Marcel Iureș și Florin Piersic jr., la FEST-FDR
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-si-florin-piersic-jr-la-fest-fdr/

FEST-FDR 2018 este în plină desfăşurare. Dacă ziua de miercuri a demonstrat extrema diversitate a festivalului prin provocarea lansată de Teatrul 3G din Târgu Mureş cu spectacolul Bucurie şi fericire şi prin întâlnirea miraculoasă dintre dans şi cuvânt la care ne-a invitat Gigi Căciuleanu, următoarele două zile ne aduc alte şi alte evenimente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2018

Joi, 10 mai, FEST-FDR programează două reprezentații cu spectacolul Stage dogs, o producție Teatrul ACT, ocazia reîntâlnirii cu doi mari actori români – Marcel Iureș și Florin Piersic Jr. Spectacolul, creat de Florin Piersic Jr. după o idee de David Mamet, intră în culisele teatrului și în culisele întortocheate ale universului actorilor.

Anticipând cererea mare pentru bilete, Teatrul Național a programat două reprezentații alespectacolului în aceeași zi, de la ora 18:00 și de la ora 21:00, la Sala 2.

De la ora 19:00, publicul FEST-FDRva avea parte de o reîntâlnire cu trupa franceză Zahrbat Compagnie. După succesul din ediția anului trecut, coregraful și dansatorul Brahim Bourchelaghem revine cu un spectacol fascinant în care cercetează posibilitățile și emoțiile spațiului gol, alături de alți cinci dansatori din zona hip-hop și dans contemporan, în spectacolul Sillons.

În Piața Victoriei, de la ora 21:00, și apoi de la ora 22,00, trecătorii se vor putea bucura de universul plin de tandrețe al păpușilor mânuite de cei de la Lightwave Theatre Company, o poveste fără cuvinte îndouă reprezentații consecutive ale spectacoluluiReflection. În caz de timp nefavorabil, spectacolele se vor ține în foaierul Teatrului Național Timișoara. Accesul publicului este liber.

FEST-FDR

Ada Lupu, câștigatoarea premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar

Cea de-a șaptea zi de FEST-FDR, vineri, 11 mai, debutează cu un spectacol despre maturizare, despre vârstele emoționale și reale, despreabsențe și frustrări, dar și despre cele mai subtile frământări ale sufletului feminin. De la ora 17:00, la Studio„Uțu Strugari”, actrița Ada Lupu, care la începutul acestei săptămâni a câștigat premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar, ne va spune Povestea păsării fără cuib, o producție aTeatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

De la ora 19:00, Teatrul Național Sârb din Novi Sad va prezenta în Sala Mare un spectacol bazat pe un text celebru al dramaturgiei contemporane sârbe – Mortul Viu sau Calea lui Prometeu al lui Dejan Dukovski, în regia lui Aleksandar Popovski. Destinul unui om (Al unui erou? Sau ucigaș? Al fiecăruia dintre noi?) care, ajuns în pragul disperării, se lansează într-o campanie irațională asupra unui sistem corupt.

Este cunoscută preocuparea regizoarei Luminița Țâcu și a grupului Coliseum din Chișinău pentru teatrul documentar, iar spectacolul programat vineri, de la ora 21:00, la Sala 2, nu o dezminte. Shakespeare pentru Ana este un spectacol despre dragoste, cel mai puternic și mai simplu dintre sentimente, în contextul celor mai contorsionate destine. Tocmai de aceea, emoția și speranța pe care le trezește ultimul spectacol al serii fac din Shakespeare pentru Ana un eveniment de neratat.

Biletele pentru spectacolele care se joacă în sălile de spectacole se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

Foto: Marcel Iureș, Florin Piersic jr, FEST-FDR – facebook

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.