„Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”, pe scena Teatrului Bulandra
https://www.ziarulmetropolis.ro/itinerarii-intr-o-zi-lumea-se-va-schimba-pe-scena-teatrului-bulandra/

Apreciatul spectacol „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”, regizat de Eugen Jebeleanu, se va juca luni, 17 februarie, de la ora 20:00, la Teatrul Bulandra – Sala Liviu Ciulei.

Un articol de Liliana Matei|8 februarie 2020

O montare care la ARCUB s-a jucat mereu cu casa închisă, „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” beneficiază, în luna februarie, de un spațiu mai generos pus la dispoziție de Teatrul Bulandra – Sala Liviu Ciulei, care dispune de o capacitate de 300 de locuri. Astfel, ARCUB, cu sprijinul Teatrului Bulandra, vine în întâmpinarea cererii mari a publicului de teatru de a viziona acest spectacol.

La aproape o lună de la participarea din cadrul Festival Amiens Europe din Franța (14 ianuarie 2020), reprezentația spectacolului „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” de la Teatrul Bulandra se va desfășura în prezența juriului de nominalizare al Galei Premiilor UNITER 2020.

Declarat spectacolul anului 2019 de cei mai mulți critici de teatru din România, în cadrul unei anchete realizate de revista Dilema veche, „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” este o coproducție teatrală internațională, realizată de ARCUB și Compagnie des Ogres. Pe un text scris de tânărul dramaturg francez Yann Verbugh, spectacolul lui Eugen Jebeleanu se înscrie în stilistica teatrului contemporan, care interoghează valorile societății în care trăim și reflectă schimbările sociale și politice de astăzi.

Spectacolul își propune să chestioneze tineretul european de azi, pornind de la povești intime, de la mica istorie, pentru a da relief marii istorii, pentru a vorbi despre poveștile personale, despre propriile noastre frici, bariere, limite, frontiere de depășit (…).” (Eugen Jebeleanu, regizor)

Creația decorului și a costumelor îi aparține Velicăi Panduru, iar creația sonoră, lui Rémi Billardon. Designul video este conceput de Ioana Bodale și Vlad Lăzărescu. Din distribuție fac parte: Ioana Bugarin, Nicholas Cațianis, Clémence Laboureau, Radouan Leahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier, Alex Călin (voce din off și video).

Cu un traseu spectaculos încă din momentul lansării, „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” a fost inclus anul trecut în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru, ediția 29, și a făcut parte din programul Sezonului România – Franța 2019, cu reprezentații în țară și în străinătate. În luna martie 2020, spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” se va juca pe scena Gallia Théâtre din Saintes (13 martie) și la Théâtre Cinéma din Choisy-le-Roi din Franța (17 martie).

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro sau bilet.ro, precum și de la casa de bilete ARCUB (str. Lipscani, nr. 84-90) și a Teatrului Bulandra – Sala Liviu Ciulei.

Preț bilete: 50 lei.

ITINERARII. ÎNTR-O ZI, LUMEA SE VA SCHIMBA

Textul și adaptarea: Yann Verburgh

Regia: Eugen Jebeleanu

Cu: Ioana Bugarin, Nicholas Cațianis, Clémence Laboureau, Radouan Leflahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier, Alex Călin

Scenograf: Velica Panduru

Sound creation: Rémi Billardon

Light design: Marine Le Vey & Alexandru Macrinici

Video design: Ioana Bodale & Vlad Lăzărescu

Asistent regie: Ugo Léonard

Asistenți scenografie: Ana Ienașcu & Nina Tanné

Supratitrare live: Zamfira Năstăsache (după un soft realizat de Panthea)

Foto credit: Adi Bulboacă

Durata spectacolului: 150 min.

Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Spectacol în limbile română, engleză, franceză, germană, berberă. Supratitrarea existentă face parte din conceptul spectacolului multilingvistic, asigurând înțelegerea de către public a tuturor momentelor.

Spectacolul este realizat în coproducție cu Maison de la Culture d’Amiens, Le Phénix Scène nationale Valenciennes, Théâtre de Choisy-le-Roi, Le Gallia Théâtre, La Comédie de Béthune și Centre Dramatique National du Nord-Pas-de-Calais, cu sprijinul Centrului Național de Scriere pentru spectacole La Chartreuse din Villeneuve-les-Avignon, al SPEDIDAM și al Fondului de donații POROSUS.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street! și al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival.

 

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.