Spectacolul NSFW, în regia lui Horia Suru. Despre manipularea adevărului
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-nsfw-in-regia-lui-horia-suru-despre-manipularea-adevarului/

Textul pe care îl propune regizorul Horia Suru, „Not Safe For Work”, în noul spaţiu cultural POINT, aparţine tinerei scriitoare britanice Lucy Kirkwood şi invită spectatorii în fascinanta lume a publicaţiilor media. Este o satiră care analizează într-un mod curajos jocurile de putere din această lume, în care sexul vinde orice, oricând pentru câteva minute de faimă.

Un articol de Georgiana Ene|18 decembrie 2015

„NSFW – Not Safe For Work”, este abrevierea folosită pentru paginile sau website-urile care conțin materiale erotice sau pornografice ce nu ar trebui accesate în public sau la locul de muncă.

Pentru recrearea lumii media din textul abordat, regizorul se folosește din plin spațiul de joc din POINT și construiește un spectacol incitant, în două părți. Acestea au un numitor comun: femeia. Dacă în prima parte aceasta este văzută ca o zeiță, fără prea multe îmbunătățiri în photoshop, în cea de-a doua, situația se schimbă.

Spectacolul începe cu o ședință de redacție în care este prezentat ultimul numar al revistei Point, cu o minoră pe copertă – acest amănunt ne este dezvăluit pe parcursul poveștii, când facem cunoștință și cu personajele implicate în poveste. Editorul, Emilian Oprea, este pus în fața unui fapt împlinit – proaspăta copertă cu o minoră topless – și trebuie să iasă curat din conflictul generat de cel mai nou angajat, Rareș Ardici – cu tatăl fetei (Gabriel Răuță).

Această situație este susținută prin jocul admirabil al celor doi protagoniști, dar și de prestațiile actorilor: Ana-Maria Moldovan și Alexandru Potocean (angajați mai vechi și cu mai multe drepturi, care nu sunt gata să-și asume nicio vină în acest scandal și lasă totul în seama editorului).

Punctul culminant al primei părți, conflictul, folosește conceptul de manipulare a adevărului: nu printr-o o minciună, ci doar puțin prin răstălmăcirea acestuia. Momentul este susținut de cei doi actori: Emilian Oprea, cinic, lucid, persuasiv, strălucitor, și Gabriel Răuță – de o simplitate dezarmantă, tatăl care a lipsit din viața fiicei lui dar convingător, reușind să surprindă și să impresioneze foarte plăcut publicul. Conflictul nu se poate rezolva decât printr-o situație de compromis. Cine este dispus să ofere și cine să accepte?
În cel de-al doilea moment, acțiunea are loc într-o altă redacție, Electra, în care primează viața după tipare prestabilite. Pe de-o parte superficialitatea spre vulgaritate, pe de altă parte perfecțiunea numită photoshop, care creează un adevărat iad. Aici jocul puterii se schimbă. Actorii din plan secundar în prima parte devin pricipali.

Ana-Maria Moldovan interpretează șefa de redacție care creează momente unice prin obsesia ei pentru perfecțiunea femeii, Alexandru Potocean care joacă un travesti, de data aceasta redus la tăcere, și a șomerului cu studii superioare, Rareș Andrici – într-un joc îmbibat pe alocuri de sensibilitate și emoție -, care este forțat să accepte orice și care este gata de a-și încălca propriile principii, doar pentru a supraviețui.

“NSFW vorbeşte despre lupta de supravieţuire din aceste redacții de reviste, despre relația dintre consumatori și producători dar şi despre lupta personală a individului cu el însuşi, cu munca, cu etica şi cu propriile limitări”, a declarat Horia Suru.

IMG_9699
Spectacolul găzduit de POINT merită văzut pentru frumusețea artisitcă a momentelor și profunzimea intelectuală. Este vesel, trist, zguduitor, misterios și cuceritor. Nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.

NSFW – Not Safe For Work, de Lucy Kirkwood

Regia: Horia Suru

Distribuția: Emilian Oprea, Gabriel Răuță, Ana-Maria Moldovan, Alexandru Potocean, Rareș Andrici

Scenografia: Sonia Constantinescu & Anca Miron

Video design: Cinty Ionescu

Light design: Bogdan Gheorghiu

Ilustrația muzicală: Andreea Veder

Traducerea: Andreea Vasile

Photo Credit: Adi Bulboacă

POINT este locul în care se vor descoperi, dezvolta și lansa spectacole noi de teatru, care vor provoca și inspira atât artiștii cât și spectatorii. Își dorește să aducă în atenția publicului teme actuale și să creeze un mediu în care artiștii să-și poată valorifica la maxim potențialul.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.