Teatrelli deschide stagiunea 2020-2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrelli-deschide-stagiunea-2020-2021/

Rodica Mandache, István Téglás şi Edith Alibec se întâlnesc în „Duşmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor”, un spectacol complex despre nevoia de intimitate şi dorinţa de a controla povestea pe care o lăsăm mai departe celorlalţi despre noi înşine.

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2020

La o săptămână după ce a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru întreaga carieră, Rodica Mandache (foto) revine pe scenă cu o nouă premieră! Spectatorii o pot vedea în „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” la Teatrelli,  un spectacol interdisciplinar scris și regizat de Gabriel Sandu, în care joacă alături de actorii István Téglás și Edith Alibec. Avanpremiera și premiera sunt deja sold out.

Spectacolul „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” chestionează felul în care trăim, dar și în care reflectăm aceeași realitate prin prisma dramelor din interiorul realizării unui film documentar. Rodica Mandache o interpretează pe Ioana, membră a fostei securități, logopedul lui Nicolae Ceaușescu și omul din spatele rostirii discursurilor dictatorului, care ajunge să devină personaj principal al unui film documentar semnat de Alina (Edith Alibec). Între cele două se află István Téglás, nepotul Ioanei, un tânăr plin de talent artistic, însă marcat de un parcurs anti-social și de singurătate, fiind crescut exclusiv de către bunica sa. Totul ia o turnură neașteptată când filmul documentar realizat de Alina câștigă un premiu important. În urma vizbilității și atenției pe care evenimentul o generează, viața celor trei personaje se schimbă definitiv, iar publicului i se dezvăluie trecutul trauamtic care le leagă. „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” sondează, totodată, cât din ceea ce vedem este adevăr și cât este ficțiune în genul de film documentar și explorează ce se întâmplă la nivel individual atunci când poveștile complicate sunt prezentate public într-o manieră simplificată sau chiar manipulatoare.

Este un spectacol interdisciplinar despre nevoia de intimitate, apartenență și dorința de a controla povestea despre noi înșine pe care o lăsăm mai departe celorlalți.”, povestește regizorul Gabriel Sandu.

Producția beneficiază de apariția specială a regizoarei de film documentar Mona Nicoară. Se joacă în tot spațiul Teatrelli, conceput ca un teatru-cafenea: pe scenă,în sală, alături de public, dar și la bar, spectacolul având și o puternică componentă video, printre imagini numărându-se și scurte secvențe din Videogramele unei revoluții, cunoscutul film al regizorului Andrei Ujică realizat în 1992.

Avanpremiera și premiera spectacolului „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor” din 28 și 29 septembrie sunt sold out. Următoarele reprezentații vor avea loc în octombrie, în formula specifică pentru respectarea regulilor de distanțare socială, cu 31 de locuri disponibile în interiorul teatrului pentru fiecare reprezentație a spectacolului.

Regulamentul de acces în contextul măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus este disponibil pe site-ul Teatrelli și poate fi descărcat în format .pdf.

Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor”

Text șiregie: Gabriel Sandu

Cu: Rodica Mandache, Edith Alibec și István Téglás

(cu apariția specială a regizoarei de film documentar Mona Nicoară)

Producție video: Ana Cârlan

Scenografie: Raluca Alexandrescu

Muzica: Xenti Runceanu

DOP filmare: Mihai Ionescu

Lumini: Ștefan Vasilescu

Credits și mulțumiri pentru înregistrări Revoluție: Andrei Ujică (Videogramele unei revoluții).

O co-producție Teatrelli

Producție co-finanțată de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Teatrelli este un proiect al Primăriei Capitalei, prin creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și dezbateri culturale, artist-talk-uri și concerte acustice. 

Foto: Andrei Gîndac

 

 

 

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.