Samuel Beckett, Wilhelm Hauff și A.P.Cehov pe scena Teatrului Coquette
https://www.ziarulmetropolis.ro/samuel-beckett-wilhelm-hauff-si-a-p-cehov-pe-scena-teatrului-coquette/

Teatrul Coquette continuă seria de evenimente din această lună cu trei spectacole de excepţie: „Doamne, ce zile minunate”, programat sâmbătă 21 ianuarie de la ora 19.00, „Califul Barză”, duminică pe 22 de la ora 11.00 şi „Ursul”, vineri 27 şi sâmbătă 28 ianuarie de la 19.30.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2023

„Doamne, ce zile minunate!” după Samuel Beckett

La mai bine de 60 de ani de la publicarea ultimei variante, piesa lui Samuel Beckett „Oh, les beaux jours” continuă să fie fascinantă prin umorul și adâncimile reflexive ale unui nou tip de individ care legitimează absurdul: omul contemplativ.

O femeie stă îngropată într-o movilă de pământ și-și vorbește viața în loc de a o trăi. Truisme, maxime, citate din clasici, rugăciuni mute îi umplu timpul din minunatele zile pe care le petrece trăncănind. Vorbitul ia locul acțiunilor pe care nu le face. Încremenită la răspântia dintre lumea fizică și dimensiunea ei suprafirească, Winnie, eroina acestui text, devenit la rândul lui clasic, ne amuză, ne înduioșează, ne intrigă și ne provoacă târându-ne în vârtejul verbalizării ei tumultoase.

Ea, asemeni unui bufon de profesie, formulează adevăruri care nu-i influențează câtuși de puțin existența și împreună cu partenerii de scenă, trăiește numai pentru și prin spectatorii pe care uneori îi abordează ironic și tandru. Pentru publicul care în decurs de două generații a migrat înspre o altfel de grilă axiologică, am alcătuit această adaptare liberă și jucăușă, Doamne, ce zile minunate, povestind reversibil despre absurdul în care trăim ireversibil. C-așa-i la teatru!

Din distribuție fac parte actorii: Ruxandra Bălașu, Pavel Bârsan și Ioana Lixandroaia, regia și adaptarea aparține lui Mihai Manolescu

„Califul Barză”

Spectacolul este inspirat din minunatele povești din „1001 Nopți” și reprezintă dramatizarea basmului „Califul Barză” a lui Wilhelm Hauff, o frumoasă poveste construită cu mult umor adecvat atât pentru copii cât și pentru adulți, cărora le promitem porție bună de râs duminică dimineața.

Pretențiosului Calif i se întinde de către vicleana și răzbunătoarea vrăjitoare Kashira o cursă, din care el împreună cu marele vizir trebuie să iasă cu brio, pentru a salva orașul din ghearele lui Mizra, fiul Kashirei. Vrăjitoarea le vinde o licoare fermecată, care îi transformă în animale. Aceștia uită cuvântul magic de transformare și astfel rămân berze. Cum vor reuși să redevină oameni cei doi păcăliți veți vedea. Pentru a se salva trec prin diferite peripeții, dar primesc ajutorul unei preafrumoase prințese, transformată în bufniță de către aceeași vrăjitoare, în semn de răzbunare că aceasta a refuzat să se căsătorească cu Mizra.

Din distribuție fac parte actorii: Mihai Căpățână, Ruxandra Bălașu și Ingrid Bonța, scenografia este semnată de Daniel Divrician

Marius Bodochi, într-o comedie clasică – „Ursul” de A.P.Cehov

O tânără văduvă îndoliată, un creditor destul de furios şi un valet mult prea fricos – iată personajele unei comedii surprinzătoare. Tânăra Popova, cu ochi alunecoşi şi gropiţe în obraji, îşi „trăieşte” doliul cu mare devotament, până într-o zi când în casa ei dă buzna un creditor supărat venit să recupereze o datorie. Acesta pare să nu se lase înduplecat de nicio sensibilitate feminină şi decide să nu se urnească până nu are câştig de cauză. Tânăra domniţă nu numai că nu îi dă banii, dar îl şi provoacă la duel. Ce poate ieşi dintr-o asemenea situaţie complicată? Cu siguranţă o comedie de bună calitate!

Din distribuție fac parte actorii: Marius Bodochi, Ruxandra Bălașu și Gabriel Costan

Biletele pot fi cumpărate online prin www.iabilet.ro, www.eventim.ro, www.kompostor.ro, www.blt.ro, www.mystage.ro, bilete.ro și pe eventbook.ro.
Rezervări la: 0754 990 017 sau [email protected].

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.