A apărut volumul „Despre actorie” de Laurence Olivier
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-aparut-volumul-despre-actorie-de-laurence-olivier/

Centrul Cultural LUMINA aduce în BIBLIOTECA DE ARTE un nou volum, în premieră în România: „Despre actorie” de Laurence Olivier.

Un articol de Liliana Matei|16 octombrie 2021

Nu o biografie vor descoperi cititorii în această carte, născută în seri lungi petrecute departe de agitația marilor orașe, ci o viziune cuprinzătoare și deschisă asupra unei profesii, așa cum o descrie unul dintre cei mai mari actori din toate timpurile.

Actoria, care e mai mult decât un meșteșug, susține autorul, i-a dăruit totul artistului care și-a început cariera încă din adolescență. Iar el, ajuns la senectute, odată retras din viața artistică, își invită pentru prima dată cititorii în culise, în cabină, pe scenă și în fața camerei de filmat. Cei care îi citesc cartea se întâlnesc cu o mulțime de personaje celebre. Printre ele, Hamlet, Richard al III-lea, Othello și Lear.

Cum construiește Laurence Olivier un rol? Cum studiază? Cum învață? Cum reușește să atingă cele mai sensibile coarde? Cum învinge tracul? Cum se dăruiește total? Cum suportă eșecul? Cum formează o trupă și un repertoriu? Cum trece de pe scenă pe platoul de filmare? Cum se raportează la noua dramaturgie, la așteptările publicului în căutare de nou sau la fascinația exercitată de cinema? Iată câteva dintre întrebările la care caută răspuns, privind înapoi cu deschidere și înțelegere și înainte cu toată încrederea. Pentru oricine iubește minunata artă a actorului, o carte unică, scrisă de unul dintre marii creatori ai secolului XX.

„Despre actorie” de Laurence Olivier face parte din seria Amfiteatru și este al șaptelea volum publicat în cadrul proiectului BIBLIOTECA DE ARTE. Acesta a fost inițiat în anul 2019, propunându-le cititorilor din România trei direcții:

1 . Seria Thalia, în care s-a publicat volumul „Opere” de Georg Büchner (2019);

2.Seria Amfiteatru, în care s-au editat lucrările: „Viața mea” de Isadora Duncan (2019), „Întoarceri în timp. Memorii” de Arthur Miller (2020) și „Pentru un teatru al umanului” de Giorgio Strehler (2020);

3.Seria Artes Mundi, în care au apărut „Istoria costumului feminin din Evul Mediu până astăzi” de George Vigarello (2019) și „O istorie a circului” de Pascal Jacob (2021).

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.

16
/09
/22

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a anunțat primii 63 de invitați la ediția din acest an. Lista include nume cunoscute din peste 20 de țări. Alte nume vor fi publicate curând.

16
/09
/22

Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc o întâlnire cu Gabriela Adameșteanu la Librăria Kyralina din București (Str. Biserica Amzei 10), prilejuită de apariția în limba franceză a romanului „Fontana di Trevi” la Editura Gallimard („Fontaine de Trevi”, traducere de Nicolas Cavaillès).

13
/09
/22

Petre Barbu îşi aşteaptă cititorii, joi, 15 septembrie, de la ora 19.00, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei 45, Bucureşti), la o discuţie despre noul său roman, „Vremea tatălui”, publicat de curând în colecția Fiction Ltd. a editurii Polirom.

13
/09
/22

Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas. Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, unul dintre cele mai mari și mai rafinate magazine de cadouri japoneze din Europa. 350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.