Richard Demarco, prietenul României – Cetăţeanul European al Anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/richard-demarco-prietenul-romaniei-cetateanul-european-al-anului/

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Un articol de Petre Ivan|20 decembrie 2013

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Richard Demarco a desfăşurat de-a lungul întregii sale vieţi o prodigioasă activitate ca artist, dar şi ca promotor al teatrului, al poeziei, al creaţiei pictorilor şi sculptorilor din Europa divizată, care se regăseau, datorită lui, în centrul atenţiei internaţionale cu prilejul celebrului Festival de la Edinburgh, unde îi invita să participe.

Artiştii şi oamenii de artă români sunt printre primii pe care Richard Demarco i-a menţionat în numeroasele interviuri acordate în aceste zile presei britanice: Liviu Ciulei, Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bitzan, Marin Sorescu, sau marele său prieten şi complice în afirmarea identităţii culturale europene, Dr. Radu Varia, Membru de Onoare, ca şi el, al Academiei Regale a Scoţiei. «Europa, spune Richard Demarco, nu poate fi concepută fără Brâncuşi sau fără arhitectura în lemn din Maramureş».

Pe lângă titlul de Cetăţean European al Anului, Richard Demarco a primit și prestigiosul Premiu Edinburgh, Lordul Primar al oraşului amintind că precedentul laureat nu e nimeni altul decât Profesorul Peter Higgs, laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru fizică.

Foto cu Richard Demarco împreună cu Radu Varia – Radu Varia facebook

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.