Festivalul de Folk „Vali Sterian”, prima ediţie: de vineri până duminică, în noua Casă Eliad
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-folk-vali-sterian-prima-editie-de-vineri-pana-duminica-in-noua-casa-eliad/

Prima ediţie a Festivalului de Folk „Vali Sterian” va fi găzduită, de vineri până duminică, în Casa Eliad din Bucureşti, care a fost redeschisă pe 15 august, după ce timp de un an a fost supusă unor lucrări de consolidare şi reabilitare. Festivalul, organizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 3, debutează cu ocazia împlinirii a 60 […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Prima ediţie a Festivalului de Folk „Vali Sterian” va fi găzduită, de vineri până duminică, în Casa Eliad din Bucureşti, care a fost redeschisă pe 15 august, după ce timp de un an a fost supusă unor lucrări de consolidare şi reabilitare.

Festivalul, organizat cu sprijinul Primăriei Sectorului 3, debutează cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la naşterea lui Vali Sterian.

Festivalul de Folk „Vali Sterian” este primul eveniment găzduit de această instituţie de la recenta ei reintroducere în circuitul cultural public.

 Seria de concerte se va desfăşura la Casa Eliad începând de vineri, ora 19.00, până duminică noaptea .

Astfel, vineri, de la ora 19.00, vor susţine recitaluri: Ovidiu Scridon, Dragoş Boeru, Andrei Păunescu, Ovidiu Mihăilescu, Viorel Piţigoi şi Cristi Dumitraşcu (Contrapunct) şi Mircea Vintilă. De asemenea, va fi prezentat un material video omagial dedicat lui Vali Sterian.

Sâmbătă, de la 19.00, la Casa Eliad, vor concerta Florin Tomiths, Costin Teodorescu-Bota şi Cornel Deaconu, Cristi Corcioveanu, Maria Gheorghiu şi Daniel Iancu, în timp ce duminică, de la ora 19.00, vor susţine recitaluri trupa CALEnDAR, Adi Sebe şi TicăLumînare (Grupul Karma), Grupul Cantos, Eugen Avram, Mircea Baniciu.

Artiştii vor susţine concerte pro-bono, iar accesul publicului la acest festival este gratuit şi se face de la ora 18.00.

Vali Sterian a fost iniţiatorul serilor culturale dedicate muzicii folk desfăşurate la Casa de cultură a sectorului 3. Pe lângă Vali Sterian, acest loc poartă amprenta unor nume precum Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Narcisa Suciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Florin Chilian, Ducu Bertzi, Joan Baez, se spune în comunicat.

Casa Eliad din Capitală a fost reintrodusă în circuitul bucureştean, pe 15 august, după ce timp de un an a fost supusă unor lucrări de consolidare şi reabilitare, într-un eveniment la care invitaţii au putut asculta confesiuni ale actorului Radu Beligan şi muzica grupului vocal Acapella.

Lucrările de consolidare şi reabilitare a clădirii-monument istoric, situată în bulevardul Mircea Vodă, numărul 5, din Capitală, au debutat în aprilie 2011.

Reintroducerea în circuitul bucureştean a clădirii-monument istoric Casa Eliad a avut loc la circa 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incediu din 1847.

Construită în anul 1789, Casa Eliad a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunităţii Evreieşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură şi, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Casa de Cultură Eliad este un monument istoric de categoria A – monument cu valoare naţională.

Conservarea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Casei Eliad au început în aprilie 2011, lucrările fiind finalizate în acest an. Valoarea contractului încheiat pentru reabilitarea Casei Eliad (consolidare, restaurare şi finisaje superioare, instalaţii sanitare, termice, electrice, ventilaţii, climatizare) a fost de 12.041.540,94 lei, inclusiv TVA, după cum au declarat reprezentanţii Primăriei Sectorului 3, la momentul redeschiderii Casei Eliad.

 

Sursa: Mediafax

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.