București sub semnul artei: Innersound New Arts Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucuresti-sub-semnul-artei-innersound-new-arts-festival/

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenţi pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2016

Unite de conceptul festivalului, TOUCH, evenimentele celei de-a patra ediții a Innersound New Arts Festival propun pasionaților de cultură să redescopere puterea artei de a genera inovația în orice domeniu și de a îi aduce mai aproape de viitor. Tema festivalului provoacă publicul să reflecteze asupra atingerii: ca graniță între tehnologie și simțire, ca punct de întâlnire între artist și spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie, într-un mix seducător de acțiune și reverie.

Prima zi de festival , în 28 septembrie la The Ark, ora 19:30, îi aduce în concert pe membrii cvartetului de coarde Ad Libitum : Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă- vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă şi Filip Papa- violoncel. Cvartetul este o prezenţă rară pe scenele bucureştene, iar ocazia va fi cu atât mai specială cu cât cei 4 muzicieni vor interpreta compoziţia câştigătoare din competiţia InnerSound, piesa Glances of Memories a tânărului compozitor Sebastian Androne.

La ora 21:00 va avea loc vernisajul expoziției de instalații sunet-multimedia și al expoziției foto-video TOUCH, cu participarea artiștilor Svetlana Maras (Serbia), Matei Bejenaru, Livia Mateias, Marius Jurca, Minim (Diana Dulgheru), Syntax (Laurian Bardos), Gabriel Kelemenn și Ioana Vreme.

În a doua zi de festival, joi, 29 septembrie, la ora 18:30, va avea loc la Cinema Elvira Popescu Silent Film Night, un eveniment unic în România: 10 scurtmetraje contemporane mute, narative, experimentale și de animație, intrate în competiția pentru Trofeul InnerSound, vor fi acompaniate de o coloană sonoră compusă pe parcursul lunii august de 10 tineri compozitori români, în interpretarea ansamblului SonoMania, dirijat de Alexandru Mija. InnerSound este singurul festival din România care dedică o seară filmului mut contemporan acompaniat de muzică de cameră live.

Invitatul special al evenimentului este David OReilly, artist irlandez stabilit în Los Angeles, cunoscut pentru animațiile sale multipremiate internațional, video games și artă digitală, David OReilly este și cel care semnează efectele speciale din filmul „Her”, în regia lui Spike Jonze, cu Joaquin Phoenix în rolul principal. În cadrul InnerSound va fi proiectată animația sa intitulată Black Lake, în afara concursului, însoțită de muzica orginală semnată de compozitoarea Sabina Ulubeanu.

Seara a treia, intitulată Touch the Keys, propune de la ora 19:00 la ARCUB trei recitaluri de pian cu sonorități ce parcurg un traseu fascinant, de la muzica secolului XX și pian preparat până la improvizații însoțite de live electronics. Mihai Măniceanu, Gabi Sultana (Malta) şi Cătălin Creţu ne vor demonstra cât de versatil este instrumentul cu clape în secolul XXI.

Festivalul se încheie sâmbătă, 1 octombrie, cu o seară electro-contemporană la The Ark. Începând cu ora 19:30, Acordeonistul Ghenadie Rotari, olandezii de la Project 128 şi DJ Lukatoyboy vor îmbina muzica clasică contemporană cu beaturi electronice, tehno acustic și dj experimental.

Totodată, juriile formate din Andrei Ujică, Claudiu Mitcu și Cătălin Cristuțiu – film și Cosmin Bumbuț, Nicu Ilfoveanu si Șerban Mestcăneanu – foto-video, vor dezvălui câștigătorul Trofeului InnerSound pentru scurt metraj mut și al premiului Teodora Maftei pentru cel mai bun proiect foto-video.

În paralel cu evenimentele muzicale, vor avea loc workshopuri pentru copii și tineri susţinute de artiştii prezenţi la festival, precum şi prezentări ale unor proiecte de artă contemporană.

Preţul biletelor pentru prima zi de festival este 35 de lei, pentru a doua zi de 25 de lei, iar pentru ultimele 2 zile preţul este de câte 30 de lei. Abonamentele pentru cele 4 zile de festival sunt disponibile la preţul de 75 de lei.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro, la Casieria Palatul Național al Copiilor București și la Casieria Metrou Unirii 1 București.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.