VIDEO Teatrul Globe din Londra îl duce pe „Hamlet“ în turneu în jurul lumii, timp de doi ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-teatrul-globe-din-londra-il-duce-pe-hamlet-in-turneu-in-jurul-lumii-intr-un-turneu-de-doi-ani/

Compania de teatru Globe din Londra a anunţat că va duce spectacolul „Hamlet“ în fiecare ţară de pe pământ, într-un turneu care se va desfăşura pe o perioadă de doi ani.

Un articol de Andrada Văsii|17 iulie 2013

Compania de teatru Globe din Londra a anunţat că va duce spectacolul „Hamlet” în fiecare ţară de pe pământ, într-un turneu care se va desfăşura pe o perioadă de doi ani.

Turneul va avea loc până pe 23 aprilie 2016, când se împlinesc 400 de ani de la moartea dramaturgului englez William Shakespeare. Potrivit bbc.co.uk, oficialii teatrului Shakespeare’s Globe au spus că vor să ducă piesa „Hamlet” chiar şi în locuri în care nu a mai fost prezentată niciodată o producţie profesionistă a tragediei lui William Shakespeare.

450 de ani de la naştere

Ambiţiosul turneu va marca două evenimente: 23 aprilie 2016 (ziua în care se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare) şi 23 aprilie 2014 (împlinirea a 450 de ani de la naşterea celebrului dramaturg englez).

Directorul artistic al Teatrului Globe, Dominic Dromgoole, a caracterizat acest turneu ca fiind „un fior”.

Astfel, în următorii doi ani, Teatrul Globe are ambiţia să ducă celebra piesă a lui William Shakespeare „în fiecare ţară de pe planetă”, respectiv să susţină aproape 200 de reprezentaţii în acest turneu care se va încheia pe 23 aprilie 2016.

Oficialii teatrului speră că aceiaşi actori vor susţine reprezentaţiile cu „Hamlet” în toată lumea, acest turneu presupunând deplasări ale artiştilor de câte două luni deodată.

Producţia „Hamlet” a Teatrului Globe a fost deja montată pe scene din Germania şi Statele Unite ale Americii, dar şi în alte ţări din lume, începând din 2011.

Este o extensie puţin nebună a proiectului nostru de anul trecut, când 37 de spectacole cu piese ale lui Shakespeare, în 37 de limbi diferite, au fost montate la Londra de companii de teatru din toată lumea (pentru celebrarea Jocurilor Olimpice din 2012, n.r.). Contactele pe care ni le-am făcut anul trecut s-au dovedit a fi vitale pentru a decide unele dintre locurile în care ne vom duce acum.

Dominic Dromgoole,
directorul artistic al Teatrului Globe

Dominic Dromgoole a spus că detaliile privind planificarea spectacolului încă nu sunt puse la punct, precizând că în Europa vor fi organizate câte una sau două reprezentaţii în fiecare loc. Dar, chiar şi aşa, piesa lui Shakespeare ar urma să ajungă în circa 50 de ţări, a precizat Dromgoole, citat de Mediafax.

Spectacolul va fi jucat în limba engleză şi va avea o durată de circa două ore şi jumătate. Distribuţia va fi formată din opt actori, care vor face parte dintr-un grup de 12 artişti ce se vor deplasa în acest turneu.

Artiştii Teatrului Globe au putut fi admiraţi şi în România, în cadrul ediţiei din 2012 a Festivalului Shakespeare.

Foto credit: Shakespeare’s Globe, spectacolul „Hamlet“ (Facebook)

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.