Lansare album Andrei Șerban si”Lucia di Lammermoor”, la Opera din Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-album-andrei-serban-silucia-di-lammermoor-la-opera-din-iasi/

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 17:30, maestrul Andrei Șerban va susţine la Opera Naţională Română Iaşi o conferinţă de presă la care va avea are acces şi publicul. Împreună cu Mihaela Marin, Andrei Şerban va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri şi imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului.

Un articol de Petre Ivan|5 ianuarie 2016

După spectacol, primarul Mihai Chirica îi va acorda Titlul de ”Cetățean de onoare al Municipiului Iași” regizorului Andrei Serban.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim (Premiul pentru cel mai bun dirijor al stagiunii 2014-2015 la Gala Premiilor Operelor Naționale, Iași, 2015). Decorul este creat de Octavian Neculai, iar costumele poartă semnătura Liei Manțoc.

“Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia a fost cel mai controversat. Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni.

Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit.

Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuiță și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.”

Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului.Andrei Serban

După 20 de ani, Lucia, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității.

Versiunea Luciei ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat) cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, declară maestrul Andrei Șerban.

Din distribuție fac parte:

Lucia – Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată (Premiul pentru cel mai bun debut feminin al stagiunii 2013-2014 / Premiul pentru cel mai bun debut feminin al stagiunii 2014-2015)

Enrico – Jean Kristof Bouton

Edgardo – Florin Guzgă (Premiul pentru cel mai bun debut masculin al stagiunii 2014-2015)

Arturo – Andrei Fermeşanu

Raimondo – Dan Popescu (Opera Brașov)

Alisa – Maria Macsim Nicoară

Normanno – Andrei Apreotesei

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Operei (0332.888.448) cât și online. Prețurile variază în funcție de locurile din sală între 10 și 60 de lei. Locurile cu pret redus 50% pentru elevi, studenti si pensionari se vand doar la balcon, in limita locurilor disponibile. Accesul copiilor sub 7 ani la acest spectacol este strict interzis.

Foto: Andrei Serban – facebook

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.