„Arlecchino și pierdutele iubiri“, în cadrul Festivalului Național de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/%e2%80%9earlecchino-%c8%99i-pierdutele-iubiri%e2%80%9c-%c3%aen-cadrul-festivalului-na%c8%9bional-de-teatru/

Teatrul EXCELSIOR prezintă miercuri, 23 octombrie, ora 17:00, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), spectacolul „Arlecchino şi pierdutele iubiri“, după o canava de Flaminio Scala, regia Enrico Bonavera.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2019

Spectacolul Arlecchino și pierdutele iubiri propune publicului o experiență intens ludică ce revitalizează Commedia dell’Arte, fascinantul gen teatral italian născut în secolul al XVI-lea, care a adus expresivitatea actorului la rang de virtuozitate. Este un spectacol care, prin formula tematică și stilistică pe care o propune, surprinde însăși esența artei teatrale, rimând, totodată, cu motto-ul ediției din acest an a FNT: Teatrul, clipa magică a Istoriei.

Enrico Bonavera: „Redescoperirea Commediei dell’Arte – sau a celei pe care ne-o imaginăm noi că ar fi – și propunerea ei publicului contemporan se naște din necesitatea unui teatru imediat, fizic, care să îi poată vorbi spectatorului într-un mod simplu și amuzant. (…) Vechea poveste a lui Romeo și a Julietei sale este revizitată prin măștile și personajele Commediei dell’Arte. Rezultatul? Echivocuri, fantasme, spirite imaginare și reale, într-o furtună de farse, încurcături și emoții.”

Adrian Găzdaru, Managerul Teatrului EXCELSIOR: „Ne onorează faptul că un spectacol al Teatrului EXCELSIOR a fost selecționat, din nou, într-un festival de o asemenea anvergură și cu o tradiție impresionantă. Consider că participarea instituției noastre la Festivalul Național de Teatru este o recunoaștere valoroasă atât a calității spectacolelor pe care le propunem publicului, cât și a talentului trupei de actori a Teatrului EXCELSIOR. În peisajul cultural-artistic al României și nu numai, ne dorim să ne păstrăm curajul de a realiza spectacole și proiecte care surprind plăcut publicul și care transmit tuturor creatorilor și realizatorilor din domeniul cultural că, acolo unde există determinare și spirit de echipă, și cele mai îndrăznețe idei se împlinesc. Vă așteptăm pe toți la Festivalul Național de Teatru, nu numai la spectacolele instituției noastre. Să ne bucurăm împreună de clipele magice pe care le prilejuiește Teatrul!”

Din distribuția spectacolului fac parte: Aida Avieriței, Loredana Cosovanu, Oana Predescu, Radu Micu, Mircea Alexandru Băluță, Ovidiu Ușvat, Dan Clucinschi, Ion Bechet,
Ana Udroiu, Mihai Mitrea și Raluca Botez
.

Detalii, pe website-ul FNT: https://fnt.ro/2019/arlecchino-si-pierdutele-iubiri-de-enrico-bonavera/.
Biletele pot fi achiziționate online: https://www.mystage.ro/spectacole/arlecchino-si-pierdutele-iubiri-1929.

Tot în cadrul FNT, Teatrul EXCELSIOR va găzdui, luni 21 octombrie, ora 18:00, la Sala
„Ion Lucian”, spectacolul Istorie la persoana I, o creație colectivă coordonată de teatrologul
Oltița Cîntec, ce „urmărește o recitire teatrală a raporturilor dintre istoria «mică», cea a fiecăruia dintre noi, și istoria «mare», cea oficială, a istoriografilor. (…) Spectacolul este rezultatul unui amplu proces de documentare și creație, care reflectă modul de a participa în real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectați online”, declară Oltița Cîntec, coordonatorul proiectului. Detalii, pe website-ul FNT, https://fnt.ro/2019/istorie-la-persoana-creatie-colectiva-coordonata-de-oltita-cintec/. Biletele pot fi achiziționate accesând linkul https://www.mystage.ro/spectacole/istorie-la-persoana-i-1919.

Festivalul Național de Teatru este una dintre cele mai ample manifestări ale lumii culturale autohtone. Aflat la cea de a 29-a ediție, FNT aduce și anul acesta în Capitală, între 18 şi 27 octombrie 2019, producţii teatrale naționale și internaţionale de prestigiu, în buna tradiţie iniţiată în 2006 de criticul Marina Constantinescu, Directorul Festivalului, de a prezenta mari spectacole ale lumii la Bucureşti.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.