65 ani fără Dinu Lipatti
https://www.ziarulmetropolis.ro/65-ani-fara-dinu-lipatti/

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalităţi o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital şi un simpozion de muzicologie.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2015

Chiar în data de 2 decembrie, între orele 10.00 și 17.00, Monica Isăcescu și Ștefan Costache, coordonatori ai proiectului, vor realiza în direct o emisiune-maraton live, în care alături de invitații lor, vor pune în lumină cele mai importante aspecte legate de interpretul și compozitorul Dinu Lipatti, punctate de audiția celor mai importante înregistrări lăsate de muzicianul stins prematur din viață la vârsta de 33 ani, considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX, la nivel mondial.

Invitații emisiunii sunt: prof. univ.dr. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, criticul de teatru Marina Constantinescu, pianiștii Viniciu Moroianu, Luiza Borac şi Julien Libeer, actrița Maia Morgenstern, cercetătorul Mark Ainley din Canada.

Tot în 2 decembrie, de la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul pianistului Mihai Ritivoiu, organizat de Radio România Muzical la Muzeul Național Cotroceni. Mihai Ritivoiu, în prezent masterand la Guidhall School of Music and Drama din Londra, este câștigătorul Concursului de pian organizat de Radio România Muzical, sub semnul lui Lipatti, în 2010 și de asemenea, al Concursului George Enescu din 2011.

Programul concertului include lucrări de Bach, Mozart, Chopin, Debussy, Lipatti și Franck. Intrarea la recital se face exclusiv pe bază de invitație. În pauza recitalului va fi proiectat mini-documentarul „Dinu Lipatti. The Hunt for Lost Recordings”, realizat de cercetătorul canadian Mark Ainley.

În 26 noiembrie, de la ora 14.00, Radio România Muzical organizează, la Universitatea Națională de Muzică din București, Simpozionul Internațional de Muzicologie „Dinu Lipatti – personalitate plurivalentă a muzicii româneşti şi internaţionale”.

12 lucrări vor fi prezentate în cadrul simpozionului de muzicologi din România, Germania, Belgia, Canada, printre lectori regăsindu-se cercetători pasionați ai vieții și creației lui Dinu Lipatti, ca Grigore Bărgăuanu și Mark Ainley (Canada), alături de numele a trei realizatori Radio România Muzical: dr. Monica Isăcescu, dr. Ioana Marghita și Ștefan Costache.

Intrarea publicului este liberă.

Cu ocazia simpozionului, va putea fi vizionată și instalația audio-vizuală interactivă realizată de compozitorul Cătălin Crețu, pe baza unor fotografii ale lui Dinu Lipatti, un proiect produs de Centrul de muzică electro-acustică și multimedia al UNMB.

Foto: Dinu Lipatti – wikipedia

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).