Timișoara prezintă un nou proiect Instalart
https://www.ziarulmetropolis.ro/instalart-lanseaza-proiectul-instalart-sculptura-000/

Asociaţia Culturală Instalart lansează proiectul Instalart/ Sculptura/ 000, demers gândit în contextul „Timişoara Capitală Culturală Europeană”.

Un articol de Liliana Matei|31 august 2017

Vernisajul va avea loc joi, 14 septembrie, cand vor fi putea văzute pentru prima oară sculpturile și instalațiile produse de către artiștii invitati, cu sprijinul sponsorului și al partenerilor. Acestea vor fi expuse în galeria Pygmalion/ Casa Artelor, dar și de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha, până pe 28 septembrie 2017, inclusiv.

Proiectul prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse de artistul vizual Marius Leonte și tinerii săi invitați, doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilie Duță, Barracka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu).

Printre cei care expun alături de Marius Leonte în cadrul Instalart/ Sculptura/ 000 îi regăsim pe Cătălin Bătrânu, Eugeniu Țibuleac sau Ilie Duță.

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000 este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi. Expozitia este produsul unui workshop ce se desfășoară în curtea Universității de Vest din Timisoara, între 25 august și 10 septembrie, în cadrul căruia artiștii propun un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Marius Leonte, artist vizual bucureștean, este cel care a inițiat proiectul ARTuborg București (2001), Constanța (2002) și Timișoara (2003). Sculpturile sale se află în colecții private din țară și străinătate, în colectia Muzeului Național de Artă Contemporană din București, dar și în spațiul public în Constanța, București, Pitești, Moinești sau Timișoara. Pe langa sculptura în spațiul public, artistul este activ în plan național (București, Iași, Cluj și Timisoara), prin proiectele culturale pe care le inițiază alături de Instalart.

Proiectul este susţinut de Constructim S.A., sponsor principal, o companie timișoreană care s-a evidențiat de-a lungul timpului prin suținerea industriilor creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.