#UNDERCLOUD13 se desfășoară la Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național Grigore Antipa până pe 18 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/undercloud13-se-desfasoara-la-muzeul-national-al-taranului-roman-si-muzeul-national-grigore-antipa-pana-pe-18-august/

Cea de-a 13-a ediţie a UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, primul festival de teatru independent din România, se desfăşoară în curtea Muzeului Naţional al Țăranului Român şi în grădina Muzeului Grigore Antipa, respectând toate măsurile şi normele în vigoare pentru siguranţa spectatorilor.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2020

După o serie de spectacole sold-out, #UNDERCLOUD continua până pe 18 august cu spectacole de teatru independent premiate în edițiile precedente, o secțiune de performance-lectură, spectacole pentru copii, spectacole online și cinema de artă.

Sâmbătă, 15 august, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român se vede OMUL PERNĂ (sold-out), urmat de proiecția filmului ”Totul nu va fi bine”, proaspăt premiat la TIFF cu Premiul Fipresci.

Duminica dimineață este dedicată celor mici: Magicianul a pregătit special pentru UNDERCLOUD spectacolul „Cetatea Poveștilor” adresate copiilor între 3 și 14 ani. Seara, cel mai bun actor din 2019, Marian Râlea, va urca pe scenă alături de Dana Rogoz, Ionuț Vișan și Florentina Ţilea în PROOF (sold out).

Pe Oana Pellea o vom putea vedea luni în EFECTUL RAZELOR GAMA ASUPRA CRĂIȚELOR LUNATICE (Premiul Under any Cloud în 2017). În aceeași seară, mai sunt disponibile câteva bilete la spectacolul CUM AM DRESAT UN MELC PE SÂNII TĂI, după un text scris de Matei Vișniec. O întâlnire artistică unică în filigran poetic cu muzică live și proiecții video. Actrița Carla-Maria Teaha, muzicienele Mădălina Pavăl și Raluca Stratulat, artistul visual Vlad Lăzărescu și regizoarele Amalia Iorgoiu și Mariana Cămărășan vă dau întâlnire în grădina Muzeului Antipa, de la ora 22:30.

Din seria spectacolelor online, luni, de la 22:00, “Work. No Travel”, spectacolul regizat la Teatrul Replika de Bobi Pricop, îndeamnă la solidarizare cu toți cei care migrează în căutarea unui loc de muncă. Spectacolul, cu Dan Basu (video), Eduard Gabia (muzică) și Alex Călin, Nicoleta Lefter, Katia Pascariu, Alexandru Potocean (actori), scanează fragmente din vieți trăite în nesiguranță și alienare, vieți improvizate care ajung să însemne un singur lucru: bani trimiși acasă pentru familie.

Ultima zi de festival aduce pe scenă spectacolul BASMA CURATĂ, câștigător al Premiului Juriului în 2019, un spectacol de dans contemporan construit pe baza rememorării originii culturale românești, pornind de la elemente specifice de folclor, precum basmele și poveștile tradiționale sau obiceiuri tradiționale românești.

Seara se încheie cu spectacolul-lectură ”Nebunul” – după romanul lui Savatie Baștovoi, cu Antoaneta Cojocaru, în dramatizarea și regia Chris Simion – Mercurian cu suport video semnat Bogdan Botofei. Secțiune susținută de CBRE.

Biletele vor putea fi achiziționate prin 2 metode:

De la Librăriile Humanitas Crețulescu și Humanitas Cișmigiu și de la Muzeul Antipa contactless, cu cardul sau telefonul.

De pe site-urile EventBook și Mystage prin achiziție on-line. Biletele vor fi livrate pe mail și pot fi printate sau accesate din telefon.

Mai multe detalii despre spectacolele #UNDERCLOUD13 și programul festivalului se găsesc pe www.undercloud.ro , pe facebook.com/undercloudfestival și instagram.com/undercloudfestival.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.