„Trucul lui Patrick” la Teatrul de Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/trucul-lui-patrick-la-teatrul-de-comedie/

Teatrul de Comedie din Bucureşti prezintă sâmbătă, 16 martie, la ora 19.30, la Sala Studio, premiera oficială a spectacolului „Trucul lui Patrick” de Kristo Šagor, în regia semnată de Anca Maria Colţeanu.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2019

Scenografia îi aparține lui Matei Vladimir, grafica video  e realizată de Andrei Stamate, iar muzica  este creația lui Ovidiu Savu. Traducerea piesei a fost realizată cu sprijinul Institutului Goethe de Ciprian Marinescu.

Distribuția spectacolului este alcătuită din Emilian Mârnea (Patrick) și Răzvan Krem Alexe (Fratele nenăscut al lui Patrick).

Kristo Šagor este un dramaturg și regizor german, născut în 1976, la Stadtoldendorf, Saxonia Inferioară. A studiat la Berlin literatura germană modernă, teatru și lingvistică. A urmat cursuri de dramaturgie la Trinity College din Dublin, iar în 2000 a reprezentat Germania la Festivalul European al Tinerilor Dramaturgi Interplay Europa, (Varșovia, Polonia) și la Festivalul Mondial al Tinerilor Dramaturgi (Townsville, Australia).Tot în 2000 scrie piesa Păsări însetate, pe care o va monta doi ani mai târziu la Teatrul Național din München. Din 2002 până în 2004 a fost dramaturg angajat al Teatrului din Bremen, iar în stagiunea 2008-2009, Director Artistic la Schauspielhaus Bochum. În 2014 scrie piesa Trucul lui Patrick, pentru care primește premiul Deutscher Jugendtheaterpreis.

„Povestea lui Patrick e o poveste despre inițiere, despre maturizare și despre acceptare, o călătorie in universul unui copil, care – fizic – trece de la copilărie la preadolescență. Traseul maturizării timpurii a lui Patrick e punctat de „discuțiile” revelatoare pe care le are cu fratele său încă nenăscut, proiectând spectatorul în zbuciumul interior al copilului de 11 ani pus în fața unui viitor irefutabil.

Patrick e un exemplu de maturizare ideală, fără tare, în care soluția logică pentru a-ti ajuta aproapele e să il iubești fără rezerve și să fii pregătit pentru orice.

Structura textului lui Kristo Šagor, schimbările de personaje propuse de acesta, ritmul în care acțiunea se construiește ca un tăvălug, logica și looping-urile de logica pe care acesta le jonglează în structura textului, trecerile de stare și ruperile de emoție, toate acestea presupun performanța de artă actoricească și sunt fericită că mi-am întâlnit actorii ce o pot atinge. Le mulțumesc”, a declarant regizoarea Anca Maria Colțeanu.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.