Samuel Beckett, Wilhelm Hauff și A.P.Cehov pe scena Teatrului Coquette
https://www.ziarulmetropolis.ro/samuel-beckett-wilhelm-hauff-si-a-p-cehov-pe-scena-teatrului-coquette/

Teatrul Coquette continuă seria de evenimente din această lună cu trei spectacole de excepţie: „Doamne, ce zile minunate”, programat sâmbătă 21 ianuarie de la ora 19.00, „Califul Barză”, duminică pe 22 de la ora 11.00 şi „Ursul”, vineri 27 şi sâmbătă 28 ianuarie de la 19.30.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2023

„Doamne, ce zile minunate!” după Samuel Beckett

La mai bine de 60 de ani de la publicarea ultimei variante, piesa lui Samuel Beckett „Oh, les beaux jours” continuă să fie fascinantă prin umorul și adâncimile reflexive ale unui nou tip de individ care legitimează absurdul: omul contemplativ.

O femeie stă îngropată într-o movilă de pământ și-și vorbește viața în loc de a o trăi. Truisme, maxime, citate din clasici, rugăciuni mute îi umplu timpul din minunatele zile pe care le petrece trăncănind. Vorbitul ia locul acțiunilor pe care nu le face. Încremenită la răspântia dintre lumea fizică și dimensiunea ei suprafirească, Winnie, eroina acestui text, devenit la rândul lui clasic, ne amuză, ne înduioșează, ne intrigă și ne provoacă târându-ne în vârtejul verbalizării ei tumultoase.

Ea, asemeni unui bufon de profesie, formulează adevăruri care nu-i influențează câtuși de puțin existența și împreună cu partenerii de scenă, trăiește numai pentru și prin spectatorii pe care uneori îi abordează ironic și tandru. Pentru publicul care în decurs de două generații a migrat înspre o altfel de grilă axiologică, am alcătuit această adaptare liberă și jucăușă, Doamne, ce zile minunate, povestind reversibil despre absurdul în care trăim ireversibil. C-așa-i la teatru!

Din distribuție fac parte actorii: Ruxandra Bălașu, Pavel Bârsan și Ioana Lixandroaia, regia și adaptarea aparține lui Mihai Manolescu

„Califul Barză”

Spectacolul este inspirat din minunatele povești din „1001 Nopți” și reprezintă dramatizarea basmului „Califul Barză” a lui Wilhelm Hauff, o frumoasă poveste construită cu mult umor adecvat atât pentru copii cât și pentru adulți, cărora le promitem porție bună de râs duminică dimineața.

Pretențiosului Calif i se întinde de către vicleana și răzbunătoarea vrăjitoare Kashira o cursă, din care el împreună cu marele vizir trebuie să iasă cu brio, pentru a salva orașul din ghearele lui Mizra, fiul Kashirei. Vrăjitoarea le vinde o licoare fermecată, care îi transformă în animale. Aceștia uită cuvântul magic de transformare și astfel rămân berze. Cum vor reuși să redevină oameni cei doi păcăliți veți vedea. Pentru a se salva trec prin diferite peripeții, dar primesc ajutorul unei preafrumoase prințese, transformată în bufniță de către aceeași vrăjitoare, în semn de răzbunare că aceasta a refuzat să se căsătorească cu Mizra.

Din distribuție fac parte actorii: Mihai Căpățână, Ruxandra Bălașu și Ingrid Bonța, scenografia este semnată de Daniel Divrician

Marius Bodochi, într-o comedie clasică – „Ursul” de A.P.Cehov

O tânără văduvă îndoliată, un creditor destul de furios şi un valet mult prea fricos – iată personajele unei comedii surprinzătoare. Tânăra Popova, cu ochi alunecoşi şi gropiţe în obraji, îşi „trăieşte” doliul cu mare devotament, până într-o zi când în casa ei dă buzna un creditor supărat venit să recupereze o datorie. Acesta pare să nu se lase înduplecat de nicio sensibilitate feminină şi decide să nu se urnească până nu are câştig de cauză. Tânăra domniţă nu numai că nu îi dă banii, dar îl şi provoacă la duel. Ce poate ieşi dintr-o asemenea situaţie complicată? Cu siguranţă o comedie de bună calitate!

Din distribuție fac parte actorii: Marius Bodochi, Ruxandra Bălașu și Gabriel Costan

Biletele pot fi cumpărate online prin www.iabilet.ro, www.eventim.ro, www.kompostor.ro, www.blt.ro, www.mystage.ro, bilete.ro și pe eventbook.ro.
Rezervări la: 0754 990 017 sau [email protected].

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.