Medeea Marinescu şi Marius Manole, invitaţi la Paris cu spectacolul „Fă-mi loc“
https://www.ziarulmetropolis.ro/medeea-marinescu-si-marius-manole-invitati-la-paris-cu-spectacolul-fa-mi-loc/

Comedia romantică „Fă-mi loc!” în regia lui Radu Beligan, cu actorii Medeea Marinescu şi Marius Manole, va fi prezentată publicului parizian luni, 18 noiembrie, la Palatul Behague.

Un articol de Judy Florescu|14 noiembrie 2013

Comedia romantică „Fă-mi loc!” în regia lui Radu Beligan, cu actorii Medeea Marinescu şi Marius Manole, va fi prezentată publicului parizian luni, 18 noiembrie, la Palatul Behague.

Spectacolul „Fă-mi loc!” este singura producție teatrală independentă care a pornit dintr-un café-teatru bucureștean și a ajuns să fie invitată pe scenele capitalelor europene.

Franța este țara de origine a autorului piesei, Anthony Michineau, care este de asemenea și regizorul și personajul principal din punerea în scenă franțuzească.

„Fă-mi loc!”, de Anthony Michineau, reprezintă întâlnirea dintre Radu Beligan și domeniul teatrului independent, precum și crearea unei noi relații profesionale dintre doi actori, colegi la teatrul de stat, dar care joacă pentru prima dată ca unici protagoniști într- un spectacol: Medeea Marinescu și Marius Manole.

De la premiera din octombrie 2012, „Fă-mi loc!” a avut peste 40 de reprezentații la nivel național, iar în luna septembrie 2013 spectacolul a fost invitat la Bruxelles în cadrul Festivalului european Europanova.

Luni, 18 noiembrie, invitați de Ambasada României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român Paris și European Artists Management, actorii Medeea Marinescu și Marius Manole vor juca „Fă-mi loc!” la Paris.

Într-un interviu acordat unui post de radio, Marius Manole a vorbit despre maestrul Radu Beligan: „În primul rând ești fascinat că omul ăsta nu e om. Eu nu am mai cunoscut un alt om care să aibă 94 de ani, să fie la fel de viu ca mine, să gândească mai bine ca mine, să aibă mintea brici, să citească fără ochelari, să fie inspirat, să aibă chef să facă teatru, să aibă chef să facă proiecte.

Din punct de vedere artistic, te întâlnești cu istoria teatrului. Adică stai cu istoria teatrului pe două picioare față în față și este un sentiment copleșitor. Pe lângă toate astea, omul e foarte practic și îți dă lucruri, adică ai ce învăța, înveți o meserie pe care acum de la foarte puțini oameni o mai poți învăța.”

Medeea Marinescu

Medeea Marinescu şi Marius Manole, în spectacolul „Fă-mi loc!“

Citiţi şi: Marius Manole: „Joc din frica de a nu avea ce juca mâine“

Nefiind un amator de teatru francez, Marius Manole a mărturisit că inițial nu a vrut să facă parte din distribuţia spectacolului „Fă-mi loc!”: „Nu sunt fanul teatrului din Franța, fiindcă ei stau mult jos și vorbesc foarte mult, e teatru de idei și dezbatere. Noi, românii, suntem mai pe acțiune și vrem să se întâmple lucruri în scenă, nu vrem să ne uităm la doi oameni care vorbesc, pentru că suntem sătui de asta la televizor.

Mi s-a părut un pic de vorbărie, nici nu am fost convins că are umor piesa, şi, sincer, nici nu am vrut s-o fac. Apoi, Medeea Marinescu mi-a zis «Citește mai cu atenție, că se poate face». Și am vorbit cu traducătoarea Mona Radu şi cu maestrul Beligan, le-am zis că nu sunt așa de încântat de piesă. Apoi am început să tăiem textul și să-l aducem la o formă care să aibă ritm, care să fie comică, iar când am citit forma finală a textului, era foarte interesant.”

Foto cu Medeea Marinescu şi Marius Manole – Anca Robu

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.