50 de ani de Pantera Roz / Anim`est – Nopţi tematice de muzică şi film
https://www.ziarulmetropolis.ro/50-de-ani-de-pantera-roz-animest-nopti-tematice-de-muzica-si-film/

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2014

Pe lângă o serie de proiecţii, workshopuri, expoziţii şi instalaţii ce vor completa programele din cinematografele Elvire Popesco şi Studio, aici vor fi organizate, cu sprijinul Jameson, toate petrecerile Anim’est, nopţi tematice de muzică şi film cunoscute şi îndrăgite de public, precum şi altele cu un concept fresh în agenda festivalului.

Dress code: pink! 50 de ani de Pantera Roz

Toată lumea îi ştie mersul, zâmbetul, iar de la primele note din saxofon ale celebrei coloane sonore semnate Henry Mancini, nu există nici un pic de confuzie în legătură cu cine urmează să apară pe ecran: 2014 este anul în care Pantera Roz, cea mai hip şi vicleană felină, împlineşte 50 de ani.

Creată în anii 1960 de Friz Freleng şi David DePatie pentru genericul comediei poliţiste Pantera Roz, cu Peter Sellers în rolul zăpăcitului inspector Clouseau, personajul animat a devenit rapid într-atât de popular, încât creatorii săi au conceput, la scurt timp după, o serie animată separată.

Primul film din serie, The Pink Phink, câştiga, în 1964, premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj de animaţie, iar în anii 1970, Pantera Roz devenise personaj de benzi desenate, cu propria emisiune matinală televizată şi o serie de apariţii speciale în emisiuni TV.

Aniversarea panterei începe la Anim’est sâmbătă, pe 4 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Studio, cu o proiecţie specială 50 Years of Pink! a celor mai reprezentative scurtmetraje din celebra serie animată, un program restaurat şi digitalizat ce va fi proiectat pe DCP.

Noaptea continuă, după porţia nostalgică de aventuri haioase ale celebrei feline, cu o petrecere de la ora 22.00, la Re:Animation Hub. Inserţiile tematice de saxofon şi ritmuri de funk & disco vor fi asigurate de cei de la Nicecream.fm, iar outfitul e obligatoriu să conţină şi un item roz.

Creepy Animation Night, la cea de-a şasea ediţie

Cea mai intensă noapte a festivalului revine, anul acesta, cu noi scurtmetraje de animaţie stranii şi înspăimântătoare, menite să provoace publicul Anim’est.

La cea de-a şasea ediţie, Creepy Animation Night vine cu un concept nou, proiecţia de filme desfăşurându-se simultan în cele trei locaţii ale festivalului – Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub – în noaptea de vineri, 10 octombrie, de la ora 22.00.

De la decapitări, extratereştri, fantome şi eviscerări, la întâmpări morbide pline de umor negru, sex bizar şi răsturnarea religiilor, noaptea bizară a festivalului îşi propune, mai mult ca oricând, să exploreze partea întunecată a animaţiei.

Scurt-metrajele vor fi urmate de o petrecere după miezul nopţii la Re:Animation Hub, unde vor mixa C L N K (noul proiect muzical al producătorului bucureştean Silviu Badea, aka Montgomery Clunk) şi Polochord, doi dintre artiştii de la noi reprezentatvi pentru ce e mai proaspăt şi autentic în materie de sound electronic.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi în Re:Animation Hub.

Foto: Pantera Roz, Creepy Animation Night – animest.ro

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.