„Oidip”, regia Silviu Purcărete – premiul pentru cel mai bun spectacol străin în China
https://www.ziarulmetropolis.ro/oidip-regia-silviu-purcarete-premiul-pentru-cel-mai-bun-spectacol-strain-in-china/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a primit în acest an la Shanghai, în China, în cadrul China Shanghai International Arts Festival, premiul pentru cel mai bun spectacol străin, pentru producţia „Oidip”, regia Silviu Purcărete, prezentată în cadrul ediţiei 2018 a festivalului.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2019

Spectacolul îi are în distribuție pe Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru-Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emőke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu/Serenela Mureșan, Cristina Ragos. La Sibiu, spectacolul va fi prezentat duminică, 17 noiembrie 2019, la Sala Mare, iar următorul turneu cu acest spectacol va fi la Cluj-Napoca, luni, 25 noiembrie 2019, pe scena UTE-FEST – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, ediția a 18-a. 

„Asociația Oamenilor de Teatru din China realizează an de an o Gală comparabilă cu toate galele mari – Galele Cesar, Galele Oscar – de acordare a premiilor în domeniul teatral și al artelor spectacolului fiind un eveniment similar cu marile gale de premii și din punct de vedere al categoriilor premiate. An de an, Shanghai International Arts Festival aniversează excelența în zona teatrului, prin acordarea premiilor pentru Cel mai bun spectacol, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în prol principal, Cel mai bun regizor. Una dintre secțiuni este pentru Cel mai bun spectacol străin pe durata unui an. Pentru anul 2018, în 2019, au fost nominalizate zece spectacole din cele care au fost prezentate de-a lungul anului în Shanghai, din care, în selecția finală, în Gală, au fost prezentate trei din care a fost ales câștigătorul. Cele trei au fost Teatrul Național din Londra – The Curious Incident of the Dog in the Night – Time, regia Marianne Elliot, Alexandrinsky din Sankt Petersburg, condus de Valery Fokin, a prezentat „Mother Courage” în regia lui Terzopoulos și Teatrul Național din Sibiu, cu „Oidip”. „Oidip” a fost ales de juriu ca fiind Cel mai bun spectacol străin prezentat la Shanghai (One Theatre Award, Foreign Language Theatre of the Year.) Ne onorează compania și în același timp suntem bucuroși că într-un oraș de douăzeci și patru de milioane de locuitori, Sibiul a putut să fie triumfător din punctul acesta de vedere.” Constantin Chiriac, director general TNRS 

Producţia Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu este o adaptare după „Oidip la Colonos” şi „Oidip Rege” de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului Silviu Purcărete, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

„Oidip” este o întoarcere, cum spune regizorul Silviu Purcărete, la mai vechile sale preocupări pentru tragic.„Oidip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Aşa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulţi ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleaşi imagini cu care nu mai lucrasem de mult”, a declarat Silviu Purcărete în timpul repetiţiilor de la Sibiu.

OIDIP

Scenariu original Silviu Purcărete

REGIA: Silviu Purcărete
TRADUCEREA DUPĂ SOFOCLE DE: Constantin Georgescu, Simona Georgescu, Theodor Georgescu
SCENARIUL ORIGINAL: Silviu Purcărete
SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar
LIGHT DESIGN: Dragoş Buhagiar şi Silviu Purcărete
MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Şirli
ÎN DISTRIBUȚIE: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emőke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu / Serenela Mureșan, Cristina Ragos

DATA PREMIEREI: 13 IUNIE 2014

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.