50 de ani de la prima ediție a Cerbului de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-la-prima-editie-a-cerbului-de-aur/

Se împlinesc, astăzi, 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului International Cerbul de Aur. Festivalul (spectacol -concurs de interpretare) a lansat de-a lungul timpului vedete cprecum: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas.

Un articol de Petre Ivan|5 martie 2018

Până în prezent au avut loc 17 ediţii, festivalul fiind întrerupt şi reluat de mai multe ori de-a lungul anilor. Ultima ediţie a avut loc în 2009.

1968, prima ediţie a festivalului

Prima ediţie a Cerbului de Aur s-a desfăşurat între 5 şi 10 martie, în incinta Teatrului Dramatic. Directori: Tudor Vornicu şi Ilie Mănescu. Orchestra a fost condusă de maestrul Sile Dinicu. Televiziunea Română s-a ocupat de organizare, ea fiind cea care a făcut selecţia concurenţilor şi a vedetelor.

În prima zi a fost susţinut un recital de către celebrul cântăreţ Constantin Drăghici. Concursul propriu-zis a avut loc între 6 şi 9 martie. Pe data de 7 martie, TVR a scos revista oficială a primei ediţii a festivalului, în cinci limbi.

La încheierea Festivalului, pe 10 martie, oficialităţile române au oferit o cină la restaurantul „Aro Palace” (pe atunci „Carpaţi”) concurenţilor, vedetelor, juriului şi jurnaliştilor.

Prezentatori evenimentului au fost: Stela Popescu, Iurie Darie

Câştigători primei ediții:

Cerbul de Aur – Jaques Hustin (Belgia)

Cerbul de Argint – Josef Laufer (Cehoslovacia)

Cerbul de Bronz – Kalinka (Belgia)

Vedete în concert: Constantin Drăghici, Los Machucambos, Gică Petrescu, Hugues Aufray, Caterina Caselli, Edith Pieha, Amália Rodrigues, Rika Zarai, Rita Pavone, Maria Mitiieva, Bobby Solo, Jean Claude Pascal.

Foto: Cerbul de Aur – Agerpres, arhiva istorica

 

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.