6 artiști ucraineni, parte dintr-o expoziție manifest la Rezidența BRD Scena9 din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/6-artisti-ucraineni-parte-dintr-o-expozitie-manifest-la-rezidenta-brd-scena9-din-bucuresti/

Ce se întâmplă cu artiştii ucraineni şi arta lor în timpul războiului? E întrebarea care stă la baza proiectului AICI.ACUM. The Artists Are Present, iniţiat de Rezidenţa BRD Scena9 în luna aprilie.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2022

Șase artiști ucraineni – Roman Bondarchuck, Dar’ya Averchenko (cinema), Vitaly Yankovy, Borys Kashapov (arte vizuale), Tanya Shelepko, Oleksii Afanasiev (muzică) – iau parte la o expoziție-manifest, un dialog despre puterea artei și a prezenței, într-un context istoric dramatic. Curatorii proiectului sunt Michele Bressan (arte vizuale), Micleușanu M. (muzică) și Călin Boto (cinema).

„Nu avem cum să rămânem indiferenți la războiul din Ucraina, iar ca spațiu cultural ne putem afirma și întări poziția doar prin artă. Împreună cu cei trei curatori invitați am decis să transformăm momentul AICI.ACUM într-un manifest realizat cu participarea a șase artiști ucraineni. Contextul momentului AICI.ACUM. anulează importanța expunerii, a expoziției construite pe criterii estetice, și impune necesitatea dialogului, comunicarea și transmiterea unui mesaj comun al comunității artistice”, spune Suzana Dan, manager al Rezidenței BRD Scena9.

O parte dintre artiștii invitați se află încă în Ucraina: regizoarea Tanya Shelepko și muzicianul Oleksii Afanasiev fac parte dintr-o echipă de teatru contemporan care în această perioadă își continuă activitatea și repetițiile într-un subsol din Kiev.

Vitaly Yankovy este designer și lucrează cu video, animație și 3D. Borys Kashapov se exprimă prin video, performance și a dezvoltat propriul stil de pictură. Cei doi artiști se află la București, unde sunt și Roman Bondarchuck, regizor de film documentar din Kiev, și Dar’ya Averchenko, scenaristă.

„În 2010, Marina Abramović a creat faimosul performance „The Artist is Present”, în care a invitat membri ai publicul, pe rând, să stea la masă cu ea și să se privească în ochi. Momentul a devenit iconic. Performance-ul Marinei Abramović a fost despre timp, percepție, prezență și implicare profundă. Toate sunt aspecte pe care intenționăm să le propunem, la un alt nivel, în cadrul expoziției AICI.ACUM. Azi ne aflăm într-un moment critic, asistăm la un război în desfășurare încadrat de perspectiva exacerbării sale globale. Rezidenții ucraineni își părăsesc casele într-un exod forțat, unul care resetează continuitatea vieții și drepturile omului. Printre multe alte inițiative deja în desfășurare, ne-am gândit să organizăm un act la care vor participa artiști ucraineni, un act construit ca un comentariu artistic discret, dar puternic. Artiștii nu vor fi rugați să creeze lucrări pentru acest proiect, dar vor fi prezenți – fizic sau nu – în spațiul expoziției”, spune și Michele Bressan, unul dintre curatorii evenimentului.

Vernisajul va avea loc miercuri 13 aprilie, între orele 19:00 – 22:00, în prezența curatorilor și a artiștilor stabiliți în București. Expoziția va fi deschisă pentru vizitare în până pe 09.05 2022 la Rezidența BRD Scena9 din strada I.L. Caragiale 32.

Proiectul va avea și o componentă online, o serie de conversații între curatori și artiști care vor fi postate pe canalele de comunicare ale Rezidenței, dar și un program de mediere culturală adresat comunității ucrainene și publicului larg relocate în București și publicului local.

Accesul la expoziție este gratuit. Mai multe informații despre orele de vizitare și artiști se găsesc pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Proiectul AICI.ACUM a fost inițiat de Rezidența BRD Scena9 la finalul primului an de pandemie, în 2020, și reunește anual, la invitația a trei curatori din trei domenii culturale diferite un grup de artiști tineri aflați la începutul carierei. AICI.ACUM a fost gândit de la bun început ca un spațiu de dialog, în care curator și artiști se chestionează reciproc despre felul în care arta contemporană are sau nu o relevanță față de evoluția și problemele sociale.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.