Muzica pe înțelesul tuturor: Dimineți cu Schubert
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-pe-intelesul-tuturor-dimineti-cu-schubert/

Artiştii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în faţa publicului în recitaluri şi concerte tematice. Demersul se doreşte şi unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesaţi să se apropie de un univers sonor fascinant.

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2022

De aceea, acest nou proiect se numește „Muzica pe înțelesul tuturor”. Comentarii de specialitate vor transmite, într-un limbaj accesibil și atrăgător, informații despre compozitorii și piesele incluse în programe, iar instrumentiștii și cântăreții Filarmonicii vor oferi interpretări de referință. Recitalurile și concertele se vor desfășura fără pauză, cu o durată de aproximativ 75 de minute. Ele vor avea loc de două ori pe lună, într-o seară de miercuri, în Sala mică (recitaluri vocale și instrumentale), și într-o dimineață de duminică, în Sala mare (instrumentiștii din Orchestra simfonică a Filarmonicii și Corul academic al instituției). Anunțăm acum primul recital din seria Dimineților ce se vor desfășura în Sala mare a Ateneului Român.
Duminică, 30 octombrie, ora 11, Ateneul Român

Muzica pe înțelesul tuturor
Dimineți cu Schubert

Interpretează
ȘTEFAN LAMATIC – bas
RADU CHISU – vioară
IULIA GOIANĂ – violă
MĂDĂLINA FARA – violoncel
VLAD SILAEV – contrabas
ANDREI LICAREȚ – pian

În program
Franz Schubert
Lieduri: Aufenthalt, Du bist die Ruh’, Der Lindenbaum, Die Forelle, Ganymed, Rastlose Liebe
Cvintetul cu pian în la major, D667, „Păstrăvul”

„Marele pianist și muzician Artur Schnabel spunea că există muzici care, în ele însele, sunt mai bune decât ar putea fi vreodată redate. Muzica lui Schubert, alături de cea a lui Beethoven, Bach, Mozart și a altora, face parte din această categorie. Pentru un pianist, întâlnirea cu marile lucrări schubertiene reprezintă ceva aproape sacru și una din marile borne ale traseului sau artistic. Este un spațiu în care amurgul însuflețit, oricât de luminos și colorat, amintește întotdeauna de noaptea neagră ce-i urmează, în care liniștea dintre note devine la fel de importantă ca ele, în care presimțirea timpurie a finitudinii lucrurilor precum și contrastele dintre finit și infinit, dintre viața și moarte, dintre frumusețea unei lacrimi și frumusețea unui zâmbet se aștern peste sufletul nostru, purtându-ne către înălțimi.” (Mihai Cojocaru, muzicolog)

Mai multe informații despre concert pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata se face doar în numerar.Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.