moşuc, Laura Tătulescu și mezzosoprana Ruxandra Donose concertează la Sala Radio, într-o gală extraordinară, vineri, 20 decembrie,de la ora 19.00.

17
/12
/13

Trupa Nirvana, înfiinţată de regretatul Kurt Cobain, formaţia rock Kiss şi cântăreţul Peter Gabriel se află printre artiştii selectaţi pentru a fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2014, au anunţat, marţi, reprezentanţii muzeului.

17
/12
/13

Unul dintre darurile pregătite de Radio România pentru public anul acesta, de Crăciun, este albumul "Mare minune..." ediţia a II-a, cuprinzând cele mai cunoscute şi îndrăgite colinde româneşti interpretate de Corul Academic Radio.

16
/12
/13

Pentru că vremea e rece şi pentru că spectatorii caută să se bucure de seri calde, de poveste, pub-ul În Pod la Historia (strada sf. Dumitru, numărul 3), îi invită la concertul susţinut de Nataly Group, vineri, pe 27 decembrie, de la ora 21.00.