IN MEMORIAM Mihai Mereuţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-mihai-mereuta/

Anul acesta, la 1 aprilie, comemorăm 15 ani de la moartea actorului Mihai Mereuţă. Casa de Producţie TVR le propune iubitorilor de teatru spectacolul „Muşcata din fereastră”, de Victor Ioan Popa, în regia Olimpiei Arghir.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2018

Mihai Mereuţă (29 noiembrie 1924 – 1 aprilie 2003)

După terminarea liceului, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie din Iaşi. În paralel însă, urmează şi cursurile Conservatorului George Enescu din Iaşi, unde are posibilitatea de a absolvi doi ani într-unul singur. Dupa terminarea studiilor – atât a Facultăţii de Filozofie, cât şi a Conservatorului, în 1948 – este angajat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi.

În 1957, la solicitarea Luciei Sturdza Bulandra, actorul vine pe scena bucureşteană. Va juca alături de Ion Caramitru în piesa „Tineri căsătoriţi caută cameră”, alături de Mariana Mihuţ în „Interviu” şi alături de Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru în „Opera de trei parale”. Anul 1967 îl găseşte la IATC ca profesor la clasa de actorie împreună cu Constantin Morozan. Corina Chiriac i-a fost studentă.

Într-un interviu, actorul dă o definiţie căutarilor umane: “Totdeauna a existat tendinţa oamenilor de a evada. Depinde cum şi în ce situaţie. Brâncuşi, Enescu nu au evadat? Şi mai e acel moldovean, Palade (n.r. George Emil Palade), care dacă rămânea aici, ar fi fost un simplu profesor de biologie la Urziceni, pe când aşa, a luat Premiul Nobel. Oamenii au încercat întotdeauna să evadeze din ceea ce este minor, ce nu-i satisface intelectual şi spiritual. Au încercat să ajungă într-o altă lume, o altă sferă de înţelegere. Omul simte nevoia să fugă de banal”.

O scenă interesantă între Mihai Mereuţă şi Eugenia Bosânceanu s-a petrecut în timpul filmărilor pentru „Când primăvara e fierbinte” (r. Mircea Săucan). Povestea este relatată chiar de marea actriţă: „Mihai Mereuţă trebuia să mă pălmuiască. Şi nu a făcut-o! S-a dat „Motor, linişte”, eram pregătită. Mi-au curs lacrimi din ochi şi nu a putut să mă atingă. „Tovarăşul Mereuţă, îmi strici pelicula, filmul. Nu se poate!” striga disperat regizorul. I-am spus unde să mă lovească. Dar nu a putut. Mă gândisem la tot ce am trăit, de aceea plângeam. Până la urmă m-a luat de bluză şi asta a fost”.

Activitatea în lumea teatrului a fost completată de sutele de roluri în piese radiofonice: „Venea o moară pe Siret”, „Vama doctorului”, „Tinereţea lui Moromete”, „Suflete moarte”, „O lecţie de bun simţ”, „Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea”, „Maitrey”, „Maşina Infernală”, „În vreme de război”, „Ion”, „Intrusul”, „Ion Roată și Unirea”, „Geniu Pustiu”, „Douăsprezece scaune” şi de peste cincizeci de roluri ca actor de film şi televiziune: „Pădurea spânzuraţilor”, „Liceenii”, „Liceeni Rock&Roll” sau „Petrecerea”. În 1992 a avut ultimele apariţii în filme: „Doi haiduci şi-o crâşmăriţă” şi „Unde fugi maestre?”.

Ultimul rol important în care a putut fi aplaudat, a fost cel din piesa “Boabe de rouă pe o frunză de lotus în bătaia lunii”, jucată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în regia lui Gelu Colceag.

În ultimii ani ai vieţii a prezentat la postul de televziune TVR2 emisiunea „Ferma”, dedicată agriculturii.

***

Muşcata din fereastră

de Victor Ion Popa

În distribuţie: Silvia Popovici, Petre Gheorghiu, Ştefan Radof, Mihai Mereuţă, Mariana Procopie, Mihai Verbiţchi, Eugen Cristea, Andrei Duban.

Regia artistică: Olimpia Arghir

Comedie lirică de succes a dramaturgului Victor Ion Popa, „Muşcata din fereastră” a avut premiera în anul 1928, pe scena Teatrului Naţional, şi a rămas în conştiinţa publicului drept o piesă duioasă, caldă, despre viaţa de familie cu micile ei bucurii, împliniri, cu trecătoarele supărări, fericitele împăcări, cu grijile părinţilor pentru căsătoria fetei, cu emoţia tinerilor în faţa acestui moment.

Program de difuzare:

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 31 martie, ora 12:30

TVR Internaţional: sâmbătă, 31 martie, ora 16:00

TVR 3: duminică, 1 aprilie, ora 20:00

Foto: Mihai Mereuţă – tvr.ro

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.