Teatrul Maghiar de Stat Cluj încheie stagiunea cu „Romeo și Julieta”
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-maghiar-de-stat-cluj-incheie-stagiunea-cu-romeo-si-julieta/

Teatrul Maghiar de Stat Cluj încheie stagiunea 2020/2021 cu celebra tragedie a lui William Shakespeare, „Romeo şi Julieta”, pusă în scenă de Attila Vidnyánszky Jr.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2021

Inițial, premiera a fost programată în toamna anului 2020, dar, din cauza restricțiilor epiedemiologice, prezența publicului nu a fost posibilă. Premiera oficială are loc sâmbătă, 10 iulie, ora 19.00, în Sala Mare format studio, a doua reprezentație este programată pe 11 iulie, urmând ca spectacolul Romeo și Julieta să se întoarcă pe scena Teatrului Maghiar în septembrie.

Potrivit spuselor lui Attila Vidnyánszky Jr: „Toată lumea cunoaște sau are o idee despre piesa Romeo și Julieta și vine la teatru știind sau bănuind la ce să se aștepte. Am simțit că sarcina mea ar trebui să fie aceea de a oferi publicului ceva cu care nu este deloc obișnuit, și de asemenea, de a le oferi ceva teatral dar nu neapărat o formă de teatru tradițională, obișnuită.“.

În același timp, întrebat la conferința de presă de către Gábor Tompa ce anume a fost important pentru el în sistemul relațional al dramei, Attila Vidnyánszky Jr. a subliniat că: „Romeo și Julieta este o piesă potrivită pentru a vorbi despre ce înseamnă astăzi libertatea, ce trebuie să facem cu ea și care sunt sentimentele noastre legate de cuvântul libertate. Acest lucru se poate reflecta nu doar în spectacol, ci și în metoda de lucru cu actorii.”

Echipa de creație este completată din coregraful Ferenc Sinkó, creatoarea de costume Zsuzsánna Kiss, decorul fiind semnat de Csaba Csíki.

Cele două personaje principale sunt interpretate de Tamás Kiss și Eszter Román, alături de ei din distribuție fac parte: Lóránd Váta, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Imola Kézdi, Zsolt Bogdán, Éva Imre, Zsolt Gedő, Loránd Farkas și Balázs Bodolai.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului și online pe www.biletmaster.ro.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.