535.500 de euro, pentru o ediție foarte rară a unui roman de Proust
https://www.ziarulmetropolis.ro/535-500-de-euro-pentru-o-editie-foarte-rara-a-unui-roman-de-proust/

O ediţie foarte rară din „Swann”, primul volum al romanului ”În căutarea timpului pierdut”, a fost vândut luni la casa de licitaţie Sotheby’s cu peste o jumătate de milion de euro. O comoară pentru bibliofili, volumul este unul dintre cele cinci exemplare ale lui „Swann” imprimate pe hârtie japoneză sau „washi” de către Marcel Proust (1871-1922).

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2017

Trei exemplare din aceste cărți rare și prețioase sunt deținute de un singur proprietar, în timp ce un al patrulea a dispărut în Al Doilea Război Mondial fără a mai apărea vreodată.

Volumul, cumpărat de o persoană prezentă în sala de licitație, nu a mai apărut public din 1942, când văduva proprietarului său l-a scos la licitație la Drouot. Acesta a fost achiziționat de Roland Saucier, director al librăriei Gallimard din Paris, și a rămas de atunci în familia librarului decedat în 1994.

Volumul, care poartă numărul cinci, i-a fost oferit de Proust lui Louis Brun, editorul său de la Grasset. Mare bibliofil, Louis Brun a adăugat la exemplarul său documente manuscrise ale lui Marcel Proust, care au fost legate la finalul volumului.

Aceste documente, opt în total, dezvăluie un Marcel Proust surprinzător. Pentru a-și promova cartea, scriitorul le propune prietenilor din presa pariziană să publice în ziarele lor critici elogioase pentru romanul său.

Toate mijloacele sunt bune pentru scriitor, scrie AFP. El le propune bani ziarelor și scrie el însuși articolele pe care dorește să le vadă publicate. În același timp, romancierul este foarte atent să nu fie descoperit. Ecourile pe care le redactează singur trebuie să rămână anonime, insistă el.

Din punctul de vedere al lui Benoît Puttemans, specialist în manuscrise la Sotheby’s, plata unor critici elogioase era o „practică curentă în epocă”. Trebuie amintit că a trebuit să se lupte cu ardoare pentru a găsi un editor. El se va confrunta cu numeroase refuzuri înainte ca Bernard Grasset să accepte să publice romanul, pe cheltuiala autorului, în noiembrie 1913.

Surprins de succesul cărții, Gaston Gallimard reușește să-l convingă pe Proust să se alăture editurii sale. Proust va obține premiul Goncourt în 1919, în timp ce se afla sub contract cu editura Gallimard.

Foto: Proust – facebook

31
/03
/17

Cea de-a VI-a ediţie a singurului târg de carte SF&Fantasy din ţară, Final Frontier, are loc ]n acest weekend, pe 1 şi 2 aprilie, la Centrul Cultural Casa Artelor din capitală, între orele 11-19. Evenimentul reuneste edituri de literatură science-fiction şi fantasy, cititorii putându-se bucura de reduceri speciale de pret şi titluri noi.

28
/03
/17

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte miercuri, 29 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea volumului "Fata cu fragi" de Lisa Strømme, recent apărut în colecţia Raftul Denisei în traducerea Irinei Bojin, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.

28
/03
/17

Ieri, în ultima zi a Salonului Cărţii de la Paris, desfăşurat în perioada 24-27 martie 2017, standul României a fost inclus, pe primul loc în topul celor mai frumoase standuri de la Livre Paris 2017, în clasamentul realizat de site-ul actualitte.com. “Standul României ne captează întotdeauna atenţia. Ambianţa de artă contemporană este dată de oglinzi şi de o instalaţie de neoane, dar luminile sunt atenuate pentru a nu intimida publicul”, a scris actualitte.com.

22
/03
/17

Joi, 23 martie, de la ora 19:00, la Café Verona, Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1) din Bucureşti, jurnalistul Adrian Georgescu va vorbi despre Exitus, cel mai nou roman al său, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în librăriile din ţară şi în format electronic.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.

13
/03
/17

Dragostea transformă lumea în poveste. Cinci întâmplări, citite pe trei voci, de pe audiobook-ul Povești de dragoste la prima vedere, ne deschid apetitul pentru neașteptatele apariții ale iubirii. Editura Humanitas le dă întâlnire iubitorilor de carte cu Mariana Mihuț, Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu - cei trei cititori de pe audiobook, marți, 14 martie, de la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu.

12
/03
/17

Marţi, 14 martie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu va avea loc lansarea volumului „Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial”, de Alin Ciupală, apărut recent la Editura Polirom. Invitaţi alături de autor vor fi Laura Grünberg și Zoltán Rostás, iar moderatorul evenimentului va fi Valentin Protopopescu.

11
/03
/17

Editura Nemira lansează Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy la care participă via skype scriitori publicați în colecția Nautilus. Ana Nicolau, coordonatorul colecției Nautilus, va fi moderatorul evenimentelor.

10
/03
/17

Duminică, 12 martie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc o întîlnire cu celebrul și îndrăgitul actor Ion Dichiseanu, cu prilejul lansării volumului Adevărul, mai frumos decît legenda, apărut la Editura Polirom, și în ediție digitală.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

08
/03
/17

Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 8 martie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „Marele Gorsky“ de Vesna Goldsworthy, flamboaianta poveste pereche a romanului-cult al secolului XX, „Marele Gatsby“. Romanul „Marele Gorsky“ a fost nominalizat, în 2015, la Bailey's Women Prize for Fiction şi a fost numit de Financial Times „cea mai frumoasă ficţiune a anului 2015“.

06
/03
/17

Editura Humanitas Fiction vă invită astăzi, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, alături de Tania Radu, Marina Constantinescu, Simona Kessler şi Denisa Comănescu la lansarea romanului „Cel mai frumos loc din lume este chiar aici”, o bijuterie literara scrisă de Care Santos şi Francesc Miralles care emană gândire pozitivă şi poezie.